ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Свидник: 52-ге свято культури русинів-українців Словаччини

    15 июня 2024 суббота
    55 переглядів

    У місті Свидник відбулося 52-е Свято культури русинів-українців Словаччини. Міністерство культури і туризму України забезпечило участь у святі Національного заслуженого академічного українського народного хору імені Г.Верьовки. У рамках проведення Свята 23 червня відбулася 5-та Міжнародна наукова конференція «Словацько-українські відносини в галузі історії, культури, мови та літератури». Міжнародна конференція розпочалася в приміщенні Словацького Національного музею українсько-русинської культури в Свиднику, якому виповнилося 50 років. Треба відзначити, що цей музей є одним із найвизначніших музеїв етнічних меншини у Словаччині, який цілеспрямовано збирає, зберігає і науково та фахово опрацьовує музейні колекції, які документують розвиток матеріальної і духовної культури русинів-українців у Словацькій Республіці. В роботі конференції узяли участь вчені з Словаччини, Польщі, Чехії, України, а також офіційні гості від України: Посол України в Словацькій Республіці Інна Огнівець, заступник Міністра культури і туризму України Ольга Бенч, начальник управління культури Закарпатської обласної державної адміністрації Глеба Ю.Ф., а також Голова Союзу русинів-українців Словацької Республіки Іван Лаба.

    Протягом двох днів на кількох майданчиках міст Свидника і Бардієва виступали фольклорні колективи. Угорських українців представляв ансамбль «Червона ружа». Русинів-українців з Словацької Республіки - фольклорні колективи «Маковиця», «Свидничанка», «Маковицький голос», «Маковицькі струни» та «Маковичка» із Свидника, «Кечера» з Якубян, «Тихопоточани» з Тихого Потока, «Курівчани» з Курова, «Романо таборіс» з Яробини, «Бескид» з Стащин, «Кечера» з Якубян, «Радість» з Камйонка, «Вінок» з Бардієва, «Вублянка» з Вублі, «Поляна» з Кошиць, «Поляна» з Орябини, «Словінка» з Словінок, «Шінява» з Снина та «Пихончанка» з Пихні. Основні події розгорталися на сцені амфітеатру м. Свидник. Україну представляв Національний заслужений академічний український народний хор ім. Г. Верьовки. Хор дав 4 концерти, після кожного з яких зал бурхливими аплодисментами вітав артистів, які своєю високою майстерністю і чудовим репертуаром зачаровували глядачів. Стоячи глядачі виконували разом з артистами хору твір на слова Тараса Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий…».

    В молодіжній програмі Свята виступили молода співачка з України Ірина Ярина та українська вокально-інструментальна група з Праги (керівник Віктор Райчинець). Програма Луганського обласного козацького кінного театру надала Святу особливого, неповторного козацького колориту. У відкритті Свята узяли участь і привітали учасників високі гості: Посол України у Словацькі Республіці Інна Огнівець, заступник Міністра культури і туризму України Ольга Бенч, Голова Союзу русинів-українців Словацької Республіки Іван Лаба. Представник Президента України в Криму Геннадій Москаль озвучив вітання Президента України Віктора Ющенка учасникам і гостям Свята.

    Заступник Міністра культури і туризму України Ольга Бенч під час проведення Свята зустрілася з керівниками Союзу русинів–українців Словаччини та мерами міст Свидник і Бардієв.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    так воно ж було ще 24-26 червня! чи до ужгорода інформація з такою швидкістю доходить?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    a znajete vy shto 25.6.2006 vidbuvsja festival pisni i tanciv pusinskoho naselennja v Medzilaborcach/Prjasivchcina/.Chomu o tomu vam ne vidomo?Nechochete znaty?A 21.7.2006 festyval v Polsku v Zdyni?Toze neznajete?chomu?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    дуже запізніла =новина=

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    дуже запізніла =новина=