ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: Про бідного пасажира замовте слівце...

    01 мая 2024 среда
    45 переглядів

    Відколи на зміну застарілим автобусам-«гармошкам» прийшли зручні маршрутки-«газельки», питання транспортного сполучення в обласному центрі Закарпаття місті Ужгороді та за його межами нібито вирішилося. Однак разом з цим з'явилися інші проблеми. Відомо, що кількість пасажирів маршрутних таксі, за всіма чинними нормами, повинна відповідати кількості вмонтованих у салоні автобуса місць. Постійні нагадування про це вже встигли набити оскому. Прикладом страшних наслідків порушень тут мали б слугувати аварії, що сталися за участі або з вини "маршруток". Однак віз, як мовиться, і досі там. Окремі водії "мікриків", незважаючи на попередження і навіть штрафні санкції, і далі уперто ігнорують встановлені вимоги.

    Добираючись щодня на роботу, декому нерідко доводиться їхати буквально на одній нозі, іншим у той же час терпіти дискомфорт через «лежачого» чи повернутого у непристойній лозі "понад мативного" пасажира. Буває, доведені до відчаю люди починають обурюватися. Зазвичай водії відмовчуються, у гіршому випадку пояснюють свої дії бажанням допомогти тим, хто поспішає. Часом спокушають шофера підібрати зайвого пасажира самі ж громадяни, готові через поспіх їхати навіть на підніжці автомашини.

    «Відомості міліції», заручившись підтримкою працівників правоохоронних органів, вирішили провести своєрідне журналістське розслідування, простеживши у «годину пік» рух "маршруток" в Ужгороді. Зокрема, у поле нашого зору потрапили мікроавтобуси-таксі, яю прямували за номерами маршрутів 14, 7, 7-а, 16, 8, 3, 10, 13 та ін. Насамперед намагалися відслідкувати рух "маршруток" із так званих «спальних» та «студентських» мікрорайонів. Як ми й очікували, маючи певний досвід щоденної їзди у громадському транспорті, майже кожен автобус був перевантажений. Щоправда, зауваживши людей у погонах І об'єктиви відео- та фотокамер, окремі водії, які тільки-но напакували свої автобуси "до нікуди", відразу поспішали позбутися зайвих. А працівникам міліції пояснювали: мовляв, що тут вдієш, «народ сам пре». Як правило, таким чином намагалися викрутитися більш досвідчені шофери. Цього не можна сказати про молодих. Один з них, водій мікроавтобуса, який прямував за маршрутом «Ужгород-Анталовці» (державний номерний знак АО 0461 АС), не лише їхав перевантаженим. Він не погодився виконати вимогу працівника міліції пред'явити документи, внаслідок чого довелося викликати наряд патрульної служби. Та, головне, з’ясувалося, що водій здійснював пасажирські перевезення транспортним засобом, котрий не пройшов державний техогляд, що категорично заборонено. Прикро, що частина громадян, змушених через затримання автобуса шукати інший транспортний засіб, стала нарікати на працівників Державтоінспекції, котрим, з їхніх слів, нема чого робити. Цікаво, якщо б дорогою у технічно неперевіреному автобусі сталася поломка, а через неї — аварія, на кого б тоді нарікали?.. Не можемо оминути і той факт, коли у розмову працівників Державтоінспекції з черговим водієм-порушником втрутився один із пасажирів —

    співробітник органів внутрішніх справ, який їхав в автобусі у цивільному. Здавалося б, він першим повинен був зробити зауваження шоферу. Але ні. Правоохоронець не тільки закрив очі на непорядок, але й став відстоювати нібито правомірні дії водія. Ганьба!

    Однак недавній випадок, що мимоволі поділив пасажирів на противників і прихильників водія-порушника автобуса, котрий прямував з ужгородського мікрорайону "Шахта" за сьомим маршрутом, як кажуть, перейшов усі можливі рамки. Близько півгодини молодий водій вишневої "маршрутки" з державним номерним знаком 000 83 РЕ стояв на кінцевій зупинці, поки у салоні не залишилося жодного вільного місця. Мало того, що громадяни, котрі поспішали, ледве стримували гнів через вимушене очікування, аж тут водій заходився пригальмовувати ледь не на'кожній зупинці. Звісно, терпець громадян таки урвався. Проте той, хто фактично відповідав у цей час за безпеку довірених йому для перевезення людей, не лише не зверну в жодної уваги на їхні слова. Він став ображати найбільш активних, мовляв, йому вирішувати, скільки пасажирів перевозити, а якщо комусь не подобається чи повітря не вистачає — для цього є персональний транспорт.

    Ми поцікавилися у державтоінспектора УДАІ обласного УМВС підполковника міліції Михайла Боднара, як часто в області проводять відповідні перевірки транспортних засобів, котрі здійснюють пасажирські перевезення?

    — Складено графік, — розповів Михайло Іванович, — згідно з яким співробітники Державтоінспекції спільно з працівниками головної державної інспекції на автотранспорті, працівниками податкової служби та прокуратури щотижня проводять в області відповідні рейди і перевірки. За вересень, наприклад, було оглянуто 1400 таких автомашин. З них 170 виявилися у технічно несправному стані, 48 були із заблокованими аварійними виходами, 62 — переобладнані. Внаслідок перевірок 112 водіїв позбавили права експлуатації транспортних засобів із вилученням державних номерних знаків, виявлено 400 випадків порушень Правил дорожнього руху. Зокрема, один водій керував автобусом у нетверезому стані, 13 не мали категорії "Д", яка дозволяє перевозити пасажирів,

    у 52 водіїв не було належних документів. Водночас протягом серпня-вересня цього року у краї проходила операція "Шкільний автобус". Із 144 перевірених у рамках цього заходу транспортних засобів, котрим доручено доставляти до навчальних закладів дітей, 20 були несправні, термін експлуатації 29 перевищу вав 10 років. На жаль, водії починають згадувати чинні вимоги і норми Правил дорожнього руху лише тоді, коли на дорозі стоїть працівник міліції Тож, можливо, варто частіше проводити відповідні перевірки. Адже допоки громадським транспортом керуватимуть недбалі та нахабні водії, життя і здоров'я громадян залишатиметься у небезпеці.

    Ігор Стефанець, головний редактор газети "Відомості міліції"
    У закарпатських маршрутках знущаються над пасажирами?
    Закарпатський автобус як джерело небезпеки
    Коли буде вирішено "світлофорну" проблему в Ужгороді?
    Ужгород: Хто наведе порядок з «маршрутками»?

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору