ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгород: В обласному центрі Закарпаття зростуть тарифи на тепло?

    22 мая 2024 среда
    71 переглядів

    Загострення газової ситуації в країні призвело до справжньої паніки серед населення. Щодня наші співвітчизники чекають обіцяного підвищення тарифів на тепло, а підприємства теплових мереж тим часом підраховують численні збитки, адже газ, який вони купують, коштує набагато більше, ніж сплачують за нього люди. Чи планують збільшити тарифи на тепло для мешканців обласного цент ру Закарпаття м.Ужгород, ми поцікавилися в начальника планово-економічного відділу “Ужгородтеплокомуненерго” Юдіти Соскиди.

    Спеціалісти міського підприємства теплових мереж занепокоєні: через збільшення витрат на виробництво, в тому числі у статті „паливо”, збитки КП “Ужгородтеплокомуненерго” з початку року перевищують 2,7 млн.грн. Якщо залишити тарифи на теплопостачання і надалі незмінними, до кінця року розмір збитків по підприємству перевищить 9 млн. гривень. Цей факт вимагає ще більшої уваги до проблем теплопостачання в місті.

    Юдіта Соскида розповіла "Ужгороду”, що за ініціативою міського відділу ціноутворення розроблена формула оперативної зміни тарифів на комунальні послуги, що в майбутньому дозволить не витрачати на зміни від двох до п’яти місяців (як це відбувалося попередніми роками), а запроваджувати їх у найкоротший термін, щойно в цьому виникне нагальна потреба.

    “Своєчасно фіксувати належним чином реальну ціну на послуги необхідно для того, щоб визначити в бюджеті реальну суму для дотування видатків підприємства”, — зазначає Юдіта Стефанівна. В разі відсутності коштів в бюджеті розроблена формула дозволить скоротити час на процедуру перезатвердження тарифів на послуги теплопостачання.

    Згідно з попередніми розрахунками, узгодженими з міським відділом ціноутворення, нині неможливо уникнути подорожчання послуг опалення та підігріву води. За опрацьованими 27 квітня тарифами на теплопостачання необхідно підвищити ціну для населення на 40%, для бюджетних установ — на 34,5%, а для інших споживачів — на 124,5%.

    Якщо 1 травня 2005 року вартість газу становила 210,75 грн. за 1000 куб.м, то нова ціна, встановлена "Газ Тепло", є вищою на 29,2 %, тобто становить 272,10 грн. (не враховуючи додаткових витрат на транспортування природного газу). Міському підприємству теплових мереж довелося перевірити формулу швидкого підрахунку зміни тарифів, за якою вийшло, що населенню незабаром потрібно буде сплачувати за тепло на 55% більше.

    Фахівці погоджуються: сума значна, та уникнути або подорожчання, або затвердження бюджетом міста дотації хоча б на вартість енергоносіїв немає можливості. Зрозуміло, що різке підвищення тарифів неодмінно призведе до зменшення рівня проплати населення за послуги теплопостачання, а значить, і до поглиблення кризового стану підприємства.

    Та в “Ужгородтеплокомуненерго” мають надію, що ужгородці поставляться до такого кроку з розумінням, адже несплата за одержані послуги загрожує тим, що тисячі міських осель можуть залишитися взимку без тепла. За словами Юдіти Соскиди, українці повинні поступово звикати до подорожчання комунальних послуг, адже відомо, що в більшості розвинених країн сім’я витрачає більше 50 % середнього доходу на комунальні послуги. А в нашій країні, якщо людина сплачує більше 15 % середнього місячного доходу на члена сім’ї, їй надають право оформити субсидію, тобто зменшити оплату за комунальні послуги.

    Крім того, вважають фахівці “Ужгородтеплокомуненерго”, держава нині активно працює над тим, аби покращити добробут і, відповідно, платоспроможність своїх громадян: нехай і поволі, але підвищується рівень зарплатні й пенсій, що дасть змогу ужгородцям систематично сплачувати за спожите тепло та інші комунальні послуги.

    Загрозлива ситуація навколо “Ужгородтеплокомуненерго” нагадує події річної давності, коли за величезні борги підприємства теплових мереж ДК “Газ України” відмовився укласти новий договір про поставку газу. Тодішнє керівництво міста, фактично не маючи іншого вибору, погодилося на підписання угоди з підприємством “Газ-тепло”. Фахівці планово-економічного відділу “Ужгородтеплокомуненерго” зізнаються, що угода ця є досить дивною, крім того, вона поступово робить міське підприємство теплових мереж дедалі залежнішим від постачальника газу, тобто “Газ-тепла”. Але за тих умов іншого вибору не було. “Газ-тепло” обіцяло не тільки поступово вивести “Ужгородтеплокомуненерго” з банкрутства, а ще й вкласти у розвиток підприємства значні кошти. Але замість того, щоб упроваджувати у себе нові технології, які дали би змогу економити дефіцитний та коштовний газ, підприємство продовжує латати старі дірки. Так само чекають на інвестиції десятки інших міст України, яким “Газ-тепло” пообіцяло допомогти подолати “комунальну” кризу, натомість підприємство лише піднімає ціни на газ.

    Економістів відділу неабияк дивує той факт, що “Газ-тепло” залишається прибутковим підприємством навіть при тому, що населення сплачує за тепло не більше 60% від потрібної суми. Тобто, вважають вони, “Газ-тепло” купує газ за набагато нижчими цінами, ніж продає підприємствам теплових мереж. Тож усьому виною — банальне бажання збагатитися, навіть якщо внаслідок цього страждатиме вся країна.

    Вихід із кризової газової ситуації начальник планово-економічного відділу “Ужгородтеплокомуненерго” бачить у використанні українського газу, котрий був би набагато дешевшим для споживачів. Оприлюднена інформація стосовно кількості видобутого в Україні газу дає можливість легко підрахувати, що українського газу цілком достатньо, аби забезпечити теплом населення та всі бюджетні установи країни. От тільки проблеми в нашій країні не можуть вирішитися так легко. Тож доведеться ужгородцям сподіватися на визначення в бюджеті міста реальної суми дотації (щодо якої в органи місцевого самоврядування підприємство неодноразово зверталось), або затягнути паски і чекати на підвищення тарифів.
    Енергозберігаюча програма "Рідний дім" презентована на Закарпатті

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ти завжди займалась приписками,користуючись тим Що санатори нічого не розуміють тільки знають хабарі звас брати.