ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Є перша докторська дисертація, написана русинською мовою!

    28 апреля 2024 воскресенье
    39 переглядів

    Її нещодавно захистила Анна Плішкова, здобувши ступінь доктора філософії за дисертацію на русинську тему від Інституту славістики ім.Яна Станіслава Словацької академії наук в Братиславі.Доктор Плішкова, яка з 1999 року викладає на Відділенні русинської мови та літератури Пряшівського університету, є також стипендіаткою Стипендії Степана Чепи в галузі русинських досліджень при Торонтському університеті (Канада). Її дисертація «Списовный язык карпатьскых Русинів: проблемы становліня, кодіфікації, акцептації і сфер функціонуваня» була написана під керівництвом визначного славіста, доктора філософії, професора Яна Дорулі.

    Минуле десятиліття засвідчило надзвичайне зростання інтересу науковців до історії та культури карпаторусинів. Кілька талановитих молодих вчених з різних країн, що дотримуються точки зору про окремішність карпаторусинів як народу, здобули докторат у провідних університетах, захистивши дисертації з історії, мовознавства, літературознавства, музикознавства та соціології. Серед цих імен слід згадати наступні: Олена Дуць-Файфер (захистила дисертацію у Ягеллонському університеті в Польщі у 1997 році), Ленора Декарло (Флоридський державний університет, США, 1998), Александер Тойч (Гейдельберзький університет, Німеччина, 2001), Ева Міхна (Ягеллонський університет, Польща, 2001), Марк Штейґерр (Університет імені Людвіґа-Максиміліана, Мюнхен, Німеччина, 2002) та Богдан Горбаль (Вроцлавський університет, Польща, 2005).

    Унікальною працю доктора Плішкової робить той факт, що це перша в світі дисертація повністю написана русинською літературною мовою. Поява цієї наукової роботи є не лише тріумфальним особистим досягненням, а й історичним моментом, який демонструє, що науковий світ визнає існування русинів як окремого народу і русинської мови як повноправного засобу для наукових публікацій. Безумовно, доктор Анна Плішкова продемонструвала усім молодим науковцям не лише можливість розробки наукових проектів на русинську тему, а й опублікування їх результатів русинською мовою, повідомляє прес-центр Ужгородського Общества ім.А.Духновича.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    За гроші Америки (Степана Чепи та його прибічників) продажний науковець напише докторську будб-яким діалектом

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    За гроші Америки (Степана Чепи та його прибічників) продажний науковець напише докторську будб-яким діалектом