ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгород: ГО "Допоможи другові" переймається проблемою безпритульних псів

    12 мая 2024 воскресенье
    53 переглядів

    Безпритульних собак у наших містах розвелося стільки, що часом батьки бояться відпускати дітей самих на вулицю. Та й дорослі почасти бояться бродячих псів. З іншого боку, винуватцями такої ситуації можемо сміливо вважати не безпритульних собак, а... самих себе. Адже хіба не люди спочатку приручили тварин, а потім бездушно викинули їх, як непотріб, на вулицю?..

    Громадська організація «Допоможи другові», напевно, єдина в обласному центрі Закарпаття місті Ужгороді, яка переймається проблемою безпритульних псів. Керує організацією Віра РОМАНОВА.

    Сьогодні головною метою ГО «Допоможи другові» є створення притулку для тварин. Побудувати такий на території 1,5 га неподалік аеропорту ще у квітні минулого року обіцяв начальник управління ветеринарної медицини в Закарпатській області Юрій Садварі. Але справа на обіцяному так і зупинилась. Організація ж неодноразово зверталась до міської влади з проханням надати територію для притулку. Землю у мікрорайоні «Радванка» чиновники виділили лише на словах, не видавши організації жодного документа на неї.

    Та все ж ентузіасти своєї справи не полишають своєї мети - створити повноцінний притулок для собак. Як він виглядатиме, ми поцікавилися у голови ГО «Допоможи другові» Віри Романовой За її словами, це буде загороджена територія, що складатиметься з окремих приміщень і будок. Тут тваринам надаватиметься в першу чергу ветеринарна допомога. «Справа в тому, - коментує пані Віра, - що більшість собак мають прихисток. Нам просто треба за допомогою стерилізації обмежити їхнє розмноження. Але власними силами ми зможемо простерилізувати впродовж року хіба що кілька десятків собак. А необхідно, аби в місяць було простерилізовано, як мінімум, 50-60». Віра Романова згідна з тим, що агресивних псів, які без причини кидаються на людей, необхідно усипляти. «Але ж у місті є десятки миролюбних собак. За що їх вбивати? -говорить пані Віра. - Є бабусі, які щодня підгодовують цих песиків. Якщо їх стерилізувати, то конкретна собака перестане щороку приводити на світ від трьох до десяти цуценят. А якщо так, то навіщо в неї забирати життя?» До речі, завданням ГО «Допоможи другові» буде також і пошук господаря для собаки.

    Нині ж, як стверджує Віра Романова, ужгородська міська влада абсолютно ігнорує програму організації, а до того ж - і проблему бездомних собак та покусаних ними людей. Спочатку чиновники схвально відгукувалися про діяльність організації і навіть обіцяли суттєву допомогу. Згодом сказали, що коли надійдуть гроші у бюджет, тоді вони і вирішать, як і скільки коштів необхідно виділити. Але сьогодні - просто мовчать.

    Загалом громадська організація «Допоможи другові» вже кілька років допомагає безпритульним собакам - підшуковує житло для маленьких цуциків, підбирає поранених псів. Віра Романова зізнається, що іноді доводиться деяких собак усипляти. Це пояснюється тим, що раніше було багато «добрих рук», в які можна було віддати песиків, на відміну від сьогоднішнього стану. Пані Віра розповіла, що керована нею організація фінансується як з її особистої кишені, так і за рахунок меценатських внесків.

    Нам же залишається зазначити, що питання безпритульних псів - це насамперед проблема місцевої влади. Доки чиновники не звернуть увагу на ситуацію, що загрожує здоров'ю жителів міста, доти вона не зміниться. То ж скількох працівників мерії повинні покусати пси, аби на останніх нарешті звернули увагу?

    Христина ВІНЯВСЬКА, Ужгород
    Півтори тисячі безпритульних собак заполонили обласний центр Закарпаття
    Ужгород буде "звільнений" від бродячих собак?

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору