ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У Пряшеві вшанували пам’ять жертв Голодомору в Україні (ФОТО)

    19 марта 2024 вторник
    Аватар пользователя Людська правда

    Кожного року у листопаді в Україні і світі вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. В Божих храмах, українських родинах в той час горить свічка вічної пам’яті.

    Так було і в Пряшеві у неділю, 24.11.2019 року, на святій літургії в кафедральному храмі св. Олександра Невського. Святу літургію і панахиду відслужив настоятель храму, секретар Пряшівської православної єпархії, о. митр. прот. Михайло Швайко. Він молився за життя, за людину, яка є вінцем Божого творіння, а водночас молився за мільйони жертв Голодомору в Україні. Сказав, що жоден режим, які б високі ідеї він не сповідував, не має права відбирати у людини життя, бо людину створив сам Бог.

    З 2006 року перед кафедральним храмом св. Олександра Невського в Пряшеві стоїть Хрест-Пам’ятник жертвам Голодомору. На мармуровій плиті Хреста- Пам’ятника (хрест виготовив пряшівчанин Ігор Пешта) є двомовний українсько- словацький напис: «Жертвам Голодомору в Україні 1932 - 1933 рр. Святий хрест посвячений 4 листопада 2006 р.» Цього року хрест пройшов реконструкцію.

    Духовенство, віруючі, представники українських установ і організацій Пряшева і Кошиць поклали до підніжжя Хреста квіти і запалили свічки вічної пам’яті.

    Пам’яті жертв Голодомору, який за різними даними забрав життя від 4 до 10 мільйонів людей, вклонився заступник голови Центральної ради Союзу русинів- українців Словацької Республіки Павло Богдан. Звертаючись до присутніх, сказав, що разом з Україною вшановують пам’ять Голодомору 1932-1933 років також громадяни Словаччини - українці та словаки, бо людський біль, людські страждання однаково близькі людям доброї волі без різниці їх національної приналежності. Проявом співчуття з багатостраждальним українським народом русини-українці Словаччини - невід’ємна складова частина світового українства - виявляють свою кровну спорідненість з рідними братами і сестрами в Україні і за її межами.

    Такі країни світу, як США, Канада, Мексика, Португалія, Польща, Угорщина, Литва, Латвія, Естонія, Грузія, Австралія визнали Голодомор в Україні геноцидом українського народу, а Словаччина, Чехія, Італія, Іспанія, Аргентина, Бразилія засудили Голодомор як акт винищення людства, вчинений тоталітарним сталінським режимом.

    Мирослав Ілюк

     

     

    Під час панахиди перед Хрестом-Пам’ятником в Пряшеві 24.11.2019 року