ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатська ДПА очікує за підсумками 2007 року зібрати до Зведеного бюджету майже 1 млрд. 253 млн. грн.

    26 апреля 2024 пятница
    34 переглядів

    Що на 27,6 відсотка або 271,2млн. грн. більше минулорічного показника. При цьому цього року вперше подолано мільярдний показник надходжень. Про це було заявлено на підсумковій прес-конференцї голови ДПА у Закарпатській області Тетяни Шаповалової, що відбулася вчора в Ужгороді.

    Тетяна ШАПОВАЛОВА.
    Тетяна ШАПОВАЛОВА.

    В цілому, за 2007 рік по податках і платежах, що контролюються податковими органами Закарпатської області, очікується на підставі поданих декларацій до Зведеного бюджету зібрати майже 1 млрд. 253 млн. грн., що на 27,6 відсотка або 271,2млн. грн. більше минулорічного показника. При цьому цього року вперше подолано мільярдний показник надходжень.

    Забезпечено також виконання призначень до місцевих бюджетів, до яких протягом січня–грудня п.р. надійшло 657,8 млн. грн. податків та зборів або на 43,7 відсотка більше факту минулого року та на 10,6 відсотка більше бюджетних розписів, затверджених місцевими радами.

    Щодо відшкодування податку на додану вартість, то за січень – листопад 2007 року фактична сума бюджетного відшкодування ПДВ на поточні рахунки платників податків склала 129,7млн.грн. При цьому бюджетний ресурс на відшкодування ПДВ у сумі 113,3млн.грн. вже за 11 місяців використано на 114,5 відсотка.

    Перевищення ресурсу бюджетного відшкодування ПДВ пояснюється в основному суттєвим зростанням у поточному році заявок на бюджетне відшкодування ПДВ. Так, протягом січня – листопада 2007 року платниками області заявлено до відшкодування на поточні рахунки податку на додану вартість всього у сумі 208,5 млн.грн. За відповідний період минулого року аналогічний показник склав 150,1 млн.грн., тобто заявки одинадцяти місяців поточного року більші на 75,1млн.грн., ріст складає 39 відсотків.

    При цьому очікуємо, що платникам ПДВ на розрахункові рахунки буде відшкодовано 139,2 млн. грн. податку або на 44,9 відсотка більше, ніж у минулому році. Бюджетний ресурс по відшкодуванню ПДВ за поточний рік буде використано на 111,1 відсотків або додатково буде відшкодовано 14 млн.грн.

    Зростання заявлених до відшкодування сум ПДВ у 2007 році, в порівнянні з минулим зумовлено в першу чергу збільшенням суми ПДВ, сплаченого суб’єктами господарювання області митним органам при здійсненні імпортних операцій. У січні – листопаді п.р. сплачено ПДВ на митниці у сумі 728,2 млн.грн., що на 221,1 млн.грн. або 43,6 відс. більше рівня відповідного періоду торік. Крім того, на ріст заявок на бюджетне відшкодування ПДВ у поточному році вплинуло і зростання обсягів експортних операцій у платників, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність на 59 відсотків або 733,2 млн.грн. У обсягах експорту значну частину займає продукція, виготовлена підприємствами – виробниками області з давальницької сировини та транспортні послуги, надані за межами митного кордону України підприємствами – перевізниками.

    Станом на 01.12.2007 року загальна сума невідшкодованого на поточні рахунки податку на додану вартість складає 95,2 млн.грн. У порівнянні з початком року, сума невідшкодованого на поточні рахунки ПДВ зросла на 44,7 млн.грн., в тому числі на 29,6 млн.грн. зросла сума ПДВ невідшкодована з порушенням термінів встановлених законодавством процедур.

    Відповідно до прогнозних даних суб’єктів зовнішньо – економічної діяльності області у 2008 році збережеться тенденція росту декларування заявок на бюджетне відшкодування податку на додану вартість, пов’язані із збільшенням обсягів як експортних так і імпортних операцій.

    З метою вдосконалення системи адміністрування та відшкодування податку на додану вартість вже понад рік органами ДПС Закарпатській області проводиться постійна робота по залученню платників податків до подання податкової звітності в електронному вигляді.

    Внаслідок проведених заходів станом на 24.12.2007 року кількість платників податків, з якими укладено угоди про подання звітності в електронному вигляді, складає 6119, в тому числі платників ПДВ - 4412. Уже подають звітність в електронній формі 6091 платник податків, з них платників ПДВ - 4347, в тому числі 3148 подають реєстри податкових накладних.

    Незважаючи на те, що добровільна сплата податків в області має тенденцію до постійного зростання, податківців продовжує турбувати наявність податкового боргу у суб”єктів господарської діяльності. Станом на 1 грудня поточного року загальна кількість боржників по області становила 1753.

    Загалом за 11 місяців п.р. до Зведеного бюджету скорочено на 30,4млн.грн. і станом на 1 грудня він становить 60,9млн.грн. До Державного бюджету податковий борг станом на 1 грудня поточного року становить 45,7млн.грн. і протягом року скорочено на 35млн.грн. До Місцевого бюджету податковий борг становить 15,2млн.грн. В розрізі податків найбільші суми боргу становлять по бюджетоутворюючих податках – по податку на додану вартість – 17,2млн.грн, податку на прибуток – 8,1млн.грн., акцизному збору – 647,1 тис.грн, платі за землю – 3,3млн.грн.

    Проблемним на сьогодні в роботі податківців є стягнення податкового боргу у суб”єктів господарської діяльності, які не мають активів. Також процедура стягнення податкового боргу ускладнюється і тоді, коли донараховані за результатами перевірок суми оскаржуються платниками податків у судовому порядку.

    Сайт ДПА в Закарпатській області
    "Новоспечена" голова Закарпатської ДПА заявила, що буде "знову вибудовувати команду, яка б працювала на одну ціль"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору