ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатське КРУ: Чи вистачає ліків на боротьбу зі СНІДом?

    04 мая 2024 суббота
    28 переглядів

    Поріг XXI століття людство переступило з рядом жахливих хвороб. ВІЛ і його кінцева стадія СНІД – одні з них. За оцінками експертів, сьогодні понад 50 мільйонів жителів планети Земля є ВІЛ-позитивними, а понад 20 мільйонів вражені СНІДом. Кожного дня у світі інфікується 15-16 тисяч осіб, переважно молодого віку.На жаль, Україна визнана державою, яка найбільше за інших у Східній Європі постраждала від ВІЛ/СНІДу. Сьогодні у нас офіційно зареєстровано понад 49 тисяч осіб, що мають статус ВІЛ+. Серед них майже 4 тисячі дітей у віці до 14 років. Це офіційна статистика, зареєстрована в Українському центрі профілактики і боротьби зі СНІДом МОЗ України. А міжнародні експерти вважають, що ВІЛ-позитивних у нас значно більше

    Незалежно від того, що Україна вважається країною з низькою інфікованістю вірусом, її середовище характеризується високим рівнем поширеності, й вірус може розповсюджуватися швидко, особливо серед молоді. Зараз переважну більшість інфікованих в Україні становлять молоді люди у віці від 20 до 39 років. Якщо зараз не вдатися до ефективних дій, кількість випадків ВІЛ-інфекції може досягти в Україні 1,5 мільйони до 2010 року.

    Відповідно на державному рівні було розроблено “Програму і централізовані заходи з профілактики та лікування СНІДу”, на які виділяються щороку значні бюджетні кошти. Нещодавно працівниками КРУ в Закарпатській області було завершено ревізію централізованого постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення на виконання цієї програми.

    Як з’ясували контролери-ревізори, на виконання Програми і централізованих заходів з профілактики та лікування Сніду, за даними Закарпатської обласної станції переливання крові та Закарпатського обласного центру профілактики та боротьби із Снідом, до регіону надійшло централізовано лікарських засобів та виробів медичного призначення на загальну суму 415,47 тис. грн.

    Як повідомляє прес-служба КРУ в Закарпатській області, перевіркою щодо відповідності фактичних обсягів поставок лікарських засобів та виробів медичного призначення на виконання Програми і централізованих заходів з профілактики та лікування СНІДу до визначеної потреби в цих препаратах встановлено, що при потребі в лікарських засобах на 2004-2005 роки в сумі 447 тис. грн. фактично було поставлено препаратів за вказаний період на загальну суму 415 тис. грн. Однак за результатами ревізій в установах-одержувачах встановлено, що за період 2004-2005 роки медпрепаратів використано всього на суму 354 тис. грн. Залишок лікарських засобів та виробів медичного призначення, отриманих централізовано, станом на 1 січня поточного року складає 144 тис. грн.

    Проведеним аналізом щодо відповідності фактичних обсягів поставок лікарських засобів до визначеної потреби на 2004-2005 роки в розрізі найменувань встановлено випадки поставки лікарських засобів та виробів медичного призначення понад розраховану та подану до МОЗ потребу в них на суму 32 тис. грн.

    Проведеними ревізіями з питань використання коштів місцевих бюджетів на закупівлю лікарських засобів, заявки на централізоване постачання яких було подано до МОЗ України, встановлено, що в 2004-2005 роках в результаті недопоставки та затримки централізованого постачання медпрепаратів по вказаній програмі для безперебійного забезпечення лікувального процесу витрачено коштів місцевого бюджету для придбання таких на загальну суму 51 тис. грн.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору