ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Поїзд Василь Петрович: У БЕБ не буде дізнавачів

    17 мая 2024 пятница
    Аватар пользователя Василь Поїзд

    На даний час слідчі та оперативні підрозділи ДФС України отримали вказівку до кінця червня 2021 року підготувати справи, що знаходяться у їх провадженні, до передачі Бюро економічної безпеки України. Таке рішення, з огляду на відсутність системних змін у кримінальному процесуальному законодавстві України є передчасним, вважає голова Департаменту організації протидії митним правопорушенням і міжнародної взаємодії ДФС України Василь Петрович Поїзд.

     

    «Зміни до кримінального процесуального закону, які знаходяться на розгляді у Верховній Раді України, далекі від взірця системності і виваженості. На даний час на ДФС України покладені обов’язки з розслідування злочинів у сфері оподаткування, які будуть передані до БЕБ України. Різні частини однієї і тієї ж статті Кримінального кодексу передбачають різні за тяжкістю склади кримінальних правопорушень, частина яких не передбачає санкції у вигляді позбавлення волі. Такі кримінальні правопорушення відносяться до кримінальних проступків і розслідуються не слідчими, а дізнавачами. Як основний, так і альтернативний законопроекти щодо діяльності БЕБ не передбачають відповідні зміни в КПК України, позбавляючи службових осіб Бюро повноважень дізнавачів, що фактично нівелює їх майбутню діяльність по збиранню доказової бази. Тому ліквідація ДФС до початку роботи БЕБ є передчасною», - зазначив Василь Петрович Поїзд.

     

    Він також нагадав, що злочини у сфері оподаткування розрізняються за тяжкістю в залежності від обсягу завданої шкоди, що обраховується на підставі актів податкових перевірок чи висновків економічних експертиз у кримінальному провадженні. Як буде працювати взаємодія інспекцій ДПС та органів БЕБ на разі залишається незрозумілим.

     

    Після прийняття в січні 2021 року Закону України «Про Бюро економічної безпеки України», на створений орган покладено функції боротьби з економічними і податковими злочинами. Зараз відбувається процес ліквідації Державної фіскальної служби України, на даний момент включає слідчі і оперативні підрозділи (податкову міліцію).