ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

ЧОРНОБИЛЬ ЩЕ ДОВГО ДАВАТИМЕТЬСЯ ВЗНАКИ

    05 мая 2024 воскресенье
    19 переглядів

    Генеральний директор наукового центру радіаційної медицини АМН України Володимир БЕБЕШКО, 69 років, стверджує, що здоров’я українців погіршилося не через економічні труднощі, а через Чорнобиль.

    — Як ви оцінюєте нинішнє ставлення світової спільноти до Чорнобильської катастрофи?



    — Міжнародні експерти намагаються звести ту катастрофу лише до радіаційної аварії. Наші ж учені наполягають, що Чорнобиль — це комплексний удар по населенню, по життєдіяльності країни, який призвів до спаду ВВП, бідності, до зменшення народжуваності тощо. Особливо це відчувалося на забруднених територіях.



    — І як міжнародні організації пояснюють свою позицію?



    — МАГАТЕ наполягає, що здоров’я людей погіршилося через погіршення економічної ситуації, зниження рівня життя. Ми ж не можемо довести, що це через вплив іонізуючого випромінювання. У нас немає чітко обґрунтованих критеріїв для оцінки і подібних висновків. А ті, котрі є в МАГАТЕ, для нас не прийнятні. Бо МАГАТЕ не визнає негативний вплив малих доз опромінювання, і визнає потерпілими тільки постраждалих від високих. Тобто це 26 пожежників, що брали участь у гасінні вогню на ЧАЕС, і ті, хто помер від опромінення 1986 року.



    — А чим небезпечні малі дози?



    — Вони діють на організм людини на клітинному рівні, і це згодом проявляється. У трьох постраждалих від Чорнобиля країнах за 5 перших років після аварії було зафіксовано понад 5 тисяч випадків раку щитівки в дітей. А сьогодні починають хворіти на рак щитовидної залози учасники ліквідації аварії та люди, які були в зоні з квітня по серпень 1986-го. До серпня дія радіоактивного йоду була досить активна.



    — Отже, Чорнобиль переслідуватиме й надалі?



    — Так. Порушення функцій органів та систем можуть перейти в органічні патології. Поставарійний період — йодний — був для нас найважчим. У дітей постраждала саме щитівка, імунна та ендокринна системи, пішло порушення регуляції організму. А це вегето-судинна дистонія. Синдром утоми, стрибки тиску, комплекс симптомів. Саме все це провокує зараз різні захворювання. Серцево-судинна система, нирки, печінка, бронхи, легені, кровотворні органи — всі вони відкриті до дії радіації. І їх треба захищати.



    — Як зменшити вплив радіації на організм?



    — Варто вживати йодовану сіль, морську капусту, морепродукти, пектини — яблука, гарбуз, диню. Вони виводять радіонукліди. Ну, звісно, треба займатися спортом, правильно харчуватися й бути оптимістом.



    "Газета по-українськи"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору