ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті лауреатами премії "Дебют-2008" стали 4 молоді літератори

    02 травня 2024 четвер
    77 переглядів

    10 березня в читальному залі Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки відбулося урочисте нагородження лауреатів літературної премії «Дебют-2008».

    Попри те, що, згідно з Положенням про премію «Дебют», переможців може бути тільки двоє — по одному в прозі та поезії — цьогоріч лауреатами премії члени журі обрали аж чотирьох молодих закарпатських літераторів. Переможців в поетичному жанрі виявилося троє, а в прозовому — один.
    Отож, лауреатами премії «Дебют-2008» в поетичному жанрі стали:
    Ольга Федорович за ліричну проникливість і досконалість художньої форми збірки «Незбирані груші»;
    Ірина Надворна за майстерне відчуття слова та ігрову манеру письма в збірці «ТекстСтильна проМисльСловість»;
    Лесь Белей за меланхолійний і вишуканий настрій та філософську образність збірки «Листи без відповіді».
    Лауреатом премії «Дебют-2008» в прозовому жанрі став Вік Коврей за експериментальний самобутній характер прози в творі «Сльоза темряви», а також за організацію літературних фестивалів та пропагування сучасної української літератури серед молоді.
    Цього року журі складалося із семи експертів. Головою журі було обрано завідувача кафедри зарубіжної літератури УжНУ Михайла Рошка. До складу журі увійшли: доцент кафедри української літератури УжНУ Евеліна Балла, доцент кафедри російської літератури УжНУ Людмила Бородіна, секретар Закарпатської організації Національної Спілки письменників України Христина Керита, поет, член НСПУ Василь Кузан, письменник Олександр Гаврош, поет Андрій Любка.
    Церемонію нагородження провів керівник фракції БЮТ в Закарпатській обласній раді Андрій Сербайло. У своєму вступному слові він зокрема зазначив: «В цьому році вручення премії відбувається в дні, коли вся країна відзначає 195-ту річницю з дня народження Тараса Шевченка. Отож ми вирішили щороку саме в ці дні вшановувати лауреатів премії «Дебют». Андрій Андрійович також побажав усім лауреатам після успішного дебюту в літературі продовжувати писати на високому рівні й досягати нових успіхів та визнання в українській літературі.
    Голова журі Михайло Рошко відзначив, що рік, який минув з часу попереднього вручення премії засвідчив, що лауреатами стають не випадкові люди, оскільки всі минулорічні «дебютанти» пізніше були відзначені на різних рівнях і міцно закріпилися в літературі.
    Зрештою кожен член журі, який представляв якогось з лауреатів, мав змогу висловити свою думку, а всі лауреати прочитали присутнім по одному з власних творів.
    Після офіційної частини у неформальному спілкуванні лауреати, члени журі, журналісти та усі присутні скоштували ексклюзивний торт та підняли по келиху шампанського за переможців.


    Премія «Дебют» була заснована наприкінці 2007 року з ініціативи закарпатських письменників Олександра Гавроша, Михайла Рошка, Василя Кузана та Блоку Юлії Тимошенко в Закарпатській області. Головна мета премії — виявлення, підтримка та заохочення талановитих молодих авторів, які зробили перші кроки в літературі. Журі обирає переможців в прозовому та поетичному жанрах з-поміж тих молодих авторів, які протягом року дебютували в літературі (видали книжку або мали публікації в альманахах, літературних журналах українською мовою). Лауреатам вручається грошова премія, розмір якої визначається щорічно та пам’ятний диплом. Лауреатами премії «Дебют-2007» стали Андрій Любка – поезія, Тарас Ващук, Ірися Ликович – проза.

    Закарпатська література як розведення акваріумних рибок

    Анатомія огиди, або Закарпатська література як засіб психоаналізу

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору