ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: Обережно! Фальшиві "зелені картки"!

    04 мая 2024 суббота
    44 переглядів

    Підроблені страхові сертифікати "Зелена картка" з'явилися на західних кордонах України наприкінці 90-х років минулого століття. На той часе Україні вже «процвітав» бізнес на підробній горілці, «кустарних» продуктах харчування, лікарських засобах. Отож не дивно, що у кримінальних структурах виникла ідея друкувати і підробні страхові сертифікати "Зелена картка", їх реалізовували набагато дешевше, ніж ті, котрі можна придбати в страхових компаніях моторно-транспортного страхового бюро України.У відповідь на загальних зборах страховиків - повних членів МТСБУ було прийнято логічне в цій ситуації рішення: згідно із Законом України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" та Статутом моторного (транспортного) страхового бюро України були призначені працівники на посади головних фахівців МТСБУ у чотирьох прикордонних областях - Волинській, Львівській, Закарпатській, Чернівецькій. Основний їхній обов'язок - здійснювати контроль за наявністю і справжністю "Зелених карток". У 2003 році, приміром, на пунктах пропуску Закарпаття було вилучено близько 300 фальшивих страхових сертифікатів (в одному тільки невеликому пункті пропуску як "Малий Березний" Чопського прикордонного загону -120). За виявленими фактами було порушено 18 кримінальних справ.

    До відома водіїв закордонного прямування: бланки української "Зеленої картки" виготоапені за єдиним зразком, встановленим для всіх країн -членів системи-належать до бланків суворої звітності, і тому мають ступені захисту. Технологія виготовлення цих бланків передбачена нормативними документами. Це стосується також і порядку їх замовлення, видачі, обліку та зберігання. За підробку бланків "Зелених карток" (виготовлення фальшивого документу або внесення в справжній документ неправдивих відомостей, внесення змін у текст документа, які викривлюють зміст фактів, що мають юридичну силу), за збут і використання підробних страхових сертифікатів винні особи несуть покарання згідно з ст.358 Кримінального кодексу України. Крім того, поліцейські служби зарубіжних країн у разі пред'явлення підробного страхового сертифікату можуть застосувати до власника підробки заходи, встановлені законодавством їхньої країни.

    Проте, згідно з нормами міжнародної системи автострахування "Зелена картка", в ряді випадків МТСБУ відшкодовує шкоду, заподіяну власникам

    фальшивої української "Зеленої картки" на території іншої країни - учасниці цієї системи. В той же час чинним законодавством передбачено, що в такому випадку витрати МТСБУ мають бути в повному обсязі компенсовані винуватцем ДТП. Тобто, МТСБУ має право регресивної вимоги до особи, що надала підроблений страховий сертифікат. Під час розслідування таких ДТП частина їх винуватців добровільно виявляє бажання компенсувати витрати МТСБУ, але деякі відмовляються це зробити. Тому МТСБУ змушене звертатися до суду, і на даний час нема жодного рішення суду щодо незадоволення позитивних вимог цієї організації.

    Страховий сертифікат "Зелена картка" - надійний захист. І це головне, що треба усвідомити. Тому водії повинні бути обізнаними в цьому питанні, завчасно турбуватися про придбання страховки, при цьому купляти її - виключно в офісі страховика або уповноваженого ним представника. Крім цього, треба бути уважним і під час укладання договору на замовлення бланку, не треба соромитись перепитами, якщо у вас виникають сумніви щодо поведінки або незрозумілих дій агента.

    Бланк уніфікованого страхового сертифікату "Зелена картка" нового зразка являє собою комплект бланків, що складається з чотирьох аркушів розміром 207x147 мм, скріплених клеєм по верхньому обрізу. До комплекту входять оригінал і копія картки міжнародного автомобільного страхування, а також оригінал і копія додаткового договору - полісу обов'язкового страхування. Текст з лицьового боку на всіх чотирьох аркушах сертифікату надруковано фарбою чорного кольору, яка під дією джерела ультрафіолетового випромінювання набуває оранжевого відтінку.

    Страхові сертифікати "Зелена картка" прикордонники вносятьу у систему "Гарт", і комп'ютер швидко вказує, дійсний документ чи йі. Тому ще раз нагадуємо: не варто купувати страховий сертифікат у випадкових осіб або із запропонованою вам значною знижкою. Отримання уявної користі від підроблених страхових сертифікатів "зелена картка" може обернутися великими неприємностями в майбутньому.

    У 2004 р. в Закарпатській області було вилучено близько 80 фальшивих страхових сертифікатів, у 2005 р. - 40, а цього року - затримано вже шість фальшивих сертифікатів і десять - з виправленим терміном дії.

    Володимир Бужан, головний фахівець

    моторного (транспортного) страхового бюро України у Закарпатській області.
    Закарпаття: 9 судових засідань в судах регіону щодо фальшивих “Зелених карток”
    В Украины отберут "Зеленую карту"?
    Сотні водіїв очікують на оформлення документів на кордоні України з Угорщиною

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору