ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді відбулася презентація книга про Федора Потушняка

    15 мая 2024 среда
    36 переглядів

    В Ужгородському прес-клубі реформ відбулася презентація книги проф. Михайла Тиводара "Життя і наукові пошуки Федора Потушняка", що вийшла друком в ужгородському видавництві "Ґражда". На презентації також побував син Ф.Потушняка, який ділився спогадами про батька.За словами М. Тиводара, працювати над доробком Федора Потушняка він почав ще 5 років тому. Тоді відбулася наукова конференція до 90-річчя з дня народження письменника, драматурга, історика, археолога, етнографа, фольклориста, філософа, мовознавця, педагога, поета Ф. Потушняка. „Я відчував обов’язок зробити огляд життєвого шляху і наукової праці свого вчителя. На жаль, він пішов від нас у розквіті сил — у 50-річному віці, до чого, без сумніву, призвів значний тиск, ідеологічні переслідування. Сьогодні його наукові праці ще майже зовсім не досліджені, — каже М. Тиводара. — Я вдячний родині науковця за можливість доступу до сімейних архівів”.

    Михайло Тиводар підкреслив, що у книзі йдеться про долю закарпатської інтелігенції загалом, а також про трагедію особистостей за радянського режиму.

    Директор видавництва „Ґражда” Іван Ребрик розповів, що книгу також приурочено до ювілею УжНУ. Університет оплатив друк 300 примірників книги (усього вийшло 500), і це певною мірою є покута за переслідування, яких свого часу Ф.Потушняк зазнав в університеті. „Совєтські ідеологи зламали не одну долю, не один талант Закарпаття, — каже І. Ребрик. — Та й найзапекліший критик Потушняка був насправді його товаришем. Пропонована книга допомагає через першоджерела відчути дух того часу і зрозуміти, що то були за роки, і що означало людині творчій, безбережній і необережній пережити угорський період і 2 десятки років радянщини”.

    Михайло Потушняк розповів, що батько справді був захоплений кількома науками, зокрема, на власний кошт проводив археологічні розкопки та купував у селян цінний для історії археологічний матеріал. Однак у душі залишався поетом, про що зізнавався і в автобіографії, яка, до речі, вперше вийшла друком у презентованій книзі. До книги також вміщено наукову працю Ф. Потушняка „Закарпатська українська етнографія”.

    Історик, проф. Сергій Федака важливість книги вбачає також у тому, що вперше з’явилася наукова біографія видатного закарпатця — кожен факт М. Тиводар підкріплює документальним підтвердженням. А крім того, у книзі названо імена усіх „губителів душ”, що стане пересторогою сучасним кляузникам і кон’юнктурникам, адже ніщо таємне назавжди таким не залишається.

    Доповідачі висловили бажання опублікувати увесь доробок Ф. Потушняка та пробудити інтерес сучасників до, за словами І. Ребрика, найодіознішої фігури у закарпатській науці та журналістиці ХХ ст.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору