ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Один із найстаріших туристичних шляхів Закарпаття на межі катастрофи

    26 квітня 2024 п'ятниця
    53 переглядів

    Останнім часом усе популярнішим місцем активного відпочинку для закарпатців та гостей краю стає Анталовецька поляна. Через неї проходить один із найстаріших туристичних шляхів Закарпаття, який починається від підніжжя Невицького замку.Поляна відома ще й тим, що на ній розбилися два літаки. Уламки та слід від аварії збереглися й до сьогодні. До того ж місцевість має неабияку реліктову значимість і є заказником.

    Анталовецька поляна - найвище місце Ужгородського району (968 м) - повністю вкрита лісом, а вершина її являє собою кратер давно погаслого вулкана. Тут зростають червонокнижні види рослин - підсніжник, беладона, лілія лісова, з фауни зустрічаються сови, дятли, косулі, борсуки, куниці тощо. На території цього об'єкта природно-заповідного фонду України заборонена будь-яка діяльність (у т.ч. - полювання), що загрожує збереженню або призводить до деградації чи зміни первісного стану. Це, приміром, будь-яке будівництво, не пов'язане з охороною території, розвідувальні, підривні роботи, організація таборів, місць відпочинку, стоянок автотранспорту, розведення вогнищ поза межами місць, спеціально відведених для цього. Крім того, заборонено збір рідкісних та червонокнижних видів рослин, їх квітів та плодів, а також знаходитися на території заказника з вогнепальною зброєю та знаряддям ловлі тварин. Натомість на Ан-таловецькій поляні дозволені проведення науково-дослідних робіт, діагностичний відстріл та використання об'єкта в освітньо-виховних цілях.

    На сьогоднішній день, на жаль, місцева рослинність зазнає негативного впливу: тут неодноразово виникали пожежі, влаштовуються так звані джипінги та розважальні поїздки на квадроциклах, хоча поруч розташований величезний полігон.

    Минулоріч межі поляни були винесені в натуру із встановленням інформаційно-охоронних знаків. Екологи та науковці переконані: щоб уберегти цінну територію, потрібно підвищити статус об'єкта до заказника загальнодержавного значення. Це забезпечило б належний рівень охорони його території.



    UA-reporter.com

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору