ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Олександр Гаврош: "Треба пропагувати українську силу"

    26 июня 2024 среда
    37 переглядів

    Книгу “Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу” про закарпатського силача Івана Фірцака-"Кротона" на Форумі видавців, який днями проходив у Львові, презентував відомий журналіст і поет нашого краю Олександр Гаврош.

    Презентація проходила в незвичний спосіб – за участю клоунів і ведучої цирку пані Бухенбах. Розігрувався приз серед найменших учасників форуму. Найдужчим і найспритнішим у подарунок дісталася книга про Івана Силу. Усі чекали найдужчу людину світу Василя Вірастюка, який був заявлений у програмі, але, на жаль, він приїхати не зміг, бо саме перебував на чемпіонаті світу з силових видів спорту.

    «Неймовірні пригоди...” – перша книга, якою “Видавництво Старого Лева” започатковує серію “Українська сила”. У ній побачать світ літературні твори про наших видатних земляків – атлетів, лицарів, богатирів...

    — Маємо дуже цікавих героїв, але бракує про них міфів, — сказав кореспонденту “ВЗ” Олександр Гаврош. — Усі знають Сталлоне і Шварценеґґера, але у нас є найсильніші люди світу —Клички, Вірастюк... Такі герої були і сто років тому. Я уже пишу наступну книгу цієї серії — “Пригоди тричіславного розбійника Питі”. Це один із найвідоміших українських розбійників, який жив кілька століть тому. Австрійський імператор видав особистий указ і обіцяв величезну грошову винагороду тому, хто допоміг би піймати цього розбійника. Родом він був з наших Карпат.

    Іван Сила – персонаж не вигаданий. Так називали в народі Івана Фірцака, який понад сто років тому народився на Закарпатті, став чемпіоном Чехословаччини з важкої атлетики та боротьби і чемпіоном Європи з культуризму. Вісімнадцять років був артистом чехословацького цирку. Побував у шістдесяти чотирьох країнах, дивуючи всіх неймовірною силою, за що його нарекли ім’ям уславленого античного борця Кротона. Американська преса називала його найсильнішою людиною ХХ століття. Першим розповів про життя українського богатиря Антон Копинець у книжці “Кротон”. Він товаришував зі славетним атлетом і особисто від нього записував його історію. Помер знаменитий силач у 1970 році в рідному селі Білки.

    Людмила ПУЛЯЄВА, "Високий Замок"
    "Закарпатський ведмідь" Фірцак-Кротон, або "Забута" сила
    В Ужгороді презентували книгу Михайла Василинця "Білки, село над Боржавою"
    На Закарпатті відзначили 106-ту річницю від дня народження Івана Фірцака-"Кротона"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Презентація проходила в незвичний спосіб – за участю клоунів

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Сашко! Хіба не знаш, що Кротон визнавав себе русином, а не українцем. За то мав проблєми з совітськими вдастями. Зрештою КГБ йому не дало можливість зробити операцію на черепі і він від того помер

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ага! А його сина посадила за те, що співав "Ще не вмерла Україна". Почитайте протоколи допитів.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ви всі тут реальні клоуни. Один протоколи НКВД десь читав. Агент 006, напевно. Чи в інтернеті знайшов? Не підскажеш де можна з ними ознайомитись?
    Другий русинів не відносит до українців. А до кого їх відносити, може до циган? Для довідки:скіфи-сармати-анти-РУСИНИ(русичі)-козаки-українці це назва одного народу в різні історичні періоди, народу сучасної України.
    "КГБ йому не дало можливість зробити операцію на черепі" - Напевно свідком був. Операція була зроблена, вставили пластину, з якою Іван Фірцак-Кротон прожив ще близько 40 років.
    Припиніть лити бруд на славного українця. Майте хоч краплину совісті. Він ж нащ герой-земляк. А герої не вмирають.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Молодець Гаврош!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Протоколи допитів Івана Фірцака-молодшого опублікував доктор історичних наук Омелян Довганич