ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгородський ЗАТ "Автім": Безпека праці за залишковим принципом...

    24 мая 2024 пятница
    56 переглядів

    Те, що ця відповідальна ділянка виробництва на ужгородському ЗАТ “Автім”, 36 працівників якого зайняті наданням перевізних послуг, фінансується, на жаль, саме так, підтвердили результати комплексної перевірки, проведеної Державною інспекцією охорони праці та промислової безпеки наприкінці березня.

    ЗАТ “АВТІМ”, до складу якого входять цех з обслуговування автомобілів та автостоянка, має 6 одиниць машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки, на яких виконуються вантажно-розвантажувальні, роботи з в діючих електроустановках та із застосуванням ручного електрифікованого інструмента. Як показала перевірка, на підприємстві не приділяють належної уваги стану безпеки цієї техніки та робіт, адже на останні не складено передбаченого переліку та не отримано дозвіл від Територіального управління Держгірпромнагляду по Закарпатській області. А це – серйозний ризик як для працівників товариства, так і для клієнтів, що користуються його послугами.

    Здавалося б, на фоні інших підприємств, що займаються перевезенням вантажів та пасажирів, “АВТІМ” виглядає далеко не найгірше. Проте два випадки виробничого травматизму, зареєстровані на підприємстві протягом п’яти останніх років, в яких постраждали водій та сторож, та низка порушень нормативно-правових та законодавчих актів з охорони праці, виявлених в ході перевірки, зробили абсолютно підставним запитання заступника начальника ТУ Держгірпромнагляду по Закарпатській області Василя Лазорика до генерального директора “АВТІМа” Анатолія Купріянова: в чому причини такого стану справ? Адже тільки один факт, виявлений в ході перевірки – підприємство у 2007-ому році працювало за колективним договором, зареєстрованим ще в ... серпні 2001-го – без сумніву, гідний анекдоту. Відповідь на запитання знайшли у правовій площині: підприємство, з’ясувалося, донині ігнорує ст. 19 Закону України “Про охорону праці”, згідно з якою на заходи з безпеки виробництва воно повинно щороку витрачати не менше 0,5 % від суми реалізованої продукції. Тож, отримавши в позаминулому році, до прикладу, 2 млн. грн., “АВТІМ” мав би віддати на створення належних умов праці найманої робочої сили як мінімум 10 тис. грн. Директор же оперував цифрою у півтори тисячі...

    Тож маємо те, що маємо: 4 обов’язкові до виконання приписи, призупинення 15 одиниць обладнання, штраф, накладений на керівника. І єдино правильний для роботодавця висновок - усунути виявлені порушення до 1 травня, і в майбутньому не фінансувати безпеку виробництва за залишковим принципом.

    Віра ТУРЯНИЦЯ, керівник прес-служби ТУ Держгірпромнагляду по Закарпатській області[/b
    ЯК Є, ТО РОЗІЙДЕТЬСЯ, А НЕМА, ТО ОБІЙДЕТЬСЯ? — Про стан охорони праці на закарпатському ЗАТ "Іршавська меблева фабрика"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору