ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Сусіди-словаки посилюють контроль на кордоні з Закарпатською Україною

    29 мая 2024 среда
    26 переглядів

    Минулої суботи, 5 травня, близько 20-ти громадян України заблокували пункт пропуску на українсько-словацькому кордоні «Малий Березний – Убля».

    Як повідомив начальник Чопського прикордонного загону Михайло Хобта, акція протесту була спричинена тим, що словацькі прикордонники відмовились пропустити цих громадян на територію Словацької Республіки по угорських візах (до того у Словаччину можна було потрапити, маючи угорську або польську візу). Словацька сторона аргументувала свої дії змінами процедури перетинання українсько-словацького кордону громадянами України. В даному випадку українці не змогли чітко пояснити мету своєї поїздки у Словаччину, отже, прикордонники, згідно із кодексом Шенгенських кордонів, мали всі підстави для відмови у в’їзді у Словацьку Республіку.

    На думку словацьких представників, проблеми, що зараз виникли, в жодному разі не мають політичного підтексту, а пов’язані з економічним підґрунтям: не секрет, що немало наших громадян відвідують Словаччину для прикордонного бізнесу, чим, зрозуміло, завдають збитків словацькій економіці та створюють великі черги на кордоні.

    В даний час рішення про заборону пропуску на територію Словацької Республіки по угорським і польським візам було прийнято лише стосовно громадян Молдови.

    В подальшому, повідомляє словацька сторона, пропуск громадян України на територію Словаччини по угорським і польським візам є можливим, але тільки в разі чіткого формулювання мети поїздки, наявності документального підтвердження (скажімо, виклику), а також грошових коштів у сумі 1700 словацьких крон (на 1 день), необхідних для перебування у країні. Це стосується не тільки громадян, що подорожують в режимі транзиту, але і тих, хто перебуває у Словаччині в рамках терміну дії віз.

    На вимогу громадян України представники Посольства України у Словаччині звернули увагу словацької сторони на неправомірні дії працівників Генерального консульства Словацької Республіки в Ужгороді щодо відмови у видачі словацьких віз на підставі наявності угорських і польських віз.

    Загалом, вважає Михайло Хобта, слід очікувати подальшого посилення прикордонного контролю в пунктах пропуску на українсько-словацькому кордоні, яке пов’язане зі вступом Словаччини у Шенгенську зону та приведення процедури пропуску через кордон до вимог Шенгенської угоди, повідомили в прес-службі Закарпатської облдержадміністрації.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору