ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В.Рокитський, начальник УСБУ в Закарпатській області: "Певну специфіку в роботі нашого управління диктують кордони!"

    28 апреля 2024 воскресенье
    36 переглядів

    Уперше він познайомився із Закарпаттям у буремні зимові дні 2004-го. Тоді його відрядили сюди від СБУ, щоби розібрався у нашумілих подіях на ужгородському стадіоні "Авангард" /чи правильно міліціонери голіруч знешкоджували до зубів озброєне злочинне угруповання, яке готувалося застосувати силу проти мирних маніфестантів/. І не думав тоді генерал Володимир Рокитський - сьогоднішній співрозмовник кореспондента Укрінформу, що незабаром йому доведеться взагалі переїхати на Закарпаття. Народився він у столиці Молдови - Кишиневі. Закінчив біологічний факультет Київського національного університету імені Т.Г.Шевченка і Національну академію Служби безпеки України. Служив на оперативних і керівних посадах у столиці та Київській області. Попередня його посада - заступник начальника головного управління "К" СБ України. Три роки тому отримав звання генерал-майора, а торік став начальником УСБУ в Закарпатській області. Одружений, має доньку.

    Начальник управління СБУ в Закарпатській області генерал-майор Володимир РОКИТСЬКИЙ.
    Начальник управління СБУ в Закарпатській області генерал-майор Володимир РОКИТСЬКИЙ.

    - І як ви, пане генерале, розібралися тоді у "стадіонних" подіях? Чи задоволеним залишилося начальство?

    - Ні, окремі мої висновки і рекомендації сподобалися не всім. І я відчував це потім на собі, доки не змінилося керівництво служби. Але не шкодую, що так сталося. Тоді в Ужгороді я познайомився з Юрієм Рахівським, іншими учасниками операції на стадіоні "Авангард", з якими тепер успішно взаємодіємо у боротьбі зі злочинністю.

    - Чи не став "стадіонний" досвід приводом до вашого призначення на Закарпаття?

    - Можливо. Мені так і сказали: ти місяць прожив на Закарпатті, вже трохи знаєш область, тож тобі й карти в руки. До речі, Указ Президента України про моє призначення датований 1 квітня. Попервах я не повірив, адже перше квітня - День сміху, можливі різні розиграші. З іншого боку, думаю собі, з указами не жартують. Словом, врешті-решт все виявилося серйозним, і 7 квітня минулого року мене представили особовому складу управління СБУ в Закарпатській області.

    - Отже, незабаром рік, як ви працюєте на Закарпатті. Які ваші враження?

    - Закарпаття - гарний край. Чудова природа, толерантні люди. Разом з тим оперативна ситуація тут не з простих: дається взнаки розташування області на стику кордонів України і чотирьох сусідніх держав - Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини. Звідси й наплив нелегальних мігрантів, потуги контрабандистів, транзит наркотиків і т.д. Як кажуть, є простір і для контррозвідки, і для захисту національної державності... Словом, роботи не бракує. Вона на Закарпатті динамічна й цікава.

    - Володимире Георгійовичу, на яких пріоритетних напрямках боротьби зі злочинністю діє сьогодні українська Служба безпеки? Чи є якась специфіка в роботі органів спецслужби у такій прикордонній області, як Закарпатська?

    - Основні пріоритети нашої структури визначені в законі "Про Службу безпеки України": захист державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності, економічного, науково-технічного і оборонного потенціалу України, а також попередження, виявлення, припинення та розкриття злочинів проти миру і безпеки людства, тероризму, корупції та організованої злочинної діяльності у сфері управління і економіки.

    Щодо специфіки в роботі нашого управління, то відповідь знаходиться у вашому ж запитанні: це - прикордонне розташування і все, що з цим пов'язане. Через Закарпаття пролягає потужний транспортний коридор, що притягає криміналітет чи не зі всієї СНД. Певний вплив на оперативну ситуацію має і міжнаціональна та міжконфесійна строкатість. Тому акценти в роботі, зокрема, таких відділів, як "К", захисту національної державності, контррозвідки дещо інші, ніж в аналогічних підрозділах інших обласних управлінь СБУ.

    - Ви згадали контрабанду, боротьба з якою є одним із професійних пріоритетів вашої спецслужби...

    - Так, і наше управління непогано заявило про себе на цьому напрямку. У рамках реалізації державної програми "Контрабанді - стоп" завдяки плідній взаємодії з митними підрозділами протягом 2005-2006 років виявлено та перекрито чимало механізмів незаконного ввезення в Україну товарів широкого вжитку, електропобутової техніки, вилучено предметів контрабанди на суму 12 мільйонів гривень. Попереджено економічні збитки державі на 19 мільйонів гривень. Нейтралізовано кілька міжнародних каналів незаконної легалізації в Україні автомобілів іноземного виробництва за участі організованих злочинних угруповань, до складу яких входили громадяни Італії, Албанії та України. За фактами їх контрабанди управлінням розслідуються 55 кримінальних справ,у яких проходять 150 автомашин на загальну суму понад 18 мільйонів гривень. По лінії боротьби з наркобізнесом порушено 18 кримінальних справ, вилучено 27 кілограмів наркотичних засобів та психотропних речовин. За цими цифрами - нелегка і наполеглива праця всіх моїх колег.

    - Життя підкинуло нам ще одну проблему - нелегальну міграцію. Чи бере участь СБУ у її вирішенні?

    - Звичайно. З одного боку ми протидіємо нелегальній міграції через призму пов'язаних з нею корупційних схем, з іншого - через призму виявлення представників зарубіжних держав, які можуть бути причетними до терористичних угруповань. До слова, у 2005-2006 роках наше управління нейтралізувало 17 каналів незаконної міграції, два з них використовувались членами незаконних збройних формувань іноземних держав. Щодо їх організаторів та спільників порушено 28 кримінальних справ, до кримінальної відповідальності притягнуто 50 громадян України. Звісно, ці результати були б значно скромнішими, якби не наша взаємодія з прикордонниками, закарпатською міліцією та органами прокуратури.

    - А що можете сказати, зокрема, про стосунки з міліцією?

    - Вони ділові і конструктивні. Для нас із начальником УМВС Юрієм Рахівським не є проблемою зустрітися, щоб обмінятися інформацією з приводу того чи іншого факту, щось порадити один одному. Адже робимо спільну справу - викорінюємо злочинність. Кожен - на своєму напрямку.

    Тісно співпрацюємо у такій сфері, як протидія незаконному обігові зброї та вибухових речовин, що можуть вкористовуватися криміналітетом, міжнародними чи доморощеними терористами. Особливо хотів би відзначити стосунки з колективом Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС, який очолює підполковник міліції Юрій Соскіда. Торік, до речі, співробітники УСБУ вилучили 250 одиниць засобів ураження. Слід відзначити і тісну взаємодію між УСБУ та УМВС під час перебування в області високих державних осіб, яких за чинним законодавством належить охороняти. Єдиною командою працюємо і під час навчань з протидії тероризму, які регулярно проводяться в області під егідою Антитерористичного центру СБУ.

    - Керівництво держави часто закликає до бою з корупцією і хабарництвом. Чи бере участь СБУ в цій роботі?

    - Так. Лише торік силами УСБУ було викрито 27 злочинів у сфері службової діяльності, порушено 20 кримінальних справ стосовно держслужбовців, співробітників правоохоронних і контролюючих органів. Попереджено два факти корупційних дій серед викладацького складу вузів, складено 50 протоколів про корупцію.

    - Пане генерале, у неділю - вибори. Що робитимуть працівники УСБУ того дня? Просто голосуватимуть чи виконуватимуть якісь службові завдання?

    - І голосуватимемо, і виконуватимемо певну роботу. Всі ми зацікавлені, аби вибори відбулися законно, без порушень громадського порядку чи терористичних проявів. Орієнтиром для нас тут є Указ Президента України Віктора Ющенка "Про забезпечення проведення демократичних, чесних і прозорих виборів 2006 року", в якому сказано: ужити заходів щодо недопущення поширення під час передвиборної агітації у будь-якій формі закликів до ліквідації незалежності України, зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету та територіальної цілісності держави, підриву її безпеки, назаконного захоплення державної влади, пропаганди війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної та іншої ворожнечі...

    - 25 березня - ваше професійне свято, а перед святами прийнято аналізувати зроблене. Чи задоволені ви роботою свого управління?

    - Загалом - так, хоча, як мовиться, є й невикористані резерви. Закарпатське управління посідає непогане місце серед інших обласних підрозділів СБУ. Отож я вдячний всім співробітникам, які нелегкою працею, розумом і наполегливістю долають все нові висоти, що постають перед українською спецслужбою.

    - Володимире Георгійовичу, що побажаєте своїм колегам з нагоди професійного свята?

    - Насамперед - міцного фізичного й морального здоров'я, підвищення професійного рівня, сімейного благополуччя, мирного неба і нових фахових здобутків в ім'я розквіту нашої Батьківщини.

    - Спасибі за розмову. І вас зі святом!

    Інтерв'ю взяв Ярослав Ядловський, Укрінформ
    Закарпатські безпекарі вилучили грошей, цінностей та інших товарів на суму близько 11 млн. грн.
    Люблять Вітчизну закарпатські чекісти!
    На Закарпатті нащадкам репресованих повернули конфісковані радянським КДБ речі та архівні документи

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Молодец Патріот.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    А что же Владимир Григорьевич "не замечает" украденные мафией Гисема-Герасимовича у государства Ужгородский коньячный завод, завод "Патент", Береговский винзавод? Не потому ли, что Герасимович И.А. - замначальника управления "К"?! И не зхнает ли он кто именно строит дачу прокурору Бенце?
    Вот тебе и борьба с коррупцией...