ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Кому вигідна національність РУСИН, проголошена Закарпатською обласною радою

    02 мая 2024 четверг
    194 переглядів

    Русинський прапор повторює кольорами росiйський. А ведмiдь тутешнiй — закарпатський.

    ТРИКОЛОР НАД КАРПАТАМИ

    7 березня 2007 року Закарпатська обласна рада визнала давню назву всіх українців — русини — «національною меншиною». А саме: прийняла рішення про внесення в перелік національностей області національності «русини». Своїм прапором нова національність обрала триколор: синя, біла і червона смуги. Як у Росії. Тепер такий же прапор можуть затвердити як обласний.

    «Закарпаття найпершим прийняло свій обласний герб, але найостаннішим затверджує прапор, — розповідає професор Ужгородського університету, доктор історичних наук Сергій Федака, який входить до складу комісії облради з розгляду геральдичних проектів. — Переважна більшість поданих проектів прапорів створені на основі державного синьо-жовтого, з різними доповненнями, що передають специфіку області. Русинські організації подали свій варіант — синьо-біло-червоний. З 35 проектів комісія відібрала 13, з яких 2 — з триколором».

    Ініціатором ухвали про русинів як окрему національність став депутат обласної ради Євген Жупан, за фахом дитячий лікар, а в громадському житті — голова Народної ради русинів Закарпаття. За таке рішення проголосували 71 депутат з 79 присутніх на сесії. Щоправда, журналістам з ложі преси було видно, що в залі присутні заледве 60 депутатів. Де взявся отой десяток з гаком голосiв — загадка.

    Восени 2006 року облрада вже зверталася до Верховної Ради із клопотанням визнати русинів на загальнодержавному рівні як окрему національність. Але тоді нардепи на таке не погодилися.

    Закарпаття багатоетнічне й полікультурне — такий стереотип втовкмачують Україні й світу говіркі політикани. Тут, мовляв, і угорці, і словаки, цигани, євреї. Утім це не означає, що регіон — поліетнічний, адже майже 80 відсотків закарпатців — українці (поліетнічним регіон стає, коли титульної нації в ньому проживає менше, ніж 75 відсотків). Найменш численна громада Закарпаття — це русини. За останнім переписом 2001 року їх налічується менше відсотка від мешканців області. За рішенням обласної Ради 1992 року, кожен закарпатець має право вільно визначитися, українець він чи русин. На початку 1990-х років київські науковці Олександр Нельга і Валентина Борисенко за дорученням уряду проводили соціологічне опитування на Закарпатті і зафіксували 40 русинів. У 1993 році русинів було 55, а в 1994-му — 96.

    Заввідділом Інституту археографії та джерелознавства НАНУ, автор десятка монографій про народонаселення Всеволод Наулко нагадує, що будь-яка етнічна спільнота визначається за притаманними їй спільними рисами. «Закарпатці живуть в ареалі, який є продовженням основного етнічного масиву розселення українського народу, — каже доктор Наулко. — Мова— західний діалект української, деякі наші діалекти ще більше відрізняються від літературної, ніж «мова русинів». За культурою закарпатці належать до карпатського типу українського етносу. Четверту ознаку, самосвідомість, показав перепис: менше одного відсотка закарпатців зарахували себе до русинів».

    Науковці систематично надають українській владі обгрунтовану інформацію стосовно етнічних груп і національних меншин. Реальність така: русини — це давній етнонім усього населення теренів України з часів Київської Русі. Майже до кінця ХІХ ст. закордонні автори усіх українців називали русинами, рутенами або руснаками. Польща і Чехо-Словаччина, що окуповували українські землі, корінному населенню дозволяли називатися «русинами» і забороняли слово «українці», аби втримати «свою» частину народу від об'єднання з рештою. «Поступово народ набував іншого статусу, іншого рівня самоусвідомлення, нація консолідувалася. Це органічний процес, притаманний усім європейським народам, — розповідає директор Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. Максима Рильського НАНУ, академік Ганна Скрипник. — На Наддніпрянщині назва «українці» утверджується в середині ХIХ століття. Проте в краях, які були дистанційовані в державному, політичному планах від решти української спільноти, законсервувався давній етнонім часів києворуської доби. На Галичині й Буковині етнонім «русини» зберігався до ХIХ століття, на Закарпатті — до середини ХХ століття».

    "РУСЬ ЧОТИРИЄДИНА"

    У радянські часи етнологи з Москви охоче вивчали модель культури Закарпаття, так само як інших прикордонних теренів — Полісся, Криму. Утім, поки тримався СРСР, співробітники московського Інституту етнології і антропології РАН стверджували, що закарпатці — це частина українського народу, бо модель культури — матеріальної, духовної, соціонормативної — у них така ж, як у решти українців. По проголошенню незалежності кілька десятків русинів звернулися за підтримкою до вищезгаданого Інституту Російської Академії наук (а ми знаємо, у яких випадках «трудящі» зверталися по допомогу до Москви), і його співробітники наділили групу статусом «четвертого східнослов'янського народу». Отже, Русь стала «чотириєдіная».

    В енциклопедії «Народы России» (1999) за редакцією директора московського Інституту етнології і антропології Валерія Тішкова сказано, що русини — це етнічна група росіян, розшифровується як «сыновья Руси». У переписі 2002 року, де росіянам пропонувалося назвати свою, одну з 16, етнічну групу — помори, мещера, весь, череміси, були виділені й підгрупи українців (буковинці, верховинці, гуцули). І чомусь окремо зазначено етнос «русини» (бойки, карпатороси, лемки). Цього «етносу» у чималенькій Росії відшукалося аж 97 осіб.

    «Русинський рух, або ж політичне русинство виходить на поверхню з розгортанням процесу українського державотворення на зламі 1980-90-х років, як альтернатива для громадськості, — свідчить професор Ужгородського університету Сергій Федака. — Від самого початку він розвивався під автономістськими, часом сепаратистськими гаслами: ми, мовляв, не українці і не маємо з ними нічого спільного».

    Заступник директора Інституту національних відносин і політології НАН України Май Панчук дослідив, що в усіх країнах, де проживають українці-русини, цей рух виник немов з помаху «чарівної палички» в один рік: Товариство підкарпатських русинів у Закарпатті (лютий 1990 p.), Русинська Оброда у Меджилабірцях, Чехословаччина (березень 1990 р.), Стоваришення лемків у Легниці, Польща (квітень 1990 p.), Об'єднання приятелів Прикарпатської Русі у Празі (жовтень 1990 р.). Щоправда, Русинська організація Угорщини в Будапешті з'явилася у березні 1991-го. Тоді ж відбувся і Перший світовий конгрес русинів. У 1993 році кілька десятків русинів створили «Временноє правительство Подкарпатской Русі» і започаткували газету «Подкарпатська Русь». «Почався балаган, гучна й агресивна пропаганда, — згадує Сергій Федака. — Активісти русинства переконували людей, що тільки-но буде визнано русинську націю, як настане земний рай і русинів фінансуватимуть і з тої, і з другої, і з третьої столиці».

    «За певних сприятливих обставин із тих, хто називається закарпатськими українцями, може витворитися окрема, четверта східнослов'янська нація — русини», — стверджує ідеолог русинства, американець Павло Магочій (Пол Магочі), син українки й угорця. У 1978 році він заснував Карпаторуський дослідницький центр у США. Його праця «Формування національної самосвідомості: Підкарпатська Русь (1848-1948)» вийшла друком українською в Ужгороді у 1994 році. Магочій розробив програму «захисту русинів у майбутньому», що має реалізовуватися, зокрема, через «поглиблення розколу в українських товариствах у сусідніх країнах» і «утворення автономної республіки Підкарпатська Русь». «На певні роздуми наштовхує те, що прізвище Магочі засвітилося у списку агентів чехословацької служби безпеки. Певні підозри викликають і візити його на Закарпаття у комуністичні часи та виступи на партійних активах у супроводі працівників КГБ», — пише професор Май Панчук. Врешті, зусиллями «спонсорів» і пропагандистів у 2001 році до русинів зарахували себе вже 10 тисяч закарпатців.

    Шифри до «дєла»

    У 1992 році перед Україною постала подібна зароза, були широко розповсюджені сепаратистські рухи у п'яти регіонах України — Закарпаття, Буковина, Одещина, Крим, Донбас. Як розповідає полковник СБУ у відставці Віктор Бурлаков, який з 1992 по 1996 рік очолював управління з захисту національної державності і боротьби з тероризмом, служба дослідила, що населенню Закарпаття такі настрої не притаманні. До 1996 року всі ці інспіровані з-за кордону рухи були припинені. Колишній есбіст пояснив, що закордонні центри інспірують в Україні тактику ними ж керованого хаосу. А СБУ нині послаблена, вичищена декількома хвилями, резюмує вiн. Загалом Україна в останнi роки ослаблена перманентною полiтичною кризою, є зручним майданчиком для сепаратистських сценарiїв.

    Після розпаду СРСР у держав-сусідів, у чиїх «обіймах» у різні часи «тішилося» Закарпаття, потекла слинка. «Лідери угорських правих партій заговорили про відродження святостефанівської держави, почали широко пропагувати русинізм, — розповідав у одному з інтерв'ю доктор історичних наук, професор Ужгородського університету Михайло Тиводар. — Особливо старалися словацькі політичні кола, основною метою яких була ліквідація української меншини в Словаччині шляхом її переорієнтації на русинізм. У ідеологів русинізму всіх мастей виникла ілюзія, що вдасться етнічно переорієнтувати і значну кількість українців Закарпаття». У складі Словаччини є значна частина українських закарпатських земель — Пряшівщина. Кілька років тому тамтешній Музей української культури перейменовано на русинський, так само й театр, і кафедри в місцевому університеті. Утім українська влада мовчить. «Років 10 тому я був у Югославії і дізнався, що туди їдуть русини з Угорщини, аби конституюватися у народ. Питаю, хто везе? Магочій! Так він же — співробітник «делікатних» служб Словаччини, Канади і колишнього СРСР! Я поїхав у Белград, повідомив міністра закордонних справ, вони зняли питання, повідомили в Київ — і хоча б тобі відгук був!» — дивується голова Українського Фонду культури Борис Олійник.

    Сьогодні натхненники русинського руху під гаслом «Объединим Русь!» пишуть: «После распада СССР в «независимой Украине» судьба древнего православного карпаторусского народа, более тысячи лет имевшего свою культуру и государственность, сложилась трагически. Русинство жестко подавляется, карпаторусский народ лишен всех национальных прав« (http://www.mrezha.ru/ua). З проросійської, зокрема, комуністичної преси і пропагандистських акцій видно, що «четвертий східнослов'янський народ» охоче підпирають своїми плечима колишні комсомольські й КПУ-шні діячі. Старший науковий співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики і етнології ім. Максима Рильського НАНУ Григорій Щербій згадує, як йому на рецензію потрапив рукопис дисертації одного з ідеологів русинства Павла Гольдмаша (написаний у співавторстві з його сином, бізнесменом зі Словаччини). Рукопис був далекий від науки, але таїв несподівані відвертості: «Нам треба було доповiдати про ситуацiю в Закарпаттi в Москву, але ми знали, що ця iнформацiя дiйде до Горбачова, i їй не дадуть ходу. Тодi ми звернулися за тiльки нам вiдомими шифрами до голови КГБ СРСР. I справа була вирiшена».

    Словаччина і Угорщина, які нині з приємністю пропагують русинський рух, забувають польське гасло «Без вільної України не буде вільної Польщі» і те, що потрапили до комуно-російського «табору» тільки після падіння України. Зараз вони хижо облизуються на українські краєвиди й відсотки населення і не бачать пастки, в якій смачно пахтить «русинське питання». Адже з проголошенням «русинської держави» невідворотно відбудеться перегляд центрально-європейських кордонів. За картою Магочія, русинські терени є, поза Україною, в Польщі, Угорщині, Словаччині. Кому ж насправді належатиме ота «держава», свідчать барви на прапорі її ідеологів.

    З IСТОРIЇ ПИТАННЯ

    Всенародні збори русинів-українців 21 січня 1919 р. в Хусті, де 420 учасників представляли 175 населених пунктів Закарпаття ухвалили возз'єднання Закарпаття з Україною. На Першому з'їзді Народовецької молоді Підкарпатської Русі 7 липня 1929 року в Ужгороді було прийнято заяву: «Проголошуємо всьому культурному світові, що ми, підкарпатські русини, є частиною великого українського народу та що наша мова і література була є і буде та ж сама, що і наших братів з того боку Карпат. Проголошуємо, що всілякі стремління, щоби сфабрикувати з нас якесь окремішнє плем'я і тим відірвати нас від матірних земель будемо всіма силами поборювати і взиваємо, щоб назву «русин-українець» завжди і всюди уживати». У 1937 році у «Маніфесті до українського народу Підкарпаття» з вимогою навчати дітей українською мовою виступили понад двадцять політичних партій і товариств, чимало газет і журналів. Перший сейм Карпатської України своїм законом 15 березня 1939 р. проголосив: «Державною мовою Карпатської України є українська».

    * * *

    27 вересня 1991 р. відкрилася сесія Закарпатської облради, на якій тодішній її голова М.Волощук виступив з ідеєю автономії Закарпаття. Проти постала депутатська група «Демократична платформа» на чолі з М.Тиводаром. Під стінами облради зібрався великий мітинг, члени Української Республіканської партії розбили намети і почали голодування. Сесія прийняла рішення про референдум, але мітингуючі заблокували двері, і депутати змогли розійтися тільки пізно вночі. 28 вересня М.Волощук подав у відставку.

    Ярослава МУЗИЧЕНКО, "Україна молода"
    ЧИ ПОБРАТАЮТЬСЯ КОЛИСЬ БРАТИ-СЛОВ’ЯНИ?
    Русин-настоятель Ужгородського кафедрального собору отець Димитрій Сидор поміняв Наталію Вітренко ...на Закарпатську обласну раду
    Закарпатье: На флаге горного края Украины будет "ПРЕВЕД-МЕДВЕД" с российским "триколором"?
    Іван ПЕТРОВЦІЙ: Як попри невизнання, так і попри визнання — я Русин був, єсмь і буду!

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Хорошо было бы, если бы Москва интересовалась русинами во благо им. Но, если посмотреть на интерес к народам Кавказа или Балкан, то мы увидим, что интересы местных народов остались побоку. Например, до обретения независимости, Абхазия была одним из самых богатых регионов Грузии и всего Союза. После обретения с помощью Москвы т.н. «независимости», там было пролито море крови, а простые люди в Абхазии по сей день живут очень и очень бедно. Не дай Боже нам такого пути развития!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Відомий у нашому краї історик Петро Халус посилається на документ, виданий у США під назвою “Хронологія єпархії Мукачівської”, у якому говориться: “Русини – одне із слав’янських племен, були повернуті до християнства у другій половині IXст. апостолами Кирилом і Мефодієм... Брати були послані імператором Візантії Михайлом III на прохання моравського князя Ростислава 863 року” (П. Халус. Предки нашого краю з сивої давнини – слов’яни східного обряду”. Ужгород, машинопис, 1996р.). Підсумовуючи свідчення і факти, співставляючи документи, можна зробити висновок про те, що на рубежі 863-864 років, будучи в Потиссі, уже зустрічаючи на території історичного Закарпаття християн, святі апостоли Кирило і Мефодій благословили.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Відомий вчений нашого краю Іван Мигович засвідчує, що “могили з візантійськими хрестами є підтвердженням того, що білі хорвати в Потиссі у VII – VIII ст. нашої ери не лише знали про християнство, але й дотримувались його” (І. Мигович. Релігія і церква в нашому краї. Ужгород. 1993р.)

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Автору - 22.04.07 (14:39)

    Айбо перед тим ніж Абхазія вибойовала нежалежність грузини ліквідовали абхазьку автономію, викорчовували все абхазьке а замінити грузинським,включаючи і історію.То саме робите і ви,українофіли у нас на Пудкарпатті,говорите від нашого імені без нас,реальну історію заміняєте "патріотичнов". Маєте щастя що русини не абхази,а Пудкарпаття не Кавказ - мирна менталіта.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Святі апостоли Кирило и Мефодій благословили, утвердили славян Моравіі-Паноніі-Потися у Христіанській вірі. Они надали ієрархію, подарували глаголику/кирилицю, священни книги, итд. А іх ученики вигнани з Моравії у 80-90-х роках IXст. за Віхінга, по смерті св. Мефодія, найшли свуй притулок на Пудкарпатю (окраинах Великої Морави за пановника Святоплука). И з допомогов ученикув св.апостолів Кирила и Мефодія у нашому (Пудкарпатському) краї будувалися церкви і монастирі, які згодом стали ся центрами словянської писемності та духовного життя наших краян на Пудкарпаті.
    Прот. В. Петьовка:Весник УПЦ / События 01.11.2005
    J.Bednarikova, A.Homola, Z.Merinsky:Stehovani Narodu a Vychod Evropy (Byzanc, Slovane, Arabove) Vusehrad Praha 2006.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Читаешь статью пана Музыченко и не можешь отделаться от ощущения, что все это уже читал. Заказные, оплаченные материалы. Оплата, конечно, может быть не в виде гонорара, а например, как зарплата в государственной или "независимой" грантовой организации, как ученая степень за послушность. Статьи-близнецы, в которых нет ни свежей мысли, ни души (ее ведь не купишь!), к сожалению, заставляют на них реагировать. Отмечу,например, что верхом убогости материала является критика триколора. Желто-синие укры хотят откреститься от всей своей славянской истории. Ну что же, уже потеряли великое название "Русь", можно потерять и национальность "русин". Никто, кстати, не заставлял. Просрали добровольно.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Автору - 22.04.07 (14:39)
    Надійме ся ош украйинці-націоналісти и бурократи держави аж так не здурівуть и не знищать природу и економіку Пудкарпаття, убо накониць нич не зустало пре аутохтонних жителюв лем безнадійнусть. В безнадійнуй сітуаціі всякоє ся може стати. Типирь економіка Пудкарпатя (Закарп. обл.) ся держить на том, што 20% робочоі сили края (108 000 заробітчан) робить за границьов и в середньом місячно посилає фаміліі домув на Пудкарпатя $380. То є місячно булше як 200 000 000 гривнів од 108 000 заробітчан Пудкарпатя. Моральноє право державности України ся має міряти, як охороняє свойих горожан од збойства, як держава забеспечить, убо пересічний громадян мав право на то, што чесно заробив.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Мудрі слова, пане Янко. Знимаву свуй клибан перед Вашов позиційов.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Камуфляжнику
    22.04.07 (14:39)

    Никто, никем и никогда не будет интересоваться в его же благо. Думаете Америка интересуется нашей судьбой или судьбой любого другого народа? Эти, широко обсуждаемые, ПРО в Чехии и Польше говорят об обратном. Военные точно знают, что в случае чего в первую очередь будут временно заглушены а потом уничтожены в первую очередь 'глаза' армии, вместе с прилегающими территориями. Если вы так переживаете за живущий там народ, то перед размещением чего-то подобного должны спросить у него, хочет ли он жить зависимым от конкретной политической ситуации в отношениях между колоссами этого мира, но у народа никто не спрашивает. Вы, мол, такие хорошие и пушистые - просто отличные - будьте добры делать то, что нам нужно. А то, что никто точечными ударами утруждаться не будет, если Джон с Иваном чего не поделят, а просто уничтожит моё изделие вместе с прилегающими территориями - ну так и уничтожат, а до тех пор молитесь на нас и любите нас. То же самое приготовлено и для нас. Мы интересны только самим себе и от этого надо отталкиваться. Но не надо забывать, что если мы интересны возможностью размещения каких-то баз, то при правильной политике можем стать интересными гарантией неразмещения баз противника при определённых условиях объявления всего района Карпат зоной без военных баз. Если тебе не дают самому что-то там разместить, то счастьем будет, если сверху на тебя самого другие ракеты смотреть не будут. Абхазия от Запада далеко, там можно долго ничего не решать, мы же очень близко и ситуация, подобная абхазской, в Подкарпатье Европе будет невыносимой, ведь если Россия поставит ракетные базы на Руне, то сможет сразу начинать собирать назад свои земли очень активно - Европа слова не скажет или будет уничтожена прямой наводкой за считанные минуты. Россия сразу отрежет Запад от Востока. Подкарпатье захотят сразу в ЕС принять от греха подальше и поменяют наши 'лидеры' Киев на Брюссель:) А вообще Вашим страхам ответом будет то, что разговор идёт о признании, которое свершилось, и автономии, как то решил народ в 91-ом году и что не отразилось в Конституции, лишая её легитимности в глазах русин (судя по последним событиям в стране, не только в наших глазах). У нас ведь много причин любить именно Украину, не правда ли? Нас тут любят.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Имеются два пути признания: Европейский и Московский. По Европейскому пути пошла Прибалтика, а о Кавказе и Балканах мы уже говорили. Не дай Боже нам такого пути!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Коли угорці перейшли Карпати, вони зустріли тут багато ідіотів, подібних "багатоголосому" авторові всіх цих "русинських" постів. Тому і змогли затриматися на Закарпатті тисячу років.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Лидер УНП Юрий Костенко сообщил :"Украину ждет путь Северной Кореи! Императивный мандат - это дорога к тоталитаризму, а не к демократии", - сказал он.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ваш коментар знову не по суті статті Ярослави Музиченко. А суть статті полягає не тільки у "глибині" вникнення у русинську проблему і помилково написаному імені і прізвищі Петра Годьмаша, але і у тому, що вона є приводом для того, щоби задати кілька питань Ярославі Музиченко:
    1. Про демократію як механізм прогресу,
    2. Про її імітацію у підході до русинської проблеми,
    3. Про те, як влада маніпулятивно підштовхує незгідних у сепаратисти і підштовхує до зростання напруженості у краї. Без указки зверху таке відношення деяких ЗМІ до русинської проблеми було би неможливим,
    4. Про те, як відсутність вільних ЗМІ можуть обернутися новим Косово, появою нових політичних в'язнів і переслідування за відновлення признання своєї національності корінним народом цього краю, визнаної у цивілізованому світі. Коли у багатьох європейських країнах є кафедри русинської мови, чим може пояснити Україна таке своє відношення до русинської проблеми?
    Що Ви можете сказати з цього приводу?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Русины, нормально жить сможем только в том случае, когда корни с которых мы выросли докажем сохранить и укрепить. В противном случае мы станем сорняком, отходами и ничего не значущим чужеродным придатком чужого организма. Рано или поздно засохнем, уничтоженные ядом или пренебрежением других, пренебрежением к нам за то, что сами наплевательски относимся к ценностям, которые дали нам шанс на существование...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Такі нездари, як автор цих русинських коментів, можуть виділитися лише в купці таких самих ідіотів. На тлі великого, багатомільйонного народу їхні неспіввідносно великі амбіції не мали би шансу на реалізацію: серед 47 мільйонів і своїх їдіотів вистачає, а тому нікого такою рисою не здивуєш. В цьому і полягає причина русинськості цієї людини - Русина, русинки, Русина1, чи як ще він там себе іменує. В дитинстві батьки, мабуть, його дуже били, придавлювали його Его, от він і надолужує в русинстві...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ко ми пояснить, чому русины - то окрема національность, а лемки ні?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Питання - Ответ: м.б. потому, что подкарпатские русины хотят быть национальностью, а лемки нет? Но и их нужно спросить. А хотеть быть русином - это преступление?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Лемкы такі ипен Русины, ги и вшиткі мы. Лемкы суть вшелиякі. Єднї са з'єдинили з українцями, инші суть окремо. Так ги в Пудкарпатю. Мам ай я ґу вам, честовані Русины, вопрос. Де в Ужгороді мож купити наші книжкы, які суть нові атд. Давно-м не быв у вас...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ти тля ,олупок кацаповський!!!!!!такі як ти гниди гузицю комуніштам лизали і далше лижуть

    Страницы

    Похожие новости