ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Голова Загальних Зборів Угорщини Каталін Сілі відвідала Закарпаття

    08 мая 2024 среда
    38 переглядів

    У новосформованому уготрському парламенті створена угорсько-українська група, яка сприятиме зміцненню взаємозв’язків Угорської Республіки з Україною. Про це у неділю, 16 липня, особисто повідомила голова Загальних Зборів Угорщини Каталін Сілі на зустрічі з головою Закарпатської облдержадміністрації Олегом Гаваші та в. о. голови Закарпатської обласної ради Михайлом Мартином.

    Голова Загальних Зборів Угорщини Каталін Сілі.
    Голова Загальних Зборів Угорщини Каталін Сілі.

    Пані Сілі запевнила, що Угорщина справді зацікавлена у розвитку транскордонного співробітництва як у рамках Карпатського Єврорегіону, так і на локальнішому регіональному рівнях. Зокрема вже зараз розпочато роботу з урегулювання процедури спрощеного перетину кордону для закарпатців. Адже це питання постане гостро у листопаді 2007 року, коли Угорщина стане повноправним членом Шенгенської угоди. Йшлося також про реалізацію програми протипаводкового захисту у басейні річки Тиса. Україна виділила на ці заходи 2,4 мільярда гривень, з них цього року буде освоєно 100 мільйонів гривень. Олег Гаваші зауважив, що українська сторона очікує на відповідну реакцію і з боку угорських колег.

    Разом з тим, голова Загальних Зборів Угорщини звернулася з проханням до обласної влади посприяти поверненню майна римо-католицькій громаді Ужгорода, а також метричних архівних матеріалів угорських релігійних громад, які були відібрані в радянські часи. Олег Гаваші пообіцяв свою підтримку у вирішенні цих та інших питань в межах чинного законодавства: „Ми робимо все можливе для того, щоб угорська громада, яка сьогодні становить 12 відсотків від загальної кількості населення краю, могла вільно розвиватися.”

    Пані Сілі відвідала нашу область в рамках дводенного неофіційного візиту. Вона взяла участь у святкуванні Дня села Малі Селменці, врученні дипломів у Закарпатському Угорському Інституті ім. Ференца Ракоці ІІ та інших культурних заходах, зустрілася з керівниками Товариства угорської культури Закарпаття, міським головою Берегова, єпископами римо-католицької та реформатської церков.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору