ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: Виноград — до комори!

    05 мая 2024 воскресенье
    38 переглядів

    У Закарпатській області вже зібрали виноград. Чи задоволені виноградарі цьогорічним врожаєм, кореспондентка "Експресу" вирішила з'ясувати у начальника відділу харчової та переробної промисловості Головного управління агропромислового розвитку Закарпатської обласної адміністрації Станіслава БІЛЬЦЕ.

    - То який же цьогоріч урожай винограду?

    - На Закарпатті виноград вирощують на 4,5 - 4,7 тисячі гектарах. Цього року ми зібрали 26 тисяч тонн ягід. Це трохи менше, ніж торік.

    Якість винограду не дуже хороша. Кліматичні умови не сприяли тому, щоб ягода була достатньо цукристою. Бо, якщо пам'ятаєте, навесні були затяжні холодні дощі, а влітку - суха і жарка погода. Тож у деяких районах Закарпаття цукристість винограду становила лише 11 - 12 відсотків. А середня цукристість ягоди на вино має бути хоча б 15 - 16 відсотків.

    Тож винороби матимуть більше клопотів з таким виноградом. Адже стандарти передбачають: коли цукристість винограду менша за норму, слід застосовувати певні технологічні методи, на які обов'язково має бути дозвіл Міністерства аграрної політики.

    - На Закарпатті середня врожайність винограду - 75 ц/ra, А в інших областях, що спеціалізуються на вирощуванні цієї ягоди, як от в Одеській та Херсонській, тільки 50 - 54 ц/га. А чому?

    - Більшість винограду на Закарпатті вирощують приватні господарі. Скажімо, цього року близько 23 тисяч тонн зібрало населення. Отже господарі краще доглядають за своїм виноградом.

    Якщо в інших областях вирощують багато столових сортів винограду, то Закарпаття дає здебільшого технічні сорти, що йдуть на виробництво вина. Їх урожайність завжди вища.

    - Яка причина того, що з кожним роком скорочуються площі під виноградники в Україні й на Закарпатті зокрема?

    - На це є багато причин. І одна з них - надто велика вартість ліцензії на виробництво продукції виноградарства. Така ліцензія видається на п'ять років і коштує 250 тисяч гривень. Це - величезна сума. Бракує закарпатським виноградарям і сучасної техніки для вирощування і обробітку, обізнаності з новітніми технологіями.

    Подивіться, сьогодні на Закарпатті близько 30 відсотків винограду, якому більше 30 років, тобто він уже не належить до основних фондів. І зрозуміло, що не так добре родить. Нових насаджень винограду (до 5 років) у нашому регіоні тільки 600 га з 4500 га наявних. Це дуже мало, оскільки Закарпаття здавна вважалося виноградним краєм. Навіть на гербі Ужгорода є виноградна лоза.

    Щоб не допустити занепаду виноградарства, слід насамперед впроваджувати новітні технології, закладати нові європейські сорти, розширювати площі під виноградники.

    За матеріалами газети "Експрес".
    На Закарпатті усі виноградні плантації — морально застарілі?
    Якими будуть цьогоріч знамениті закарпатські вина?
    В Закарпатье проведен "круглый стол" по технологии выращивания столового винограда
    Виноградники Закарпаття: Спочатку нищимо, потім відроджуємо…

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору