ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті вшановують Василя Турянчика

    27 апреля 2024 суббота
    57 переглядів

    На Закарпатті вшановують заслуженого майстра спорту Союзу РСР, живу футбольну легенду українського і радянського футболу Василя Турянчика. Йому виповнилося 70 літ. Хлопець із закарпатського села, захопившись футболом із дитинства, зумів підкорити Київ і стати, як його називали, «залізним капітаном» футбольного клубу «Динамо».У ті часи саме велика група талановитих закарпатських футболістів вивела «динамівців» із кризи і піднесла на небачену тоді висоту. З нагоди ювілею на ужгородському стадіоні «Авангард» відбувся матч ветеранів Ужгорода та Мукачева. Василь Турянчик вельми хотів вийти у складі мукачівців, але лікарі заборонили. Нещодавно його прооперували. Коли перебував у великому футболі, Турянчик багато чого приховував від ескулапів. Прибулий на ювілей один із грандів київського «Динамо» Віталій Хмельницький повідав шокуючу історію. У 1965 р. «Динамо» грало в Донецьку з «Шахтарем». Неподалік від воріт киян господарі пробивали штрафний удар. Василь Турянчик вискочив зі стінки і зупинив м’яч головою. Як з’ясувалося згодом, відіграв більшу частину тайму зі струсом мозку й тільки наприкінці запитав Хмельницького: який рахунок?

    Після появи у команді майстрів ужгородського «Спартака» Василь Турянчик протягом 10 років, з 1959 по 69-ий включно, виступав за київське «Динамо». Капітан клубу, центральний захисник став чотириразовим чемпіоном Радянського Союзу, тричі — срібним призером й два рази — володарем Кубка СРСР. Зіграв 308 матчів і забив 12 м’ячів. У 1967 р. Турянчику присвоїли звання «Заслужений майстер спорту». Ще один гість свята, заслужений майстер спорту Стефан Решко, відзначив такі риси Василя Турянчика: повна віддача грі та вміння завше залишався джентльменом. Таких гравців в Україні нині майже не існує.

    Більше ніж 30 років Василь Турянчик працює на розвиток закарпатського футболу. Донедавна був начальником команди, а нині — віце-президент футбольного клубу вищої ліги «Закарпаття». Опікується пошуком місцевих молодих гравців. Уже кілька перспективних з’явилися в дублюючому складі. Але Василя Турянчика найбільше болить занепад закарпатського футболу. І як каже, вірить, що ще за його життя закарпатські губернатори звернуть на це увагу. Адже в Ужгороді є прекрасний стадіон «Авангард» з освітленням, підігрівом, зрошенням. Він повинен стати базою реанімації місцевого крайового футболу, переконаний майстер. Вірить Василь Турянчик, що ренесанс може початися вже з наступного року, коли ФК «Закарпаття» відзначатиме своє 60-річчя.



    Богдан Барбіл, "День"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору