ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатські птахогосподарства "пташиного грипу" не бояться?

    28 апреля 2024 воскресенье
    48 переглядів

    Чи не причаївся десь в області пташиний грип з’ясовувала група журналістів, яка в рамках виїзного засідання Ужгородського прес-клубу побувала у четвер на фермерському господарстві «Орос»у с.Іза (Хустський район)-- єдиному в Україні, що спеціалізується на вирощуванні певних порід білих бройлерів, зокрема, кросів, племінні особини яких завозять із Угорщини та Франції.

    Журналісти зустрілися з господинею Марією Орос, яка розповіла про особливості роботи фермерів у птахівництві та овочівництві. Учасники засідання оглянули господарство і ознайомилися із сучасними методами догляду за птахами у контексті популярної нині теми «курячого грипу».

    На господарстві постійно діє строгий карантин, тому «пташиного грипу» тут не бояться. Працівники (а усього їх 32) дотримуються правил поведінки у пташниках, працюють у спецодязі. Дівчата, які годують курей в одному пташнику, до іншого вже не заходять, щоб уникнути будь-якого контакту між мікрофлорою пташників. Керівники підприємства регулярно закуповують усі необхідні вакцини, переважно у голландського виробника. Віднедавна до переліку обов’язкової схеми вакцинації увійшло і щеплення проти «пташиного грипу». Хоч, на думку М. Орос, «ця проблема є більш політичною, аніж реальною загрозою птахам».

    Господарство «Орос» розміщене на базі колишнього занепалого колгоспу, частину земель якого було придбано у населення. Колишні телятники реконструювали з майже розвалених будівель. Сьогодні ж їхня вартість сягає 1,5 млн. грн. Марія Орос регулярно відстежує новинки птаховедення та тепличного овочівництва, тут працюють за європейськими технологіями,. До речі, понад 80 % кормів для птахів вирощується безпосередньо на господарстві. Серед клієнтів фермерки — підприємства із Запоріжжя, Полтави, Одеси, Черкас, Вінниці, Чернівців. За півроку наперед клієнти вносять передоплату, аби замовити птахопродукцію з Ізи. Це унікальне закарпатське село одне з небагатьох, яке обходиться без жодних дотацій. У селі працюють 180 приватних підприємців, 3 фермерські господарства, тепличний комбінат, м’ясокомбінат, швейна фабрика.

    Марія Орос розповідає, що висновок нещодавно проведеної експертизи крові курей засвідчив 100 % імунітет поголів’я птахів. Наразі племінне стадо птахогосподарства «Орос» налічує 13100 птахів — батьківських пар. У серпні буде закуплено ще 12 тисяч птахів. Щороку на господарстві зростає 2 мільйони пташиного молодняка, станом на початок червня цього року реалізовано вже 1,5 млн. птахів. З жовтня на базі птахогосподарства «Орос» запрацює лінія переробки курячого м’яса. Потужність лінії дозволятиме обробляти від 500 до 6 тисяч птахів за годину, а за місяць випускатиметься 100 тон м’яса.
    Чи загрожує "пташиний грип" закарпатцям?
    У сусідній із Закарпаттям Румунії виявили нові випадки захворювання на пташиний грип
    Мисливці Закарпаття зможуть пополювати тільки ...в тирі?

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору