ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Деревообробній галузі не вистачає сировини на Закарпатті?!?

    22 мая 2024 среда
    34 переглядів

    В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему «Сучасний стан лісової галузі у Закарпатській області». Як зауважив заступник начальника Закарпатського обласного управління лісового господарства Володимир Кічура, тема лісів та лісівництва ніколи не сходить зі шпальт газет, адже наша область є найбільш лісистою в Україні. Природні деревостани займають 52 % території Закарпаття. Загальна площа лісів — 695,7 тис. га, на яких зростає 207,5 млн. м3 деревини. За якістю лісів Закарпатська область також має найперші позиції у державі. І все ж потенціал лісу, за словами В. Кічури, використовується не повною мірою, бо за природними насадженнями визнано перш за все природоохоронне значення. Лише 30 % (близько 1 млн. м3) щорічного приросту вирубується для потреб економіки. Податок від лісогосподарської діяльності становить близько 40 млн. грн. на рік, що складає 10 % бюджету області. За словами В. Кічури, зазвичай суспільство цікавить не поточна інформація, а революційні підходи до лісівництва. «Ліс — це консервативна система, його треба вирощувати майже століття тому ні склад відповідного управління одномоментно не впливає на ефективність лісового господарювання», — сказав Володимир Кічура. Він також зазначив, що від 1946 року в області ніколи не вирубувалася нормативна кількість лісу. Лише у декількох роках середини минулого століття було перевищено норму. «Сьогодні у державі тривають два взаємопротилежні процеси: деревообробники потребують щораз більше деревини для промисловості, з іншого боку — існує бажання передати ліси до природо заповідного фонду. Сумістити дві пропозиції, зрозуміло, надто важко. Крім того, необхідно врахувати соціальну сферу та збалансувати потреби сторін». Основною метою нинішніх лісівників, за словами В. Кічури, є ведення сталого лісового господарства, догляд за кожною ділянкою лісу та переформування насаджень з одновікових у різновікові шляхом вибіркових рубок, — це убезпечить від «лисих» гір.

    Представник деревообробної галузі, директор ТОВ «Карпати» Володимир Мартинів озвучив переживання та проблеми деревообробників краю. З його слів, важлива для області галузь потерпає від браку сировини та не має жодних гарантій її постачання. За останні 3 роки, вважає В. Мартинів, в області фактично знищена лісогосподарська галузь, натомість створено ідеальні умови для махінації у лісі. До 1995 року у державі існували потужні лісокомбінати, які розвивали інфраструктуру та налагоджували схеми екологічного захисту лісів та оптимальної системи забезпечення сировиною деревообробників. До 2000 року тривало налагодження роботи держлісгоспів. До 2002 року ще йшла активна робота, влада «підганяла» галузь бізнес-планами, а згодом лісгоспи перетворилися у державну комерційні структури, держава змусила їх самотужки заробляти на лісове господарство. «Ліс перейшов у безконтрольне володіння лісгоспів, — вважає Володимир Мартинів, — які не мали ні коштів, ні засобів, ні бажання розвивати галузь. Ми скотилися на 5 років назад, знищено потужності якісної лісозаготівлі, зруйновано інфраструктуру, порушено ритм постачання сировини до деревообробної галузі, втрачено асортиментну структуру лісу. Зростають витрати на лісозаготівлю, що лісгоспи покривають підвищенням ціни на ліс. Вони втратили інтерес до дрібних деревообробних підприємств, що призводить до втрати робочих місць, зарплат, збитковості деревообробки. Підприємства не мають жодних гарантій чи можливостей розраховувати на постачання конкретного обсягу сировини, тому їм важко планувати власну роботу. А купити ліс на біржі мають змогу монопольні компанії».

    За словами В. Мартиніва, машина дров у Рахівському районі, що далеко не повністю газифікований, коштує сьогодні не менше 1000 гривень. Середній житловий будинок потребує мінімум 2 машини дров на сезон і жодні пенсії не витримають такого навантаження на сімейний бюджет горян.
    Через рік Закарпатський музей лісу і сплаву може зникнути!
    Хто газдує на закарпатських полонинах?
    Ялиновим насадженням Карпат загрожує коренева гниль?
    Шість пакистанців та індус заблукали в лісах Закарпаття...

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору