ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Театралізоване свято "Невицький замок — замок наречених" відбулося на Закарпатті

    02 мая 2024 четверг
    50 переглядів

    Багато легенд про Невицький замок почули глядачі та учасники театралізованого свята, що відбулося у закарпатському селі Кам’яниця.

    "Невицький замрк - замок наречених" — саме ця назва на 100 відсотків відобразила ідею проведення свята весільних обрядів Ужгородщини Колективи з Худльова, Оріховиці, районного будинку культури, сімейний дует Раховських представили до уваги глядачів традиції, які з діда-прадіда, супроводжують весілля. Худлівські свашки нахвалювали своїх дівчат і парубків, яких поєднало кохання, та пригощали усіх смачними баниками й худлівським славним вином. Оріховчани співали весільних пісень, в яких переплелися і смуток, і радість.

    Вперше присутні почули й старовинне ладкання у виконанні сімейного дуету Тетяни та Сергія Раховських. Сумні пісні, яких співали нареченій напередодні весілля, тепер виконують, коли вдягають молодій хустку. Дружніми оплесками зустріли народний вокальний ансамбль РБК «Цинторія», учасники якого виконали в'язанку закарпатських весільних пісень.

    Назва «Невицьке», як вважають вчені мужі, - давня слов'янська. А у народі її пов'язують зі словом «невістка», тобто замок невісток, яких він, буцімто, мав захищати під час нападу ворогів. Високо над Ужем, на стрімкій горі, що поросла зеленим буковим гущаком, мовчазно здіймаються зруйновані часом і негодою стіни Невицького замку.

    Легенд, в яких йдеться про будівництво, а згодом і руйнування цього замку-безліч. За однією з них, володар Невицького замку Упор відбив у могутнього герцога Горо, володаря Мукачівського замку, його наречену. Горо вирішив покарати Упора, але той, щоб уникнути помсти, пообіцяв герцогу, що коли в нього народиться донька, то вона у 16 років стане нареченою Горо. І дійсно, незабаром народилася донька, і як тільки виповнилося їй 16 років, у Невицькому з'явився старий Горо. Проте дівчина, дізнавшись, яка доля чекає на неї, викинулася з замку. Всевишня сила не змогла пробачити смерті молодої душі і послала блискавку, яка розбила замок. І стоїть він, як мовчазний свідок усіх подій, що відбувалися перед його стінами чи у внутрішніх дворах протягом століть.

    Приємним сюрпризом для усіх стала участь у святі молодого подружжя Віталії та Олексія Шоляків з Кам'яниці. Сімейна пара відсвяткувала ситцеве весілля, яке відзначають після першого року спільного життя, і називається воно так тому, що будні уже увійшли у життя молодят. Саме на цьому святі Віталія та Олексій розбили останню тарілку чварів у спільному житті. І розбив її чоловік, який з того моменту і є головою сім'ї. Посівали подружжя тричі пшеницею: перший посів - щоб друзів було багато, другий - діточок, як зірочок, третій — грошей, як зерна.

    На завершення свята ведучі запросили всіх учасників та гостей на сцену. Зі словами подяки звернувся до присутніх Степан Мацкр, заступник голови районної ради, а молодій парі коштом райради передплачено «Вісті Ужгородщини». Останнім акордом, до речі, приємним для всіх, стала закарпатська народна пісня «Горіла сосна, палала», яку з величезним задоволенням співали всі.

    Тетяна Фаліс, "Вісті Ужгородщини".
    Закарпаття: Чи братимуть туристи в "облогу" Невицький замок?
    Йосип Кобаль: Над замками Закарпаття нависла загроза приватизації
    Замки Закарпаття стануть музейними заповідниками?
    Якими були в минулому замки Закарпаття?

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору