ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Новим Папою Римським обрано Йозефа Ратцингера

    27 апреля 2024 суббота
    48 переглядів

    Сьогодні близько 19 години за київським часом з комина Сикстинської капели у Ватикані піднявся білий дим. Дзвони базиліки Святого Петра услід за білим димом з труби сповістили про обрання нового Папи Римського. За якийсь час на балконі собору з’явився кардинал Хорхе Артуро Медіна Естевес, котрий оголосив світові "Avemos papam" ("У нас є Папа"). 265-м Папою Римським на другий день роботи конклаву кардиналів обраний 78-річний німецький кардинал Йозеф Ратцингер.
    Тисячі католиків зі всього світу, що зібралися на площі біля собору, вітали цю інформацію гучними вигуками радості.

    Папа Римський Бенедектин XVI (Йозеф Ратцингер)
    Папа Римський Бенедектин XVI (Йозеф Ратцингер)

    “Після великого Папи Івана Павла ІІ прийшов покірний слуга Господній”, — такими були перші слова нового Папи Бенедикта XVI. Це ім’я обрав собі кардинал Йозеф Ратцингер, якому відтепер належить керувати Католицькою церквою. Уперше звертаючись до людей з балкона базиліки святого Петра, він попросив вірних молитися за нього. Ці слова і жести є дуже символічними й мають означати, що наступник Івана Павла ІІ, котрий був його соратником, продовжуватиме місію свого попередника.

    Довгі роки Йозеф Ратцингер був однодумцем, соратником і, як кажуть, особистим приятелем легендарного Папи Івана Павла ІІ. Папа Бенедикт XVI, як і його попередник, є представником так званої консервативної гілки у Ватикані. Тому вірним Католицької церкви у найближчі роки, які відпущено керувати новому Папі, не варто чекати бурхливих дискусій щодо жіночого священства, одностатевих шлюбів, контрацепції та інших “поступок”. Ці речі й надалі будуть забороненими.

    Йозеф Ратцингер народився в Страсну суботу 16 квітня 1927 року. Йозефу Ратцингеру виповнилося 6 років, коли Гітлер прийшов до влади в Німеччині. Батько Ратцингера був сільським поліцейським і не поділяв поглядів нової влади, тому йому довелося піти зі служби і переїхати з родиною в католицьке містечко в Баварії Траунштайн.

    У 14 років Йозеф став членом «Гітлерюгенду», тому що членство в цьому нацистському русі було обов’язковим. Завдяки навчанню в семінарії, членство Ратцингера в «Гітлерюгенді» було недовгим.

    У 1943 році Ратцингера скерували обороняти завод BMW, що виготовляв двигуни для літаків. Разом з молодим Ратцингером на цьому заводі працювали в’язні концентраційного табору Дахау. Потім майбутнього Папу направили в Угорщину. Наприкінці Другої світової війни був призваний на військову службу у підрозділ допоміжного персоналу протиповітряної оборони Німеччини. У 1944 році Ратцінгер дезертирував з армії, за що провів кілька тижнів у таборі.

    Йозеф Ратцингер завжди стверджує, що за усю війну не зробив жодного пострілу. Він також додає, що завжди був противником нацистського режиму, але будь-який відкритий опір, за його словами, був би даремним.

    Ратцингер вважався одним із найавторитетніших теологів Ватикану, був деканом Колегії кардиналів. Вивчав філософію і теологію в Мюнхенському університеті, у 1951 році отримав сан священика. Викладав теологію та філософію у різних вищих навчальних закладах Німеччини. У березні

    1977 року призначений Архієпископом Мюнхену і Фрейзінгену. У цьому ж році папа Павло Шостий назначив його кардиналом.

    Офіційний титул глави Римо-католицької церкви такий: Вікарій Ісуса Христа, Спадкоємець Князя Апостолів, Верховний Первосвященик Всесвітньої Церкви, Патріарх Заходу, Примас Італії, Архієпископ і Митрополит Римської Провінції, Глава держави Граду Ватикан, Раб Рабів Божих.

    Що може означати обрання новим Папою Римським Й.Ратцингера для України? Його ставлення , за словами професора Богдана Осадчука, до східних церков «є радше нейтральним, у нього нема того заанґажування, яке було притаманне його попереднику як представнику екуменізму... Коли Й. Ратцингер був архієпископом у Мюнхені, відбувся візит кардинала Йосипа Сліпого, це був дуже теплий прийом. З того часу є зв’язки між ним і Греко-католицькою церквою. Але, певно, вони не будуть такими інтенсивними, як за часів Івана Павла ІІ».


    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору