ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Музей літератури і журналістики відкрито в закарпатському селі

    06 мая 2024 понедельник
    107 переглядів

    У селі Рекіти Міжгірського району Закарпаття відкри то Музей літератури й журналістики. Збір музейних експонатів з ініціативи письменника, заслуженого журналіста України, ректора Малої академії літератури і журналістики Василя Тарчинця та підтримки голови Міжгірської райдержадміністрації, почесного проректора МАЛіЖ Василя Дерича тривав майже два роки. Як повідомив "UA-Reporter.com" керівник прес-служби Малої академії літератури і журналістики Федір Гулаткан, серед експонатів рекітського музею багато рідкісних і унікальних, зокрема, лампова радіола, яка потрапила сюди з Берліна, завдяки фотожурналісту, колишньому офіцеру Михайлу Шкляру. Він передав також кінокамеру "Кама", бачок для проявлення кінострічок, інше фото приладдя - фотоспалахи, експонометри, світлофільтри, репродукційні кільця фотозбільшувач "УПА-57", глянцувач та фотоапарат "Зеніт "С" для виконання репродукції, а ще старовинний магнітофон, виготовлений у Ризі.

    Серед багатьох музейних експонатів, яких налічується понад 50 є речі з особистої колекції, відомих письменників та журналістів. Зокрема Василь Тарчинець передав юним літераторам Закарпаття велосипед, який слугував йому у журналістській роботі, а також польовий військовий телефон, переносний професійний магнітофон "Репортер-6", підшивку газети військового факультету журналістики за 1970 рік, альбом з першими пробами юнкорівського пера, різноманітні посвідчення, відзнаки, вимпели, буклети. Серед музейних раритетів є і броньований паливний бак, капелюх почесного професора МАЛіЖ, лауреата багатьох літературних українських та американських премій, почесного жителя села Рекіт Володимира Ковалика.

    Відвідувачі сільського музею не можуть не звернути увагу на професійну кінокамеру "Київ" ( стрічка 32 мм), яку подарував львівський кіно-фотооператор Мирон Галаджун, а також його особистий фотоапарат студентських років "Смена-8".

    Значну частину музейних колекцій складають книги відомих українських поетів та прозаїків передані і подаровані музею з авторськими автографами, зокрема, почесними професорами МАЛіЖ Петром Скунцем, Володимиром Фединишинцем, Андрієм Дурундою, Володимиром Коваликом, Михайлом Ромахою, Василем Поповичем, письменниками Віталієм Микульським, Степаном Куцом, Семеном Брюхалем, Лідією Шевело, Іриною Мельник, Василем Малетою та багатьма іншими.

    Довідавшись про цю непересічну подію закарпатські та львівські письменники і журналісти мають на меті передати до літературної скарбниці чимало цікавих експонатів, рукописів, цікавих відеострічок, магнітофонних записів газетних та журнальних публікацій.

    У щойно відкритому музеї уже побували відвідувачі - зараховані у числі перших до громадської дитячої творчої організації "Малої академії літератури і журналістики - учні Рекітської та Лісковецької школи. Все побачене їм тут дуже сподобалось, бо тепер юні літератори мають змогу ознайомитись з засобами прийому та передачі інформації, попрацювати над новими книгами, журналами та газетами. Щоправда є певні негаразди з опаленням приміщення та ремонтом. Та все ж керівники громадської організації розраховують на допомогу, яку погодилася надати голова Міжгірської райдержадміністрації Василь Дерич. Він повсякчас опікується талановитими дітьми, радіє їх творчим доробкам. А відкриття музею літератури і журналістики у селі Рекіти на батьківщині двох письменників Василя Тарчинця і Андрія Дурунди вважає великою подією, яка збагачує верховинський край, приваблює до себе туристів з далекого і близького зарубіжжя.

    Засновники музею завжди радо зустрінуть гостей у сільській музейній світлиці.
    "КЕПА" для дітей від почесного жителя закарпатського села
    Переможців "Рекітського сузір’я" почують у новій програмі національного радіо України "Кольоровий світ"
    У закарпатських Рекітах перемогла поетеса зі Львова Олеся Урбан
    Закарпатські Рекіти прославились на весь світ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору