ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгород потопає в смітті

    27 апреля 2024 суббота
    64 переглядів

    Перейнявшись цим запитанням, завітав до Ужгородського комунального автотранспортного підприємства, яке з 1998 року очолює Василь Іванович ГРАМОТНИК.— З часу призначення, — говорить він, — ми примудрялися виходити з ситуації всього з чотирма одиницями техніки, які дихали на ладан.Тільки минулоріч дали дві одиниці під євроконтейнери, встановлені для поліпшення санітарного стану Ужгорода. Та вибиває стілець з-під ніг те, що ЖРЕРи і деякі житлові кооперативи хронічно не платять за вивезення сміття. Якби вам не платили — ви би довго працювали?

    — Ні.

    — От бачите…. Але для того, щоби нормально функціонував комунтранс, на сьогодні потрібно мінімум чотири автівки. Найперше з заднім завантаженням контейнерів, бо є дуже багато будівельного сміття.

    — Які можливості для закупівлі цих машин, так необхідних для міста?

    — Наразі в мене півмільйона невиплат від боржників. Треба пробудити їх свідомість, а ще — за допомогою міської ради поповнити статутний фонд. Тоді й купимо ці машини.

    — І буде, нарешті, вирішена проблема сміття?

    — Ні, це ще не все. Ми досі живемо за нормами накопичуваності сміття на одного мешканця за стандартами 80-х років, а це — 0,8 кубометра сміття на одного мешканця в рік. А з того часу, хіба ви не бачите, наскільки збільшилося викиду в довкілля пакувального матеріалу, тари, яку колись використовували довго і передавали з покоління в покоління. Тепер пластикова пляшка — не живий капітал, а звичайні відходи. Як і скрізь в Європі. А ми міряємо все за радянськими стандартами. Наймінімаль-ніші норми накопичуваності сміття на одного мешканця в Чернівцях — 1,2 кубометра, а в інших областях — 1,5 кубометра. Тільки на порозі в Європу — 0,8. Тому й захлинаємося в смітті! Головне управління комунального господарства Ужгорода має запросити, нарешті, до нас харківських спеціалістів, які на місці вивчать ситуацію і введуть нові норми. Інакше, як це не смішно, встановлення більшої за належну кількості контейнерів — антизаконне. А на кожний майданчик для викидання сміття нині треба хоча би два контейнери додатково.

    — Де найбільше скупчення сміття?

    — В місцях, де побудувався приватний сектор, який зареєстрований у районі. На вулиці Чорновола доводиться двічі на день вивозити відходи. На Челюскінців, Можайського, з вілл на Минайському полі кидають у міські контейнери все, що зайве в господах. Є стихійні звалища біля тубдиспансера. А бортова техніка, повторюся, має вже не менше двадцяти років. І рівень оплати ще старий — триста з чимось гривень, водію — 500. Коли на маршрутці останньому можна мати тисячу. І весь час чистий.

    ЖРЕР № 5 — найбільший ворог чистоти в Ужгороді

    Він, за словами В.Грамотника, боргує 150 тисяч гривень. Довелося навіть трохи пригальмувати вивіз сміття. Бо своєчасно треба сплачувати за всі послуги!

    Василь ЗУБАЧ.

    СВИНІ ПРОВІЩАЮТЬ ЗОРЮ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    goluboj vorishka gramotnik ,posmotrite na svalku takih nado prosto ubirat s dolznosti.
    A Uzhgorodci toze horoshi oni dumayut chto musor budut ubiratj na sharu.
    Gorodskoj sovet(deputaty) sidyat i rassuzdayut o turizme kuda na svalku?