ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгородські гімназисти дізналися про невідомих героїв Карпатської України

    26 апреля 2024 пятница
    41 переглядів

    В рамках відзначення 69 річниці Карпатської України пластуни станиці Ужгород провели уроки історії та відкриту виховну годину в гімназії м. Ужгорода.

    Зокрема, на цих годинах гімназисти дізналися про нові дослідження у цій ца­рині, про невідомі раніше імена героїв Красного Поля, се­ред яких, до речі, дуже ба­га­то пластунів — це Іван Кость, перший, хто по­ляг в обороні Карпатської України, пластуни Михайло Козичар, Іван По­по­вич, Осип Шкіряк, Емерих Юда, Михайло Теґза, Іван Рак, Іван Галас. Це й Олександр Блистів, який перед розстрілом сво­єю кров’ю на папірці на­пи­сав слова, від яких і нині мороз по шкірі: "Я, 23 річ­ний Олександр Блистів з Хусту, йду на смерть за те, що так люблю свою Ук­ра­їну".

    Андрій Ребрик, Голова обласного осередку Пласту:

    "Сьогодні ми не му­симо відстоювати незалежність зі зброєю в руках, не повинні вмирати чи віддавати своє життя за щось таке дуже ефемерне, за те, що не можна від­чути на жодне з на­ших фізичних чуттів, за те, що називаємо вільною дер­жавою Україною. Наша го­ловна мета — це показати учням у більшій мі­рі паралельну історію Кар­патсь­кої України, без міфів і легенд, без пе­ре­тя­гувань у ту чи іншу політичну площину і для цього сьогодні нам служать спо­гади сучасників тих подій — Володимира Бір­чака, Вікентія Шандора чи Степана Пугача".

    Брецко Федір Федорович, вчитель історії:

    Розуміння подій Карпатської Ук­ра­їни дає нам можливість сьогодні уникати помилок минулого. Такі уроки дають мож­ливість учням глибше пізнати та зрозуміти історичні факти, звернути увагу на щойно опубліковані спогади очевидців тих подій і, без зайвого пафосу і фаль­ші, оцінити героїзм тих молодих гімназистів, що понесли своє життя за кілька го­дин незалежності".

    Ці уроки стали заключними у ряді акцій, органзованих пластунами Ужгорода до дня від­значення 69-річниці проголошення незалежної Карпатської України.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору