ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На підприємства Закарпаття очікують позапланові перевірки?

    26 апреля 2024 пятница
    23 переглядів

    Заява Прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко, озвучена на селекторній нараді минулого четверга, може спричинити безліч позапланових перевірок суб'єктів підприємницької діяльності. Про це мовиться в заяві центру правового аналізу і дослідження політичних ризиків. Зокрема, в заяві мовиться: «Нагадаємо, під час наради Прем'єр заявила, що план щодо податків за сім місяців 2005 року виконали лише 9 областей. Тимошенко також заявила, що за результатами виконання бюджету за 8 місяців має намір провести наради з керівництвом облдержадміністрацій і що в регіонах, які не виконують план відносно надходжень податків до бюджету повинні бути замінені керівники податкових служб.

    Враховуючи, що наші урядовці уміють робити належні висновки, особливо в умовах можливої втрати посад, вже найближчим часом слід чекати масових перевірок підприємств, з метою пошуку «ухильників», прагнучих завалити виконання державного бюджету. Слід зазначити, що відпускний сезон у самому розпалі, немало керівників і бухгалтерів зараз відпочивають, тому зустріти перевіряючих «у всеозброєнні» буде нікому. Таким чином, можливо уряду і вдасться добитися деякого поліпшення ситуації з надходженнями податків до бюджету, але ціною цьому буде подальше розчарування бізнесу принципами роботи нової влади. І це на фоні благополучного існування податкової міліції, яку кандидат у Президенти України Віктор Ющенко, колись обіцяв ліквідувати.

    Є й інший аспект проблеми. Статистика неухильно свідчить, що економіка України починає холонути, а значить причина зниження податкових надходжень не лише в ухиленні від сплати податків, а й в погіршенні фінансових показників діяльності підприємств.

    Найбільші українські бізнес-імперії панів Ахметова і Пінчука зараз стурбовані порятунком існуючих активів, а не гонитвою за прибутком. Інші власники, на фоні невизначеності з реприватизацією, також не поспішають з інвестуванням прибутку в розвиток виробництва, а прагнуть вивести її з України. Зовнішні інвестори також поки не поспішають вкладати свої засоби до України.

    Слід зазначити, що тривожний сигнал подає один з важливих індикаторів економічного благополуччя країни – будівельна галузь. Так, за даними Держкомстату, в січні-липні 2005 року виробництво продуктів і послуг у будівництві склало 91,9% в порівнянні з січнем-липнем 2004 року. Нагадаємо, що за підсумками січня-червня 2005 року цей показник складав 92,3% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

    Замість посилення фіскального контролю уряду слід би було зосередити свої зусилля на розробці довгожданого податкового кодексу, щоб вже восени внести документ на розгляд парламенту, а з 2006 року ввести його в дію. Такий крок, разом із зрозумілими і рівними для всіх платників умовами оподаткування, став би позитивним сигналом, як для внутрішніх, так і для зовнішніх інвесторів».



    "Форум"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору