ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Крадуть навіть на цвинтарях...

    02 мая 2024 четверг
    47 переглядів

    Ідеш собі вулицею, нікому нічого поганого не робиш, аж тут налітає якийсь нахаба чи зграя осіб і цуплять сумочку, гаманець з грошима, мобільний телефон і т. д. Після подібного з'являється страх, відчуття приниження...
    За останній тиждень у Закарпатській області зареєстровано 57 крадіжок. Зловмисники цуплять все, що, як кажуть, погано лежить. Місцем злочину може бути і людна вулиця, і транспортні засоби, і нічні клуби, і житло, навіть могили на цвинтарі....30-річна Зузанна з Ужгорода навіть не припускала, що в одному з маршрутних таксі у

    неї поцуплять гаманець з особистими документами. Подібне нещастя спіткало й 24-річну Олесю, яка приємно проводила час на корпоративній вечірці в Боздоському парку. Тільки на якусь мить вона залишила свою сумочку без нагляду: мовляв, усі знайомі — ніхто не візьме. Та не так сталося, як гадалося... А от 35-річний ужгородець Степан відпочивав у місцевому кафе "Вероніка". За філіжанкою кави не зауважив, як хтось "потягнув" із стільчика його спортивну куртку, в якій були мобільний телефон "Нокія", особисті документи та 220 гривень.

    Модні "трубки" нині — спокуса для злодіїв. Стільниковий телефон і легко вкрасти, і легко продати. До того ж, їх часто виставляють на показ, ніби зваблюючи крадіїв. 16-річна жителька Перечина Олександра, як завжди, у суботу подалася на дискотеку. Поки дівчина танцювала, невідомі викрали з її сумочки два мобільні телефони "Сіменс А-65" та "Моторола С-380". В Ужгородський міськвідділ звернувся житель міста Олег. Одного з сонячних літніх днів його 17-річна донька Антоніна відвідала басейн "Спартак", щоб трохи поплавати. Доки дівчина насолоджувалася купанням, хтось із відпочиваючого люду "свиснув" у неї мобільний телефон "Нокія 6030". Залишила без нагляду свій засіб зв'язку у кімнаті гуртожитку Свалявського технічного коледжу і 19-річна Марина, жителька села Верхні Ворота. Хтось із студентів скористався нагодою і "позичив" у дівчини телефон. Зловмисника так і не виявлено.

    Не цураються грабіжники й цвинтарів. Скажімо, 67-річна мукачівська пенсіонерка Надія пережила страшну втрату — смерть сина, отож часто тепер відвідує цвинтар. Одного дня вона виявила, що з місця поховання хтось викрав 16 метрів ланцюга та 8 алюмінієвих куль.

    А що вже люблять злодюги навідуватися на чужі дворо-господарства!.. У Мукачівський райвідділ міліції звернувся 43-річний Василь із села Нижній Коропець: заглянувши в курник селянина, грабіжник, мов хитрий лис, поцупив 4 птиці. Подібне трапилося і в селі Онок, що на Виноградівщині. Коли 53-річний Іван з родиною міцно спали, у їхній свинарник пробрався невідомий і прихопив порося вагою 30-40 кг.

    Принадою для крадіїв є і транспортні засоби, зокрема, й те, що залишено в них без нагляду. У Воловецький райвідділ УМВС, наприклад, надійшла заява від 37-річного Василя з Рухливого про зникнення велосипеда з його двору. Ще більша непрємність спіткала 35-річного Володимира із с.Тур'я-Поляна, що на Пе-речинщині. Хазяїн залишив уночі у власному дворі свої Жигулі,

    вранці не дорахувався двох коліс, акумулятора, магнітоли "LG", набору ключів і 25 літрів бензину. В Ужгородський райвідділ звернулася 54-річна Ганна, працівниця ПСП "Світанок", що в селі Руські Комарівці: з підприємства за невідомих обставин зник трактор ДТ-75 1994 року випуску. Цікаво, що він знаходився у неробочому стані.

    Сумне перше місце за кількістю крадіжок займає Ужгородський район, друге ділять між собою Виноградівський, Мукачівський, Перечинський та Свалявський райони. Отож і хочеться нагадати крадіям про статтю 185 Кримінального кодексу України:



    1. Таємне викрадення чужого майна (крадіжка) карається штрафом до пятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

    2. Крадіжка, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб, карається обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

    3. Крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище, або завдала значної шкоди потерпілому, карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років.

    4. Крадіжка, вчинена у великих розмірах, карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

    5. Крадіжка, вчинена в особливо великих розмірах або організованою групою, карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.




    Тож думайте, панове злодії, перед тим, як посягнути на чужу власність. Добре думайте, щоби потім не шкодувати, спостерігаючи небо в клітинку. А жертвам крадіжок і грабежів укотре радимо бути обережними і не залишати цін» речі на видному місці, аби не спокушали чужі очі...



    Наталія Чобаня, відділення журналістики Ужгородського національного університету.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору