ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгород: Бібліотекарі гірського краю переймали досвід ЗакДУ

    29 июня 2024 суббота
    31 переглядів

    Навіть найбагатшій бібліотеці не обійтися без запровадження інформаційних технологій, якщо вона має намір відповідати потребам сьогодення. При цьому ще не кожна книгарня в Закарпатській області може похвалитися наявністю елементарного комп’ютера та необхідної оргтехніки. Та якщо, скажімо, сільські бібліотеки, ще якось обходяться без новітніх технологій, то вищим навчальним закладам для задоволення потреб користувачів необхідно крокувати в ногу з часом. Чого прагнути та яким чином якомога якісніше забезпечити навчальний та навчально-виховний процес вузу в умовах запровадження інформаційних технологій обговорювали учасники науково-практичної конференції, яка у вівторок пройшла на базі Закарпатського державного університету. Місце зустрічі обрали невипадково. На сьогодні бібліотека цього вищого навчального закладу вважається бібліотекою нового покоління. Тут за допомогою впровадження сучасних технологій змогли максимально наблизити книгу до користувача, бібліографічні процеси повністю автоматизувати, а відвідувачам створити комфортні умови для роботи. Особливою гордістю бібліотеки ЗакДУ став новостворений бібліотечно-інформаційний центр, в якому, окрім електронно-інформаційної правової бази, діє електронний каталог бібліотечного фонду, електронні картотеки. Програмна система „УФД/Бібліотека” прискорює швидкий доступ до файла системи обслуговування відвідувачів, здійснює миттєву ідентифікацію документів, які повертають читачі, а також дозволяє з’ясувати, які видання потребують доукомплектування.

    Зупинятись на досягнутому ЗакДУ собі не дозволяє. Розпочата робота над введенням штрих-кодування книг та електронних читацьких квитків, контрольно-захисної системи. А з відкриттям у вузі відділу дистанційного навчання, розроблено також систему бібліотечного обслуговування дистанційної освіти.

    Бібліотечний фонд закДУ нараховує близько 200 тисяч книг. А нещодавно бібліотекарі закупили 200 примірників електронних видань, кожен з яких включає від 30 до 50 електронних книжок.

    Власними здобутками та напрацювання поділилися й інші вищі навчальні заклади Закарпаття. Учасники конференції дослідили історію бібліотечної справи в краї, зупинилися на проблемах видавничої діяльності книгарень та обговорили можливість вдосконалення методик введення й організації систематичного каталогу.

    Лариса Липкань.
    Федір Ващук: "Україна на 100% готова до впровадження системи зовнішнього тестування"
    Закарпатський держуніверситет – за розширення освітнього простору!
    Історичне Закарпаття – реальність чи міф?

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Який досвід? Як красти, брати хабарі,доїти батьків студентів та розтігати вузівське майно?!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Доцент, даремно ви так. Бібліотека ЗакДу - дійсно одна з найкращих! І це не лише завдяки новітнім технологіям, а завдяки наполегливій праці бібліотекарів, серед яких Єва Степанівна, Олександра Миколаївна. ВОни завжди ввічливі, уважні. Велике спасибі їм за це!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Та якщо, скажімо, сільські бібліотеки, ще якось обходяться без новітніх технологій, то вищим навчальним закладам для задоволення потреб користувачів необхідно крокувати в ногу з часом - ja dumaju, shcho i silska biblioteka poterebuje NOVI TECHNOLOGIJI. zvičajno, shco u nas v seli kompjuter ihche skosr nebude - nechvataje ljudjam na zarplati, negovorjachu vzhe pro kompjuter chu internet. Ale v seli v peršu čergu treba intenet, tomu shcho tam treba ljudjam dizvnavatu sja novi rechi.