ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Вітренко бачить Закарпаття автономією в складі України

    26 апреля 2024 пятница
    22 переглядів

    Лідер Прогресивної соціалістичної партії України Наталія Вітренко виступає за надання статусу автономії двом регіонам України – Закарпаттю і Галичині. Про це Вітренко заявила сьогодні на прес-конференції в Києві, передає "УНІАН". «Надання регіонам статусу автономії – це один з елементів нашого підходу до збереження територіальної цілісності і стабільності нашої держави. В цьому полягає дух європейської демократії», - сказала Вітренко.

    При цьому лідер ПСПУ послалася на тексти Європейської хартії місцевого самоврядування, Європейської рамкової конвенції про трансграничну співпрацю між територіальними общинами або властями і додатковий протокол до Європейської рамкової конвенції. «Ці документи спрямовані на децентралізацію влади і розвиток місцевого самоврядування, на повагу до прав людини і прав меншин, і ці європейські принципи дозволяють використовувати принцип автономії для забезпечення стабільності держави», - пояснила вона.

    Вітренко нагадала, що громадяни України, які проживають у Закарпатті, в ході референдуму висловилися за автономію у складі України. «Воля народу виказана, і з нею не можна не погодитися», - підкреслила лідер ПСПУ.

    «Галичина має свою специфіку, і її не можна порівнювати з іншими областями України. В них така система цінностей, у них така віра, у них своєрідна історія. Отже, статус автономії дасть можливість цьому регіону більше враховувати свої особливості», - впевнена Вітренко.

    Лідер ПСПУ вважає, що процес надання автономії Закарпаттю і Галичині є складним. «Необхідно створити парламентську комісію, яка повинна «виписати» необхідні умови для того, щоб автономія була ефективна», - сказала вона.

    Вітренко також повідомила, що надання статусу автономії Закарпаттю і Галичині є одним з положень передвиборної програми виборчого блоку, який буде створений ПСПУ і партією «Російсько-український союз».
    Закарпаття: Автономія краю актуальна у всі часи?
    Будапешт. Голова Спілки угорської культури Закарпаття порушив питання про створення автономії угорців Закарпаття

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Проблема корінних і некорінних не є автоматично проблемою русини-нерусини. Ви живете з вивихнутою назад головою, і не хочете зрозуміти, що якщо ви топчетеся на місці, то час на місці не стоїть, а рухається вперед. Більшість колишніх русинів давно відчувають себе частиною великого українського народу. Ви ж далі продовжуєте твердити про 800-900 тисяч русинів на Закарпатті.І уявляти себе їх вождями, будителями. Чим би дітвак не тішився, аби не плакав...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Аноніму: Українці теж діляться на "колишніх" і "неколишніх". Колишні говорять російською мовою, читають по-українські хіба що рекламні оголошення на стовпах. Вони давно відчувають себе частиною великого російського народу. Статистика тут така: тільки 30 відсотків українців шанують материнську мову.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Пан Анонiм,

    Никдем такоэ ниговорив им:"Проблема корінних і некорінних не є автоматично проблемою русини-нерусини." То Ви и украйинцi ни лем говорите, ай то робите. Наприклад: "Кiдь кандидат на позiцiю в Ужгородський Унiверсiтет (УжДУ)ся голосить з "Великоi Украйини (споза Карпат)" так му придiляли (мож ош иштьи ай типирь так роблять) квартиру. Як парвило, кандидату з Пудкарпатя (Закарп. обл.) квартиру нипрiдiляли, ай кiдь позiцiю дустав на Унiверсiтетi и многи чикали роки на квартиру. Айбо кандидат споза Карпат З ВЕЛИКОI УКРАЙИНИ по куртом часi продав квартиру в Ужгородi, заробив файнi грошi и пушов назад На ВЕЛИКУ УКРАЙИНУ на далшый университет. Туй маэте приклад ош коринный жытель з Пудкарпатя э менше вартий як украйинець з ВЕЛИКОI УКРАЙИНИ. Украйинцi, як даколи мацкали, роблять дiскрiмiнацiю - нa Пудкарпатцюв (русинув) и украйинцюв.

    "Ви живете з вивихнутою назад головою, і не хочете зрозуміти, що якщо ви топчетеся на місці, то час на місці не стоїть, а рухається вперед."
    Як то, ош за нецiлих два роки уж ай Румунiя и Булгарiя будуть в Эвропейскуй унii а о Украйинi ся лем зачало говорити, ош бо ся мала приблизити к ЭУ? Кто ся топче на мiсцi? Де мавуть украйинцi голову, хочете ми повiсти, што ся непозераэте на Урал?

    "Більшість колишніх русинів давно відчувають себе частиною великого українського народу."
    Кто э вождь? Ни Вы говорите за "бильшисть ...русинув"? Убо Украйина ся не топтала на мiстi так треба лишити, убо каждий громадянин говорив за себе. Зато нацiоналнусть РУСИН маэте признати так, ак вшытки цiвiлiзованы державы (EU) признали Русинську националнусть де русини живуть. Украйина э эдина держава, котра Русинську нацiоналнусть непризнаэ!!! И як держава, Украйина э на першому мiстi на свiтi в числi Гетьманув пер 1000 жителюв, зато маэте право говорити ай за русинув и жителюв Пудкарпатя.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Аноним, сколько бы бык ни чувствовал себя конём в стаде коней, ему рано или поздно придётся признать, что он не конь - по той простой причине, что он действительно не конь. Здесь никто не хочет быть будителем или вождём и не надо пытатся отделять нас от других, таких же как мы русин - будитель у нас один и это Духнович. Это его вечное 'Я русин был, есмъ и буду...' не даёт нам исчезнуть и оставляет нашим детям шанс быть самими собой. И даже через годы, когда все теперешние деятели, считающие себя вершителями судеб, банально канут в неизвестность и тривиально сгниют в земле, не оставив после себя НИЧЕГО, Духнович будет жить, будет любим и почитаем. Поставьте себя возле него, почувствуйте свою смертность и подумайте о смысле лично вашей жизни. Зачем вы здесь? Затем ли, чтобы помешать людям быть самими собой и поспособствовать убийству народа? Ой навряд ли.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Во времена оные виной тотального дифицита были: летом-жара, зимой-якутские холода.
    И, конечно, империалисты. На тех можно было положиться. Никогда не подводили...
    На заре "державности" руховские активисты обещали (всем) немыслимых благ. Дескать,
    на карпатских елях гурки будут рости. Как только последнего москаля отлучат от
    пышной украинской груди...
    Вскоре лесоповалили не только ели, но и буки.На "розбудову держави", естественно.
    Вместо колбас начались "негаразды"-сели, опустошительные наводнения, цианиды в Тиссе, брюшные тифы...
    А тут ещё, ко всему, новая напасть- особо коварныe, зловредныe сепаратисты-русины...
    Теперь "титаны украинского духа на закарпатье" могут спать спокойно. Русины не
    подведут. Будут всегда под рукой...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Знайшла лохів..

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Для русинів – це царський подарунок. Тепер три місяці (або й до завершення виборів!) русини спокійно (в рамках обговорення виборчої платформи Прогресивної партії) можуть обговорювати свою автономію. І ні один пес гавкати на русинів за це не насмілиться!!! Київ почне щось там репетувати, а ми їм у відповідь: "Не гавкайте! Бо як будете гавкати, то ми за Наталю Вітренко проголосуємо!"

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    А чи розрізняє пані Наталі Закараття та Галичину?
    ЩО ВОНА ЗНАЄ ПРО ТОЙ РЕФЕРЕНДУМ ???
    ЗАКАРПАТТЯ по великому рахунку, НІКОЛИ не було УКРАЇНОЮ !!!
    Однак, сьогодні більшість жителів Закарпаття (румуни, мадяри, словаки, руськи, русини, українці /свідомо вказую їх нібито на осьанньому місці/) НІКОЛИ НЕ БУДУТЬ ПРОТИ СКЛАДУ ЗАКАРПАТТЯ В УКРАЇНІ !!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Я вижу это заявление как вызов другим партиям. Понятно, что Витренко никого никуда не вызывала, а просто пытается забрать голоса в свою пользу. Просто другим партиям нужно сейчас что-то предпринять, чтобы не отдать эти голоса. РАБОТАЙТЕ, ГОСПОДА:))) Это Богу угодное дело, вернуть украденное (для верующих из вас:))

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Це ж класичний PR хід по прориву інформаційної блокади для маленьких партій та політиків типу "Ніхто".

    Принцип простий. Пукнути таке, що не пропустить ні один ЗМІ. А там видно буде.

    Наступним пуком буде включення України до складу РФ як 90 суб*єкт федерації.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ужем ся звiдав на iнформацiю, айбо нико ми ниодповiв. Пан Русин дав подробни данны [историчну штатистику] о числi русинув в Карпатськом регионi на других website-ox. Знаву ош точноi штатистики ни э, айбо хотiв бог почути одгади [приблизительно!!], кулько украйинцюв э на Пудкарпатi (Закарп. обл.) Тих украйинцюв, котрi прийшли на Пудкарпатя по 1919 року споза Карпат починаючи од Галiцii. Наприклад Словакiя маэ типирь [послiдний цензус] около 6000 украйинцюв, котрi прийшли з Украйини [споза хребтув Карпат], то значить Украйина минус Пудкарпатя [аутохтони-русини из Закарп. обл. ся до тих 6000 украйинцюв ничислять]. Дякуву допереду каждому, ко попровбуэ по возможности дати обэктивну одповiдь, або реферцию на джерело (здрой)iнформацii. Дуже треба ми сися iнформацiя.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    'Бачити' недостаточно, нужно делать что-то уже сейчас. Люди слышали много обещаний перед предыдущими выборами и хотят конкретных дел. Пусть не вводит в заблуждение небольшое количество людей, заявляющих о своей истинной национальности. Очень многие ждут действий власти и не спешат подвергать опасности свои семьи, однако они точно знают, за что голосуют и поддержат тех, кто конкретно заботится об нашем народе. Рейтинги социалистов растут и сразу другие засуетились:) Конкретные дела многим спишут недостатки прошлого и обеспечат будущее.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Янко, То національна таємниця України.
    Можна оперувати лише приблизними цифрами.
    Перепис 2001 р. – всього (русинів та українців) 1 млн.10 тис. Из тих русинів є приблизно 800-850 тис. Відмінусуйте. Виходить 210-160 тис. Росіян рахували окремо, їх 31 тис.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Меня спрашивают, что я имел ввиду под 'украденным'. Меня не интересуют материальные вопросы, под украденным имел ввиду национальность, культуру, язык, свободу и историю своего народа.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    rusynu і компанії:у вік комп’ютерів не треба рахувати на пальцях - "русинів є приблизно 800-850 тис." Звідки оте "приблизно"? Виссане з пальця? Хтось уже вимріяв себе вождем майже мільйонного народу. "Мечтать не вредно.Вредно не мечтать".І ще одне питання: чим більше русинув,тим більше грошей виділяють російські спецслужби?..

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    бонди,ага, и не только российские, но и другие спецслужбы. Оплата наличными за каждого записавшего русина. Проверки поверхностные, поэтому некоторым удаётся записаться несколько раз и получить больше денег. Платят, кстати, и украинские спецслужбы, так как это выгодно иметь контролируемую напряжённость в нашем регионе. Есть причина бросить всё на борьбу с сепаратизмом. Ах да, забыл...Путин с Бушем лично курируют наш вопрос и тоже отмывают 'бабки'.....чем ещё удовлетворить вашу неудовлетворённость миром и неискренность перед самим собой...право, не знаю. Хотите идею? Откройте движение 'Убей русина'. Как раз для вас:)

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Камуфляжнику:ви хворий...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Whatever....:)

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Простите, бонди, но я не заставлял вас смешить людей какими-то спецслужбами. Эту остановку проехали ещё пару лет тому назад и сейчас кроме улыбки ничего не вызывает. 'Ууууу, длинная рука Москвы с востока и тяжелая дубина имперского Вашингтона с запада угрожают бедным русинам. И только скромные националисты неньки не дают бандитам сделать больно беззащитным подкарпатцам - агнцам Божьим. Ууууу....' Чего с перепоя не причудится, извините:) Повеселили, однако.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Пан русин дякуву Вам за iнформацiю. Пан бонди, вопрос бов, кулько украйинцюв прийшло на Пударпатя (Закарп. обл.) по 1919 року? Штатистики за Чехословацькоi республики (цiвiлiзована Эвропейска держава) суть ясни и точни. По 1945 року, так до рокув 1960x булшинство на Пудкарпатя приходили росiяни ( або руско-язычныэ), и в булшинствi воэно-служащиэ. Коли настала iнвазия тих 200 000 украйинцюв на Пудкарпатя? Накулько знаву, Закарп. обл. довго бола запретнов (пограничнов) зонов и треба боло спецiальный пропуск (бумажку) на постоянне жительство. Пан бонди, што э на том зле, кiдь ся точно знаэ кулько коринных жителюв маэ Пудкарпатя и кулько их прийшло на Пудкарпатя споза Карпат? В булшинствi всi цивилизованны держави таку штатистику мавуть о мiграцii жительства. Што с тим мавуть российскиэ спец-служби? Иштьи фурт переживаэ на Украйинi Сталiнська параноя з СССР?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Юристу: Ніколи не кажи "Ніколи!"
    От курди як бідували, а тепер роздумують, що їм краще та вигідніше мати: повну незалежність і окрему державу або автономію. Уже і Курдські Авіалінії відкрили. Уявляєш, Русинські Авіалінії, рейс Вашингтон - Мукачово- Москва!!! Правда, Наташа Вітренко заявила, що русинська автономія можлива тільки в умовах СНГ, вона проти дружби з ЄС! Виходить, що й авіалінії будуть тільки Мукачово –Київ – Москва.