ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатська міліція у "базарні війни" в Ужгороді та Хусті не втручається...

    06 мая 2024 понедельник
    55 переглядів

    Для Закарпаття, зрештою, як і для більшості областей України, конфлікти довкола діяльності ринків давно вже перестали дивувати громадськість. Де крутяться великі гроші, там завжди знайдуться бажаючі прихопити щось і собі... Інша річ, що під час локальних конфліктів, пов’язаних зі зміною власників чи намаганням закрити той чи інший ринок, намагаються втягувати у “розборки” й правоохоронні органи, зокрема міліцію.Чергові такі “базарні розборки” виникли й на Закарпатті, зокрема в Ужгороді та Хусті. У першому випадку Ужгородська міська рада своїм рішенням від 12.09.2006р. вирішила ліквідувати КП “Ринок-1”, більше відомий ужгородцям як “Зелений базар” на вул.Фединця. Підприємцям, які там торгують, запропонували інші місця на ринках в Ужгороді, проте ті не погоджуються. Дійшло до того, що вхід на ринок з обох сторін було заблоковано масивними бетонними плитами. У свою чергу підприємці розпочали збір підписів на відкликання з посади міського голови Ужгорода Сергія Ратушняка, котрого вважають ініціатором ліквідації базару.

    Доки триває “базарна війна”, до конфлікту дехто намагається втягнути й міліцію. Зокрема, речник міського голови Олег Подебрій розповсюдив у ЗМІ заяву, в якій звинувачує міліцію у бездіяльності: мовляв, базарники закидали камінням представників міської влади, які “здійснювали комплекс заходів з припинення роботи ринку”, а міліція в ситуацію не втручалася. “Навіщо нам міліція, якщо вона неспроможна навести лад?”, - апелює прес-секретар мера.

    Своє бажання закрити ринок на Фединця міська влада пояснює рішенням Господарського суду Закарпатської області від 26.02.2006р., яким задоволено позов ТОВ “Ікс-Трейд” до КП “Ринок-1” стосовно оренди землі. Водночас самі підприємці стверджують, що оскаржили це рішення, і мають рішення суду, яке забороняє будь-які дії по ліквідації ринку до розгляду справи по суті.

    Ми поцікавилися позицією в цьому конфлікаті міліції. Начальник УМВС України в Закарпатській області генерал-лейтенант Віталій Максимов, зокрема, сказав:

    - Мене дивує позиція мерії Ужгорода в цьому питанні, безпідставні заяви міської влади щодо буцімто бездіяльності міліції. Я мав зустріч з цього приводу з міським головою С.Ратушняком ще раніше. Він окреслив існуючу проблему, я йому сказав, як діятимуть працівники міліції -- лише згідно чинного законодавства. Справді, є відповідне рішення мерії про ліквідацію ринку. Є рішення Господарського суду Закарпатської області від 26.12.2006р., де написано, дійсно, що визнати недійсним договір оренди земельної ділянки комунальним підприємством “Ринок-1”. Суд зобов’язав це підприємство повернути земельну ділянку площею 2200 квадратів, розташовану в м.Ужгород по вул.Фединця. По рішенню видається наказ. Ужгородська міська рада видала наказ провести ліквідацію підприємства КП “Ринок-1”, створити ліквідаційну комісію. Однак у цьому рішенні немає слів про задіяння виконавчих служб, в тому числі й міліції. Зате є ухвала того ж Господарського суду Закарпатської області від 1 березня ц.р. про, цитую: “Забезпечити адміністративний позов приватного підприємця Данило Н.М. до Ужгородської міської ради шляхом зупинення дії рішення сесії Ужгородської міськради від 12.09.2006 №36 “Про ліквідацію комунального підприємства “Ринок-1” до винесення постанови по суті даного спору та набрання нею законної сили”. Тобто виконання попереднього рішення суду призупинено! Оскарження цієї ухвали не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи. Міліція ж діяла і буде діяти тільки на підставі закону—рішення суду, яке набуло законної сили й повинно виконуватися виконавчою службою.

    Що стосується конфлікту, що буцімто каміння в когось кидали, то цей факт не знайшов підтвердження, офіційних звернень з цього приводу представників мерії немає. Ми опитали підприємців, які були на ринку в той час, всі вони категорично заперечують факт конфлікту. Навпаки, люди висловлюють подяку міліції за дії по охороні громадського порядку на ринку. Там у цілодобовому режимі працюють наряди міліції, аби не було конфліктів. Ну, а якщо буде рішення суду, яке вступить у законну силу, і виконавча служба буде його виконувати, ми забезпечуватимемо дотримання громадського порядку. До слова, представники ринку були у мене на прийомі й дякували міліції за нашу роботу по забезпеченню громадського порядку на ринку.

    - А яка позиція міліції у конфлікті довкола ринку в Хусті, де теж пробують втягнути в розборки правоохоронців?

    - Ситуація там схожа з ужгородською. Я розбирався з тією проблемою, коли перевіряв діяльність Хустського міськрайвідділу. Справа там ще розглядається в суді, наскільки мені відомо. Там було рішення місцевого суду про закриття ринку, на яке протилежна сторона подала скаргу до Апеляційного суду області, де вона зараз і розглядається. Доки немає остаточного рішення, міліція теж не втручається у конфлікт. Стосовно того, що когось побили на ринку, то ніяких звернень з цього приводу в міліцію не було. Є лише звернення помічника народного депутата від Соцпартії В.Шипка з проханням дати правову оцінку діям посадових осіб Хустської міськради та ринку з приводу знищення майна орендаторів та власників торгових місць, що буцімто мало місце в ніч на 12 березня. Хоча від самих підприємців ніяких заяв не було. Наскільки мені відомо, це майно їм не належить. Але знову ж таки, буде остаточне рішення суду—ми будемо його виконувати.

    Інформація ЦЗГ УМВСУ в Закарпатській області
    Ужгород: Підприємці "Зеленого" ринку категорично заперечують факт побиття ними камінням представників міської влади
    Закарпаття: У Хусті підприємці-перевізники шукали правди на місцевому "Майдані"
    Ужгород: У підприємця "Зеленого ринку", який на знак протесту прикував себе ланцюгами, стався інсульт
    "Зелений" ринок" (Ужгород): Мер-бізнесмен безжалісно ламає долі своїх виборців!

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Интересно,предприниматели "Зелёного рынку",случайно Максу-2 зелёные не приносили?