ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Теребле-Ріцька ГЕС на Закарпатті єдина чи просто перша?

    03 июля 2024 среда
    26 переглядів

    Як уже повідомляв "UA-Reporter.com", 27 липня в с.Нижній Бистрий Хустського району Закарпатт, на території Теребле-Ріцької ГЕС відбулася нарада з питань розвитку малих ГЕС та раціонального використання водних ресурсів басейну р. Тиса під керівництвом міністра палива та енергетики України Юрія Бойка.

    Її учасниками були також заступник міністра Олексій Шеберстов, заступник голови Закарпатської ОДА Олександр Карташов, генеральний директор ВАТ «Укргідропроект» Юрій Осадчук. За словами Юрія Бойка, найближчим часом планується побудувати п'ять малих ГЕС у басейні Тиси сумарною потужністю до 220 МВт, оскільки Закарпаття є однією з найбільш перспективних і забезпечених водними ресурсами областю.

    На нараді також визначили, що ВАТ «Закарпаттяобленерго» разом з ВАТ «Укргідропроект» належить сприяти реконструкції Теребле-Ріцької ГЕС.

    Вирішення подібного питання стає справді своєчасним і доцільним, а головне — перспективним. Адже потенційно область має найкращі умови для спорудження гідроелектростанцій. Наразі тут працює з 1956 р. Теребле-Ріцька ГЕС, аналогів якій допоки ще немає. Але потребу в будівництві подібних станцій, і на малих річках розуміють вже на найвищих щаблях влади, про що свідчить саме проведення подібної наради.

    Як вважає начальник станції Віктор Матічин, після зустрічі на подібному рівні ситуація з будівництвом малих ГЕС зрушить із мертвої точки. Адже Теребле-Ріцька ГЕС не робить ніяких шкідливих викидів у навколишнє середовище, не використовує забруднюючих мастил, про що свідчить хоча б той факт, що у річках водиться і риба, і раки, які мають особливу потребу в чистій воді. До того ж гідроелектростанція забезпечує 8% потреб області в електроенергії, виробляючи 9 тис. кВт/год.

    Людмила ОЛІЙНИК
    У басейні закарпатської Тиси планують побудувати п’ять ГЕС
    Закарпаття: Школярі з Ужгорода відвідали Нижньобистрянську ГЕС та побували ...в монастирі
    Гідроенергетичні ресурси Закарпаття на одиницю площі водозабору є найбільшими в Україні
    Канадські бізнесмени зацікавилися енергією гірських річок Закарпаття

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору