ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Цінова ситуація, з якою не можуть розібратися не тільки на Закарпатті...

    17 мая 2024 пятница
    56 переглядів

    Протягом останнього місяця ціни на продукти в Україні сягнули найбільшої позначки за останні 7 років. Такі дані Державного комітету статистики. Не виключення і наш Закарпатський край. Проте експерти прогнозують, що до кінця року окремі продукти можуть подорожчати ще на 20 відсотків, а річний показник інфляції сягне 14.

    В нашій області одним із найвищих показників цін на продукти харчування. А основна причина в тому, що в регіоні великими обсягами нічого не виробляється, а транспортування накладає свої націнки.

    ЧОМУ НАЙВИЩІ ЦІНИ - У НАС?

    - А що ми можемо зробити, -бідкається підприємець Ольга на одному з ринків Ужгорода. - Гуртовики підняли ціни, тому й ми змушені їх підвищувати. Нам теж треба щось заробляти.

    Підвищення цін не подобається нікому — ні покупцям, ні дрібним продавцям. То кому ж вигідна така нестабільна ситуація на харчовому ринку?

    Олексій Костусєв, керівник Антимонопольного комітету, заявив, що вони й надалі послідовно притягатимуть до жорсткої відповідальності суб'єктів господарювання, котрі, скориставшись політичною ситуацією в країні, підвищують ціни на продовольчі товари без обґрунтованих підстав. "Якщо недобросовісні ділки думали, що через політичну нестабільність у країні їхні намагання наповнити кишені за рахунок неправомірних дій залишаться непоміченими, то вони глибоко помилилися — їхня відповідальність буде неминучою", — підсумував керівник комітету.

    Проте ці погрози анітрохи не лякають великі та дрібні підприємства. Найбільше зростання цін в області зафіксоване за продовольчими товарами і безалкогольними напоями - на 12,7%. Зокрема соняшникова олія подорожчала на 49,5%, борошно-на 28,1%, фрукти - на 26,9%. З продуктів харчування ціни знизилися тільки на цукор у зв'язку з насиченням ринку (-6,5%). У вересні інфляція уже становила 2,2%. І це зростання обумовлене подорожчанням продуктів харчування і напоїв. Як не гірко, але така ситуація підвищення цін спостерігається в усіх областях України. Єдине, на що у нашому краї не піднялася вартість, це на рибу.

    Керівник області каже, що такі високі ціни через те, що в Закарпатті майже не виробляють продуктів харчування, а транспортувати їх до області далеко й дорого. Оскільки ж в області живуть не найбагатші люди України, то, на думку Олега Гаваші, неоохідно якось стримувати зростання цін. Обласна влада вирішила регулювати націнки та рентабельність виробників. Тому днями голова облдержадміністрації підписав розпорядження, згідно з яким рівень торговельної надбавки до оптової ціни на рівні 10-15% встановлюють на низку основних чи соціальних продуктів.

    Любов Стебницька, начальник інспекції з контролю за цінами в Закарпатській області каже, що це розпорядження зокрема стосується ковбас, молока, масла вершкового, сметани, виробів із борошна пшеничного, суміші борошна пшеничного. Запроваджуються граничні рівні рентабельності на виробництво хліба та хлібобулочних виробів.

    СКІЛЬКИ ЦЕ КОШТУЄ?

    Інформацію щодо цінової ситуації на продовольчому ринку області озвучила заступник начальника держінспекцїї з контролю за цінами у Закарпатській області Марія Іванова. Вона подала дані моніторингу держінспекції цін на 10 жовтня у порівнянні з ЗО серпня цього року. Проте, майже щодня заглядаючи на ринок чи в супермаркет, ми можемо побачити різницю між їхніми даними та реальними цінами.

    На борошно пшеничне вищого ґатунку, зазначають державні інспектори, середній рівень роздрібних цін по області зріс на 4,5 відс. (з 2,19 до 2,29 грн/кг) при середньому по Україні 2,35 грн/кг. Зростання зумовлено збільшенням вартості поставок продукту з інших областей.

    Протягом вересня-жовтня цінова ситуація на ринку хліба стабільна. Середній рівень роздрібних цін не змінився і становить:

    - на хліб з борошна вищого ґатунку - 2,50 грн./кг, при середньому по Україні 2,68 грн./кг;

    — на хліб з борошна І ґатунку - 2,28 грн./кг, при середньому по Україні 2,17 грн./кг;

    - на хліб житньо-пшеничний -2,22 грн./кг, при середньому по Україні 2,04 грн./кг;

    Відбулося незначне зниження середнього рівня роздрібних цін на цукор на підприємствах торгівлі - з 3,38 до 3,37 грн/кг. (середній рівень цін по Україні - 3,23 грн./кг);


    Щодо решти продуктів харчування, з яких проводиться моніторинг, за вересень-жовтень підвищення середніх рівнів цін становило:

    - на крупу гречану - на 9,4 відс. (з 4,89 до 5,35 грн/кг), при середньому по Україні 5,14 грн./кг;

    - на вермішель - на 7,2 відс. (з 3,21 до 3,44 грн/кг), при середньому по Україні 3,17 грн./кг;

    -на крупу манну-на 3,3 відс. (з 2,70 до 2,79 грн/кг), при середньому по Україні 2,75 грн./кг;

    - на рис - на 3,4 відс. (з 3,55 до 3,67 грн/кг), при середньому по Україні 3,45 грн./кг;

    - на ковбасу варену І гат.


    Цікаво виходить: у Києві експерти та політики говорять, що в Закарпатській області ситуація одна з найгірших. Такої ж думки й наш губернатор. Проте, порівняно з цінами, які представили державні інспектори, у нас навпаки ситуація краща, ніж у середньому по країні.

    Підвищення цін на продукти харчування і навіть на господарські та промислові речі приватні підприємці пояснюють ще й тим, що половина покупців на базарі — це угорці та словаки, які скуповують все великими партіями. Адже в Україні для них все є дешевшим, ніжу себе вдома на території ЄС. Закарпатці-підприємці зізнаються: непогано, що громадяни Євросоюзу купують у них товар, бо це покращує їхні статки. Але водночас кишені самих закарпатців помітно порожніють...

    На думку Івана Балоги, першого заступника голови облдержадміністрації, зрештою все стабілізується. Але влада найменше хотіла б втратити добрі стосунки з бізнесом. Та чи не боїться влада втратити довіру й голоси своїх земляків?

    Тожжителям Закарпаття доведеться сильніше затягнути паски на штанях, бо сумнівно, що влада всежтаки візьметься за стабілізацію цін на харчові продукти.



    Діана СИЛАДІЙ, "Чиста політика"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Повна нісенітниця!Діяна пройдіть лікбез перед тим як щось писати.Стаття заказна.Найнижчі цін и на продукти харчування в Закарпатті і тільки на деякі вище середьоукаінських.Про це заявив на селекторній нараді мініст АПК Мельник С. і нічого брехати людям.Взагалі СБУ треба розібратись для чого робить це псевдо.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Пояснюю : проходить звичайне "вiдбивання" тобто компенсування затрат на вибори. В областi оптову торгiвлю контролюе "Барва" а конкретно куштановицьке бандугрупування на чолi з кланом Балоги-Петьовки. "Родина должна знать своих героев"!