ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Народний депутат Станіслав Аржевітін любить випасати отару, доїти кіз і варити сир

    08 мая 2024 среда
    34 переглядів

    У народних депутатів — свої розваги і звички. Хтось любить сафарі й полювання на жирафів, хтось — подорожі на яхтах. А комусь подавай... отару овечок і бринзи шмат. Народний депутат-«нашоукраїнець» і колишній банкір Станіслав Аржевітін має і дійсно не «пафосне» хобі — щоліта він буває простим вівчарем, пише "Україна молода": вигонить на випас отару, доїть кіз і овець, варить сир. Не змінив пан Станіслав своїх звичок і цього літа. Ще й до всього, паралельно із вівчарством, опрацьовував матеріали про УПА на Закарпатті. Уродженець Верховини говорить, що задоволений не лише здобутим досвідом, а й тим, що вкотре переконався: в українських Карпатах можна відпочити на всі 100!

    "Приготування сиру — справжнє мистецтво"

    — Станіславе Михайловичу, чим зумовлений такий нестандартний вибір місця і виду відпочинку?

    — На Закарпаття я приїжджаю відпочивати щоліта. Ось уже кілька років поспіль мене запрошують на Міжгірщину — на свято проводів овець на полонину, і я виголошую там промови. Але в душі мені завжди було соромно, що я так мало знаю про одну з найдавніших професій верховинців — людей, серед яких я виріс. Тому свої плани на це літо у мене були такі: два тижні — з дружиною і дітьми у Криму, в санаторії Верховної Ради, а решту часу — з вівчарями на полонині над Колочавою, моїм рідним селом. Місяць на курорті, під парасолею на пляжі — це не для мене.

    — Дружина і діти підтримали?

    — Ми їздимо на Закарпаття всією родиною, для нас це вже традиція. Гостюємо у моїх однокласників. У Колочаву приїхали мої рідні, колеги з банку. Ми піднімалися на гору Діл, слухали голос трембіти, танцювали коломийки, частувалися бринзою і вівчарським супом, їздили на квадроциклі, якого я придбав, щоб до Колочави привабити туристів. Узагалі я прагну показати усім, як цікаво можна відпочити на Закарпатті. Навіть на полонині, де пасуться вівці, у колибі з вівчарями...

    — На жаль, там відсутні будь-які елементарні умови...

    — Головна проблема — відсутність світла. А в моїх планах було також опрацювання архівних матеріалів про національно-визвольний рух, які я отримав з фонду Августина Волошина у державному архіві Закарпатської області, а також матеріали з архівів КДБ. У Криму я написав перші 30 сторінок, а продовжити хотів саме на Верховині — на тих стежках, якими ходили воїни УПА. Заздалегідь придбав дизель-генератор, який виробляв енергію, і ми мали освітлення, працював комп'ютер. Але я не врахував, що вівчар має так мало вільного часу...

    — Менше, ніж народний депутат?

    — У нас пленарні засідання починаються о 10-й. А вівчареві треба до 7.00 закінчити доїння. Разом з Іваном Мацолою — найкращим вівчарем села — доглядали 5 десятків овець і 2 десятки кіз. Ми чергували: один день на полонину отару виганяв Іван, наступного дня — чергував я. Але той, хто залишається біля колиби, теж не байдикує. Треба нагодувати собак, переважно вони їдять токан (кукурудзяну кашу) з жентицею (сироваткою). Треба прослідкувати, щоб ягнята, котрі не йдуть у гори, насмокталися молока. А головне — вчасно зварити сир і вурду.

    — То ви освоїли технологію?

    — Приготування сиру — справжнє мистецтво. До овечого молока додається закваска (суміш зі шлунка молодого ягняти). На 1 гелету — а це 12-літрова діжка — додається 9 столових ложок закваски. Все це вариться на маленькому вогні й поступово набуває консистенції желе. Після цього його слід перехрестити баталу (колотилом): це давній обов'язковий ритуал, щоб Бог допоміг зробити смачний сир; також це необхідно з технологічної точки зору, щоб нагору вийшла сироватка. Коли «желе» почне згортатися від стінок, його розбивають до консистенції кефіру. А потім баталу робиш повороти: вгору-вниз-вбік. Так за годинниковою стрілкою починає нав'язуватися сир на баталу. І вже руками йому треба надати круглої форми. З однієї гелети виходить сир розміром у футбольний м'яч. Його підвішують у марлi, щоб стекла сироватка — у горах її називають жентицею. З неї можна також приготувати вурду — зернистий сир. А взагалі жентицю дуже цінують, адже вона збадьорює і найкраще допомагає подолати муки похмілля. Вівчарі частують нею лісників і всіх, хто проходить повз колибу.

    — Наскільки прибутковим є вівчарство на Верховині?

    — Традиційне вівчарство у Карпатах поступово занепадає. Наприклад, Іван Мацола, йому близько 30 років, займається цим у Колочаві тільки тому, що дуже любить свою справу. Прибутковою її назвати важко: за одну вівцю господар платить п'ять гривень щомісяця, і ще вівчар отримує четверту частину сиром, кілограм якого купують за 17 гривень. А коли я ходив до школи, то пам'ятаю, як вулицею гнали по кілька тисяч овець. Вівці — це не тільки сир, а й вовна. На жаль, централізована мережа закупівель вовни теж зруйнована. Хіба що люди самі стрижуть, прядуть, в'яжуть шкарпетки. Виготовлення традиційного верховинського одягу з вовни могло би стати ще одною родзинкою для туристів.

    "Подарую вівчарю верховинську трембіту"

    — Отже, без допомоги — ніяк...

    — Я намагаюся підтримати древнє вівчарське ремесло. А Івану Мацолі, який знайомив мене з його азами, до наступного літа готую подарунок — справжню верховинську трембіту, які ще виготовляють на Тячівщині. До речі, я сам навчився видавати звуки на трембіті. А ось видавати мелодію треба ще навчитися. Трембіта завжди була обов'язковим атрибутом вівчаря, її голос сповіщав про небезпеку, грабіжників, запрошував на свято «мішання» та «міра».

    — Які небезпеки сьогодні?

    — У Карпатах є вовки. Вівчарі розповідають, що коли вовк підповзає до отари, він наче гіпнотизує вівцю, і та просто йде на його погляд. Тому вночі кожні 2-3 години собаки здіймають галас. А як тільки гавкають собаки, всі вівці піднімаються. Звісно, справді небезпечним заняттям вівчарство було у першій половині минулого століття. Особливо тоді, коли лісами ходили зграї опришків, утікачів, яким теж треба було втамувати і спрагу, і голод. На Верховині вівчарі не знали спокою найдовше. В околицях Колочави у лісі ми знайшли надпис: «Мигаль Мішко Штаєр УПА». Це написав останній ватажок закарпатських бунтівників — Михайло Штаєр з Колочави, група якого переховувалася у лісах Верховини від совітів упродовж 1949 —1957 рр.

    — Стежками УПА — наступний туристичний маршрут для любителів активного відпочинку...

    — Хлопці, котрі переховувалися, жили у бункерах. Тільки група Штаєра мала їх шість. Хочу відновити їх, щоб туристи могли там пожити, щоб відчули, як вода йде до криївки, як дим виходить через стовбур дерева в небо. Сучасна цивілізація не дасть таких відчуттів. А ще, окрім професії вівчаря, хочу відновити пам'ять про бокорашів — плотогонів, які сплавляли ліс Тереблею до Тиси і аж до Угорщини. Кілька років тому повінь зруйнувала Музей лісу і сплаву, тому зараз люди не мають змоги побачити це романтичне і небезпечне заняття верховинців. Хочу зробити в селі гамованку, допоміжний став та імпровізований бокор.

    — Подейкують, що ваше село Колочава вже давно стало меккою для чеських туристів...

    — Сьогодні їдуть не лише чехи. У Колочаві вже бувають і німці, і французи. Західних туристів вабить казкова гірська природа, незіпсована цивілізацією, гостинність верховинців. Щороку село відвідує до 2 тисяч туристів.

    "Мою корову доїв народний депутат!"

    — Як реагували колочавці на депутата-вівчаря?

    — На полонині ми були разом з дружиною. Навчилися доїти кіз, овець. Знаєте, першого дня кози дивилися на мене зі здивуванням — мабуть, спочатку я не був вправним доярем. А потім захотілося навчитися доїти корів. Я пішов до своїх однокласників. Вони потім говорили: «Мою корову доїв народний депутат!» Я відкривав школу-музей в одязі вівчаря. Перед від'їздом влаштували з однокласниками салют біля пам'ятника вівчареві — єдиного пам'ятника в Карпатах, який звеличує працю цих людей.

    — Ваші земляки, очевидно, зацікавлені в тому, щоб ви як депутат сприяли розвитку краю в цілому...

    — Колочавці знають, скільки ініціатив я започаткував. Вийшла в світ перша книга з 10-томної серії, присвяченої історії села. Цього літа, крім вівчарювання й опрацювання матеріалів про УПА на Закарпатті, я відновив у Колочаві стару державну школу, яка відкрилася ще 1879 року, облаштував у ній два класи 1960 —1970-х років, завіз старі парти, колишні гасла, фотокартки колишніх учнів і вчителів. Також придбав садибу для музею під відкритим небом, який розповідатиме про історію та культуру Колочави. Мій син — студент-другокурсник — допомагав втіленню в життя ще однієї моєї мрії: разом iз другом працював у будівельній бригаді, яка споруджує у селі лазню. Їхня однокурсниця упродовж місяця вчила малих колочавців сучасним танцям. І все це — на добровільних засадах. У нашій родині дійшли висновку: відпочинок у горах — найкращий відпочинок для активних людей, любителів природи.

    Тут дуже цікаво відбуваються два вівчарські свята — мішання і міра. Мішання — це коли всі люди в зазначене місце зганяють своїх овець і передають їх вівчарям. Люди радіють, що позбавилися клопоту, вони влаштовують народне гуляння. Що цікаво, кожен вівчар розпізнає кожну вівцю, знає, хто її господар. А наступне свято — міра — має на меті визначити, скільки саме молока дає кожна вівця, щоб згодом можна було справедливо поділити сир між усіма власниками овець. Господар сам доїть свою вівцю, а потім показує громаді, скільки надоїв. Після такої демонстрації починається святкування.

    І ще одне вражає. Увечері, коли вівці спускаються з гори до табору, долинає голос їхніх дзвіночків. У передчутті зустрічі з мамами ягнята встають і починають мекати. І біжать їм назустріч. Здавалося б, зараз заплутаються, бо ж усі вівці і ягнята виглядають однаково. Але де там... Зустріч матері з дитиною, ці радісні вигуки — такого ніколи не забудеш.
    Перша на Закарпатті школа-музей запрацювала в гірській Колочаві

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Шановний пане Станіслав!
    На сьогоднішній день підтримую Ваші починання, але чи можете мені відповісти в якій країні світу джипами знищують полонинські луки на висоті 1400-2000 м.?
    Можете розцінити це як звернення.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Pro-patria, хочу висловитись на захиста Аржевітіна. Так, те, що джипами знащують рослинність - це погано, але порівняно з тим, що робили з Закарпаттям медведчуки, суркіси (які навіть не будучи уродженцями нашого краю умудрилися купити людей дешевими продуктовими пайками, а потім нищили нашу природу, збагачуючись на мільйони), шуфричі і сятині (останній у своєму рідному Синевері мало того, що ніяк не допоміг людям, так ще й роздавав перед виборами прострочені ліки), Аржевітін просто молодець. Бо стільки, скільки він зробив для Колочави, не зробив ні Ющенко для Хоружівки, ні Янукович для Єнакієва (а тим більше для білоруського села Янукі, з якого походить його рід за словами Анни Герман). Він дійсно патріот свого рідного села. Хай Господь йому допомагає в його добрих починаннях, і хай він своїм прикладом покаже ахметовим, що є ще і в Україні чесні люди, які думають про простих людей, а не лише про те, щоб заробити ще один мільярд...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    У Колочаві живуть наші родичі. Допомогу Аржевітін надає дійсно суттєву. На днях відкрив дитячий садок, будує баню, купує у людей старі речі для музею, проводить асфальт, обіцяє газифікувати село. Колись Колочаві пощастило - приїхав Ольбрахт,написав про Шугая і про глуху закутину довідався увесь світ. А потім пощастило, що народився тут Аржевітін.