ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Комунальні борги погашають. Хто крайній?

    26 мая 2024 воскресенье
    51 переглядів

    Здавалося, що вклади, зроблені населенням України ще чи не за радянських часів, давно спочили в бозі. Люди вже давно змирилися з їх знеціненням і втратою. Та цьогоріч уряд України повернувся до цього питання та дозволив використати згадані кошти на погашення заборгованості за комунальні послуги.
    Прокоментувати ситуацію в краї з цього питання люб’язно погодилася завідувач сектору депозитів та компенсаційних виплат Закарпатського облуправління ВАТ «Ощадбанк» Тетяна Федак. Отже, запитання:

    — Тетяно Михайлівно, коли розпочалася видача розрахункових чеків на Закарпатті?



    — До неї ми приступили 2 вересня поточного року, попередньо добре підготувавшись.



    — Коротко про те, що має зробити людина, аби використати свої знецінені вклади?



    — Вкладникам, які не мають боргів по комунальних платежах, ми поки що допомогти нічим не можемо. Щодо інших, то їм, аби розрахуватися зі своїми боргами за рахунок погашення зобов’язань держави за знеціненими заощадженнями, слід до 15 листопада поточного року подати установі Ощадбанку за місцезнаходженням компенсаційного вкладу довідку про заборгованість із підприємства — надавача житлово-комунальних послуг, паспорт, ощадну книжку по компенсаційному розрахунку та ідентифікаційний код. Безпосередньо в ощадбанку вкладник пише заяву встановленого зразка. На основі цих документів видається розрахунковий чек на заборговану суму, яким людина й розраховується за надані комунальні послуги, здаючи його в комунальну службу.



    — Якщо борг більший, ніж сума заощаджень?



    — У такому випадку його списання проводиться лише у межах залишку, що є на ощадкнижці. На списану суму й видається розрахунковий чек.



    — Пані Тетяно, якщо у мене нема проіндексованих заощаджень, а хтось за рахунок своїх хотів би погасити мою заборгованість. Чи це можливо?



    — Звичайно. У такому випадку сума вашої заборгованості може бути переведена у встановленому законодавством порядку на іншого громадянина, який має проіндексовані знеці-нені заощадження на компенсаційному рахунку. Але підставою для цього мусить бути його письмова заява, що подається до підприємства – надавача житлово-комунальних послуг, яке видає довідку про заборгованість.



    — Як отримати розрахунковий чек у випадку, коли компенсаційний рахунок знаходиться в іншому населеному пункті України?



    — Це можна зробити за місцезнаходженням вкладу. А ще – звернувшись в найближчу установу Ощадбанку для оформлення заяви на переказ вкладу за місцем проживання.



    — Бачила, що люди стояли в черзі біля вікон операторів із дорученнями...



    — На підставі цих документів, оформлених на компенсаційному рахунку в установі банку або нотаріально завірених, можуть здійснюватися певні операції. Зокрема, списання сум з компенсаційних рахунків та виписування розрахункових чеків.



    — Тетяно Михайлівно, чи виникають якісь труднощі стосовно оформлення документів?



    — Особливих немає. Буває, що комунальні підприємства неправильно оформляють довідки. Але з цим в Ужгороді бореться відповідна комісія, що працює при міськвиконкомі. Зменшилася й черга біля віконець. Якщо раніше було до 50 осіб, то тепер – 20—25. Щоправда, стояти доводиться доволі довго, бо розрахункові чеки оператори заповнюють вручну.



    — Якщо брати до уваги область, то скільки вкладників уже звернулося в установи Ощадбанку і на яку суму їм вдалося погасити борги?



    — Станом на 22 вересня 2005 року виписано 5251 розрахунковий чек на суму 4 071897,52 гривні.



    — Чи встигнуть усі бажаючі скористатися до 15 листопада наданим їм правом?



    — Наразі не можу сказати однозначно. Ми робимо все, аби встигли. Та доживемо до вказаної дати, а там буде видно. Нині ж люди можуть звертатися до нас на гарячу лінію за телефоном 61—42—02 чи в районні філії – відділення за місцем проживання.



    — Дякую Вам за розмову.



    Інтерв’ю вела Надія Маїк.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору