ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгород: Щоб убезпечити майбутню дитину від вродженої венеричної хвороби майбутнім батькам самим потрібно бути здоровими

    27 апреля 2024 суббота
    72 переглядів

    Про інфекції, що передаються статевим шляхом, у пристойному товаристві якось не прийнято говорити. Однак це зовсім не означає, що наші краяни ними не хворіють. І у лікарів-дерматовенерологів з роками роботи аж ніяк не меншає. Більше того, якщо інфікована майбутня мама, вона може передати захворювання дитині. Про це йшлося на спільній конференції дерматовенерологів, акушер-гінекологів та педіатрів, яка відбулася в Ужгороді під егідою Закарпатського осередку Асоціації дерматовенерологів і косметологів України.Як повідомили "UA-Reporter.com" у прес-службі управління охорони здоров’я Закарпатської облдержадміністрації, щоб убезпечити майбутню дитину від вродженої венеричної хвороби

    майбутнім батькам самим потрібно бути здоровими. Окрім вже „традиційних” венеричних захворювань спеціалісти говорять про зростання кількості хворих на герпес, в тому числі на урогінетальний, який уражає статеві органи людини. Хвороба дуже неприємна, адже відомо, що вірус герпесу повністю вилікувати неможливо. Лікарі тільки можуть „зняти” гострі стани, але герпес дріматиме у крові і від будь якого чинника: чи то якась інфекція, чи навіть банальний стрес, знову здатен активізуватися. Минулоріч по допомогу у лікуванні урогенітального герпесу до лікарів звернулися 79 громадян області, а загалом в Україні офіційно зареєстровано близько 20 тисяч таких хворих. Та реальна кількість цих людей значно більша, переконаний головний дерматовенеролог Міністерства охорони здоров’я, голова Закарпатського осередку Асоціації дерматовенерологів і косметологів, професор Юрій Андрашко. Статистика стверджує, що майже 20% населення Європи інфіковане вірусом, який може стати збудником урогенітального герпесу. І тільки виявлених 7% хворих постійно лікуються. Решту ж або знають про хворобу і нічого не роблять, або навіть не здогадуються, що певні симптоми можуть бути проявами саме урогенітального герпесу.

    Між тим недуга ця підступна. І особливо небезпечна вона для вагітних жінок. Так звані „приховані” форми герпесу, про які майбутня мама подекуди і не здогадувється, у 20% випадків можуть стати причиною завмерлої вагітності, а у 60% — вторинного безпліддя. Тому на конференції особливу увагу приділяли саме діагностуванню герпесу та засобам убезпечення від інфікування новонароджених. За умови вчасного виявлення і лікування можна уберегти свого партнера від вірусу на 85%, а ймовірність інфікування дитини знижується майже до нуля.

    Ще однією, небезпечною для майбутніх мам хворобою є сифіліс. Майже всі закарпатці пам’ятають спалах цієї недуги у середині 90-х, коли кількість хворих зросла у порівнянні з попередніми роками у сотні разів. Нині ситуація щодо цього захворювання стабільна і керована. „Але заспокоюватися не варто, — наголосив у своєму виступі головний лікар обласного дерматовенерологічного диспансеру Сергій Пушкаренко, — спеціалісти відзначають зростання так званих „прихованих” форм, коли виявити хворобу без лабораторного діагностування дуже важко”. Як би не нарікали майбутні мами на необхідність здачі аналізів на реакцію Вассермана, серед виявлених хворих на сифіліс десята частина — саме вагітні жінки. Інфекція передається плодові через плаценту на 18-20 тиждень вагітності і за відсутності лікування може стати причиною вродженого сифілісу у дитини, уразити всі органи і навіть призвести до смерті. Саме завдяки діагностуванню на ранніх термінах вагітності та своєчасному лікуванню за останні три роки у області випадків вродженого сифілісу у немовлят не було.

    На жаль поки що в Україні не вироблено єдиної моделі лікування як урогенітального герпесу, так і сифілісу. Тому дуже важливою є співпраця акушер-гінекологів, які нерідко першими виявляють ці захворювання у жінок, та дерматовенерологів. Та й майбутнім батькам не варто забувати про обережність. Навіть за умови безпечності сучасних препаратів для плоду якось негарно передавати своїй новонародженій дитині такий „спадок”.

    Для довідки:

    У 2005 році закарпатські дерматовенерологи найчастіше діагностували і лікували наступні захворювання:

    Венеричні:

    Сифіліс — 401випадок

    Гонорея — 293 випадки

    Трихомоніаз —2111 випадків

    Хламідії — 428 випадків

    Герпес урогенітальний — 79 випадків

    Урогенітальний мікоплазмоз — 281 випадок

    Дерматологічні:

    Псоріаз — 3585 випадків

    Мікози — 1142 випадки

    Атопічний дерматит —693 випадки

    Екзема — 775 випадки

    Червоний вовчак —149 випадків

    Склеродермія — 87 випадків

    Міхурчатка — 49 випадків

    Трихофітія і мікроспорія — 217 випадків.
    З 1 липня дітям знову робитимуть пробу Манту?
    На Закарпатті радилися про підвищення ефективності допомоги мешканцям країни при опіках та обмороженнях
    В Ужгороді буде створений Центр медичної та професійної реабілітації для учасників різних воєн

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору