ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Яким був Ужгород 100 років тому назад (УНІКАЛЬНІ ФОТО)

    27 квітня 2024 субота
    304 переглядів
    Давній Ужгород

    Ужгород – місто на ріці Уж, адміністративний центр Закарпатської області. На території Ужгорода виявлено залишки поселень, найдавніші з яких налічують понад сто тисяч років. Через територію сучасного міста пройшло чимало племен і народів: гуни, авари, бургунди, даки,кельти, сармати.


    Одними з перших відомих засновників ужгородського поселення були білі хорвати, які у другій половині 1 тисячоліття заселили територію сучасного Ужгорода. Поселення називалося Онґвар (або Унґвар, чи Гунґвар, чи Унґювар).

    З Х століття Ужгородом володіло Угорське королівство. З ХVI століття входило до складу держави Габсбургів.


    Більше 1100 років тому був побудований Ужгородський замок, з якого почалася історія нашого древнього міста. Звели «град» люди слов’янського племені, обравши місце між Карпатами та Середньодунайською низовиною. Перша згадка про Ужгород зафіксована в хроніці Шимона Кезаї 872 року, є місто і на карті арабського історика Аль-Ідрісі 1154 року. Засновником града над Ужем, вважають легендарного князя Лаборця, правителя підкарпатських слов’ян кінця IX ст. За свідченням угорського літописця Аноніма у 896 році славний князь обороняв замок Унг від вторгнення угорців.


    Протягом століть Ужгород був власністю угорської корони. У 1322 році король Карл-Роберт Анжу подарував її італійському роду графів Другетів, які понад 350 років володіли замком та були господарями міста. Саме вони запросили італійських майстрів, які реконструювали укріплення за найновішими досягненнями фортифікаційного мистецтва. Наприкінці ХVІІ ст. новий володар Ужгорода граф Берчені перетворив місто у важливий культурний та суспільно-політичний центр. Ці роки були справжнім розквітом замку.


    Впливові європейські діячі вирішували тут важливі державні питанння і насолоджувались неповторною колекцією витворів мистецтва: 136 полотен, 600 акварелей, сім гобеленів тільки в кабінеті Берчені… При графському дворі працював театр, була і своя театральна трупа. Поважних гостей розважав придворний ансамбль, портрети вельмож малював придворний художник. Архітектура сучасного Ужгорода відкриває для нас цілі епохи та культури різних часів та народів. Середньовічні будівлі у районі площі Театральної нагадують про угорський та австрійський період історії міста, який тривав до кінця Першої світової війни. Чехословацьку сторінку 1919 – 1939 рр. відкриває площа Народна та її околиці. Спогади про радянську добу навіює площа Кирила і Мефодія.


    f1.jpg
    f2.jpg
    f3.jpg
    f4.jpg
    f5.jpg
    f6.jpg
    f7.jpg
    f8.jpg
    f9.jpg
    f10.jpg
    f11.jpg
    f12.jpg
    f13.jpg
    f14.jpg
    f15.jpg

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору