ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Скільки вартує сьогодні першокласник?

    04 мая 2024 суббота
    23 переглядів

    До 1 вересня часу залишилося обмаль, тож батькам треба поспішити придбати для своїх школяриків усе необхідне. Якщо на старших дітях можна буде трохи зекономити (у кого з попереднього року ранець добротний залишився, у кого – спортивний костюм та шкільна форма), то для першокласників доведеться розкошелитися. Скільки коштує зібрати першачка до школи, намагалася порахувати кореспондент "Високого Замку".

    І як оце все має поміститися в моєму ранці?
    І як оце все має поміститися в моєму ранці?

    Барбі – поза конкуренцією

    Я сама ніби вдруге йду в перший клас, бо школяриком став мій син.

    Вибір шкільного приладдя просто фантастичний. Напередодні свята Першого дзвоника в усіх містах України розпочали роботу шкільні базари та ярмарки. Не скажу, що там знайшла щось надзвичайне, зате переконалася, що можна придбати в одному місці все необхідне.

    Як зізнаються продавці канцтоварів, цьогоріч рекорди продажу знову б’є Барбі. Речі зі світловолосою красунею розмітають з прилавків – зошити, блокноти, лінійки, олівці, навіть гумки є із зображенням дівчачого ідеалу. Здав свої позиції Гаррі Поттер. Виробники зорієнтувалися і пустили в друк зошити та щоденники із зображеннями героїв “Не родись красивою”, “Солдати”, з Тіною Кароль та Децлом на обкладинках. А як вам надпис на зошиті у клітинку “Ну, ти й перець!” – і зображення червоного перчика на титульній сторінці? Старшокласники з посмішкою простягали гроші саме за цей товар.

    Без Котигорошка з ярмарку не піде...

    Дістаю список, що видали батькам першокласників після співбесіди.

    Перша у списку – шкільна форма. Тут свої вимоги: костюм-трійка – піджак класичного крою зеленого кольору, жилетка та брючки – чорні. Оббігала всі (!) ринки та ярмарки Луцька, а точнісінько такої шкільної форми, як на ескізі, не знайшла. Довелося на свій страх і ризик придбати піджак із додатковими виточками та кишенькою для хустинки спереду, а тим часом замовила швачці ще один – про всяк випадок.

    Ціни на форму різні, залежно від матерії, з якої її пошито. За найдешевший шкільний одяг для першачка чи першокласниці доведеться заплатити щонайменше 60 гривень. Тільки скільки він послужить?

    Більш-менш добротна форма коштує дорожче: “двієчка” 90-100 гривень, “трійка” – 120-130 гривень. У магазинах, що претендують на звання елітних, лише піджак для малюка потягне на 200 гривень... Рахуйте самі. Тим більше, що в одних штанах дитина рік не виходить. Купую не найдорожче, проте вважаю, що не варто надто економити на якості. Отже, піджак 85 гривень, двоє брюк по 50 гривень, жилетка 25 плюс 4 гривні емблема школи-гімназії – разом 214 гривень.

    Взуття – туфлі дівчачі та хлопчачі – від 50 гривень із замінника, шкіряні – 100-150 гривень. Купую за 134 гривні.

    Спортивна форма. В середньому спортивний костюм коштує 40-50 гривень. Звісно, з синтетичних тканин. Якщо хочете придбати щось натуральніше, приготуйте 70-80 гривень. Спортивне взуття – ще 15-40 гривень (кеди чи кросівки із замінника). Хочете мати бодай замшу – 70-90. Шкіра ще дорожча. Купую: спортивний костюм за 60 гривень, кросівки за 75 гривень – разом 135 гривень.

    Портфель. Вибір – на будь-який гаманець. Є рюкзачки навіть від 22 гривень! Чорні, сірі, кольорові, однотонні й розмальовані, з аплікаціями та наклейками... Купую добротний ранець за 65 гривень.

    Пенал. Єдине, у чому ми довго із сином не могли дійти згоди – це вибір пеналу. Мені сподобався пенал без малюнка, зате добротно пошитий за 12,50, а син вхопив “Котигорошка” і каже, що без нього з ярмарку не піде. Довелося переконувати (не в образу вітчизняному виробнику, який хоч трохи намагається пропагувати українських героїв), що картонний верх пеналу недовговічний, намокне – і викинеш. Зійшлися на думці, що ні той, ні інший купувати не будемо. Вже на іншому лотку придбали “100 далматинців” за 5,50 (найдешевший коштував 4,30). Вкладаємо у пенал ручку (1 грн.), гумку (0,3 грн.), простий олівець (0,5 грн), дерев’яну лінійку (0,25 грн.) та металеву точилку (1грн.). Разом – 8 гривень 55 копійок.

    Для малювання. Альбом на 40 аркушів коштує 4 гривні 20 копійок (з меншою кількістю аркушів – від 1,60), кольорові олівці – від 1,60 до 12 гривень, залежно від кількості кольорів та виробника. Купую польський набір у пеналі з точилкою за 4,10. Фарби – від 1,25 до 10 гривень, обираю вітчизняну акварель на 18 кольорів за 6,70. Пензлики – два по одній гривні. Разом – 17 гривень.

    На уроки праці: Кольоровий папір – 12 кольорів за 2 гривні (є папір і від 80 копійок), клей ПВА з пензликом – 1,50, пластилін – 3,40 (ціна коливається від 1,60 до 8,40). Разом – 6 гривень 90 копійок.

    Танці: чешки – 17 гривень, шорти чорні – 22 гривні, футболка – 16 гривень. Разом – 55 гривень.

    Зошити. Для першокласників, думаю, досить два десятки тоненьких зошитів. Купую по 45 копійок (найдешевші – по 17 копійок) зошити у клітинку, лінійку та косу лінійку. Обкладинки для них – по 15 копійок. Папка для зошитів – 7,50. Нотний зошит – 70 копійок. Разом 20 гривень 20 копійок.

    Обкладинки для підручників – 4 гривні.

    Перезувне взуття. Звісно, тут батьки можуть зекономити, придбавши “взувачку” навіть за 15-20 гривень. Та обираю фабричні босоніжки з ортопедичною підошвою (дитина ж цілісінький день ходить взута) – вартість 56 гривень.

    Калькулюємо: усе разом тягне на 708 гривень!
    Сьогодні за шкільні парти у нашій державі сіли майже 400 тисяч дітлахів
    "Перший дзвінок" у ресторані готелю "ЗАКАРПАТТЯ"
    У День знань керівники податкової адміністрації Закарпаття вітали школярів та студентів із початком нового навчального року

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору