ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Зарплату на Солотвинському солеруднику не виплачують вже 15 місяців

    26 квітня 2024 п'ятниця
    41 переглядів

    Міністерство праці та соціальної політики України оприлюднило результати перевірки ДП «Солотвинський солерудник», під час якої виявлено суттєві порушення, зокрема, 15-місячну затримку із виплати заробітної плати працівникам. Станом на 1 липня заборгованість із виплати зарплати 406 працівникам підприємства складала 1 млн. 866,2 тис. грн. Деякі робітники не отримують платні протягом 15 місяців. Міністерство наголошує також на тому, при виплаті заборгованої заробітної плати працівникам підприємства «Солотвинський солерудник» не нараховується, а, відповідно, і не виплачується компенсація втрати частини заробітної плати через порушення термінів її виплати. Не дотримано термінів остаточних розрахунків зі звільненими працівниками.



    За результатами перевірки керівнику підприємства внесено припис на усунення порушень та передано на розгляд суду протокол про адміністративне порушення, відповідальність за яке передбачене чинним законодавством.



    Така відповідь Міністерства надійшла як реакція на телеграму голови облради Михайла Кічковського до Прем’єр-міністра України від 11 липня ц.р., що, як уже повідомляв ЗІК, поскаржився на відсутність будь-яких відповідей на звернення закарпатських депутатів. Невдовзі після телеграми відповіді таки надійшли, але із суто обіцянками «розглянути матеріали». Наприклад, Мінекономіки пообіцяло «взяти участь у розгляді та опрацюваннї матеріалів щодо виправлення становища на солеруднику, які надійдуть на його адресу», Міністерство регіонального розвитку та будівництва України обмежилося пропозицією «розробити спільний план невідкладних заходів зі стабілізаційної роботи державного підприємства «Солотвинський солерудник».



    Голова Закарпатської обласної ради Михайло Кічковський надіслав телеграму на адресу Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, у якій висловив обурення, що Кабмін за місяць ніяким чином не прореагував на рішення позачергової сесії Закарпатської облради щодо критичної ситуації, яка склалася на Солотвинському солеруднику.



    Голова ради вважає недопустимим таке ставлення до рішення облради. Адже ситуація продовжує ускладнюватись і внаслідок нових провалів ґрунту та активізації карстових процесів стає ще більш загрозливою і небезпечною для селища Солотвино Тячівського району та його людей.



    Особливо в небезпечному становищі опинилися алергологічні лікарні: республіканська, де сьогодні перебуває більше 300 хворих, та обласна, в якій близько 70 пацієнтів. Більшість з них – діти.



    У телеграмі наголошується на необхідності терміново розглянути в Кабінеті Міністрів України рішення сесії Закарпатської обласної ради щодо визнання ситуації на Солотвинському родовищі кам’яної солі та державному підприємстві стратегічного значення «Солотвинський солерудник» - надзвичайною державного рівня і вжити невідкладних заходів щодо виправлення становища. Адже зволікання загрожує непередбачуваними як екологічними, так і соціальними наслідками, наголошує М. Кічковський.



    17 червня у с. Солотвино Тячівського району на Закарпатті відбулася виїзна сесія Закарпатської облради. 63 депутати розглядали єдине питання – «Про критичну ситуацію, що склалася на Солотвинському родовищі кам’яної солі та державному підприємстві стратегічного значення «Солотвинський солерудник» і шляхи виходу з неї».



    Депутати оглянули об’єкти солерудника та прилеглої території, де прогресує руйнівний процес карстоутворення внаслідок затоплення гірничих виробок на 8-й та 9-й копальнях. Ситуацію на ДП «Солотвинський солерудник» визнали вкрай загрозливою, наслідками якої можлива самоліквідація шахт і втрата унікальних за своїми лікувальними властивостями обласної та Української алергологічної лікарень, як і зони відпочинку «Соляні озера».



    Разом із облрадою ситуацію вивчали нардепи Станіслав Аржевітін, Олександр Кеменяш, заступник міністра аграрної політики України Олександр Шевченко, заступник міністра України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Богдан Костенюк, начальник відділу Міністерства охорони здоров’я України Ольга Колякова.



    Після тривалих обговорень і виступів депутати одностайно проголосували за те, щоб звернутися до уряду з проханням негайно втрутитися в ситуацію. Найперше – визнати ситуацію надзвичайною і провести в Солотвині виїзне засідання Кабінету Міністрів. Також депутати вирішили попросити уряд розробити комплексну державну програму «Солотвино», в якій передбачити весь комплекс робіт з приведення території до безпечного стану, відселення мешканців з потенційно небезпечних житлових будинків та безпечної експлуатації автомобільної та залізничної магістралей. У зверненні до Кабміну йшлося також про вирішення подальшої долі Української алергологічної лікарні та про виплату заборгованої заробітної плати шахтарям.



    З 2002 року у відповідь на численні звернення Закарпатської облради Кабмін видав понад 60 доручень щодо Солотвинського солерудника, більшість з яких не отримали жодної фінансової підтримки, інформує ЗІК.



    UA-reporter.com

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору