ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгород: Як Віктор і Сергій переплутали Божий дар із яєчнею...

    06 мая 2024 понедельник
    68 переглядів

    З початком весни на Закарпатті різко активізувалася боротьба двох найвпливовіших фігур обласної політики. Двобій Сергія Ратушняка і Віктора Балоги, за кожним з яких стоїть серйозний капітал (як для Закарпаття), вступає у нову фазу - ще більш абсурдну, ніж раніше, але максимально запеклу. Проілюструємо карикатурність цієї боротьби лише на кількох прикладах, хоча їх можна навести кілька десятків.

    РИНОК

    Найбільший ужгородський ринок (так званий «Зелений», або колишній колгоспний) не належить до бізнес-імперії С.Ратушняка. Мабуть, тому він услід за значно більшими від нього, але такими ж конфліктними Барабашівським ринком у Харкові чи "Озеркою" у Дніпропетровську став справжньою гарячою точкою. Мер Ужгорода за ліквідацію вуличної частини цього базару і перетворення відповідної території на проїжджу частину. Раціональне зерно у такій пропозиції є. Проти цього - переважно самі торгівці. Ужгородський мер та його газети не перестають твердити, що їх нібито підтримує В.Балога. У результаті закриття-незакриття "задніх" торгових рядів на ринку давно перетворилося на довгограючий серіал, котрому не видно ні кінця ні краю. Водночас термінової розв'язки вимагають «вкладники», чиї бізнес-інтереси і обстоює міська влада. Вочевидь, не безкорисливо.

    ПАМ’ЯТНИК

    Понад рік триває "марлезонський балет" навколо ужгородського пам'ятника Т.Шевченку. С.Ратушняк - за перенесення монумента із закутка площі Народної на її головну вісь симетрії. На місці ж пам'ятника передбачається поставити філію Нацбанку (місту (?) за виділення цієї ділянки обіцяють 4 млн. грн.). Обласна влада категорично проти. Вона пропонує місце позаду Народної Ради, де зараз автостоянка. Оскільки політизувати різницю між двома можливими розташуваннями банку непросто, ухопилися за пам'ятник. Інформаційна війна вихлюпнулася вже на шпальти київських газет, де набула максимально брутального характеру. У закарпатській пресі так брехати не випадає, у столичній же - запросто. Наприклад, "Україна молода" на першій сторінці повідомила, ніби в Ужгороді збираються "зносити" (а не переносити) пам'ятник Кобзарю. "Голос України" подав відкритого листа дев'яти носіїв прізвища Шевченка, де твердиться про перспективу "перенесення монумента Кобзареві на невідоме місце"(!).

    НЕРУХОМІСТЬ

    На останній сесії облради депутати проголосували за створення обласного Бюро технічної інвентаризації - органу, що, зокрема, дотичний до відносини власності щодо різних будівель і споруд. Це було єдине питання на сесії, котре спочатку провалили (з подачі соціаліста О.Пристаі), але згодом воно знов було поставлене на голосування і пройшло. Речники С.Ратушняка загалом справедливо відзначили, що подібні бюро усюди діють на міському і районному рівні, створення ж подібного обласного органу є нонсенсом і явно пов'язане з якимись "прихватизаційними" прожектами.

    Водночас мер з неабиякою активністю «адресно» задіює під забудову усі земельні п'ятачки у центрі і цілі плантації на околицях міста. Його опоненти тонко натякають, що не за файні очі і називають конкретні суми «відступних». Через тиждень після сесіїоблради Ужгородська міськрада прийняла взагалі екзотичне рішення, яке передбачає перехід у міську власність ряду престижних приміщень обласних інституцій, в тому числі будинків обласної ради і профспілок. Якщо так піде далі, то скоро кожна ужгородська хижка перетвориться на такий собі сталінградський "будинок Павлова", котрий кожна ворогуюча сторона оборонятиме до останнього патрона.

    МІЛІЦІЯ

    Буквально днями С.Ратушняк звернувся до очільника МВС В.Цушка з вимогою усунути з посади головного закарпатського міліціонера В.Максимова, бо той нібито "дахує" балогівські бізнес-структури. Окремі ЗМІ, а також інформагенція ОБС ("Одна баба сказала") блискавично поширили чутку, що генерала таки відсторонено від справ. У понеділок той мусив дати прес-конференцію, щоб спростувати чутки. А заодно й розповісти про багатомільйонні зловживання у комунальній сфері Ужгорода...

    Р.S. А колись В.Балога і С.Ратушняк стояли пліч-о-пліч на помаранчевих мітингах. Отже, в Ужгороді повторюється у зменшеній формі те ж саме, що й у Києві. Але якщо у столиці політична боротьба ще хоч якось ув'язується з ідеологічними і програмними чинниками різних партій, то на Закарпатті маємо чистої води міжклановірозборки, не прикриті жодним фіговим листком партійно-політичного характеру. Уся гризня здійснюється на суто особистому грунті, причому майже виключно за майно і контроль над фінансовими потоками. Боротьба ця ведеться без жодних правил - голоблею по голові. Партійної системи на Закарпатті так і не склалося. Більшість обласних парторганізацій є маріонетками, причепленими до руки одного-єдиного ляльковода. Нинішня політична боротьба на Закарпатті має таке ж відношення до утвердження демократії, як Божий дар до яєчні. Там, де двоє б'ються, третій користає. На Закарпатті таким третім є регіонали...

    Остап ГОЛОВАЧ, "Фест"
    Мер Ужгорода Сергій Ратушняк використовує владу в особистих цілях
    Розподіл землі в Ужгороді — таємниця за двома печатями...
    Закарпаття: Сьогодні головний обласний міліціянт Віталій Максимов заявив про багатомільйонні зловживання в комунальній сфері міста Ужгорода
    Ужгородський мер Ратушняк звинуватив Балогу в підготовці ...відокремлення Закарпаття від України!

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору