ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Які новації пропонує закарпатцям “Укртелеком”?

    26 апреля 2024 пятница
    59 переглядів

    Вчора в обласному центрі Закарпаття відбулося засідання Ужгородського прес-клубу реформ, на якому обговорювалася тема „Сучасні засоби зв’язку: які новації пропонує закарпатцям Укртелеком”.

    Керівництво Закарпатської філії ВАТ “Укртелеком” представили журналістам здобутки минулого року та розповіли про плани соціально-економічного розвитку на 2005 рік.

    За словами директора філії Олексія Крупкіна, існуючі потужності зв’язку у краї вже віддавна не задовольняють потреби населення та не забезпечують належної якості зв’язку. Тому минулоріч зусилля Закарпатської філії ВАТ „Укртелеком” були спрямовані на оновлення мережі телекомунікацій. У результаті лише 3 райони Закарпаття (Перечинський, Березнянський та Воловецький) поки не оснащено центральними цифровими станціями. В інших районах області аналогові системи передачі замінено на цифрові. Це дало змогу підключити більшу кількість абонентів, покращити зв’язок та забезпечити доступ користувачів до користування додатковими послугами АТС. А це, як розповіла в. о. заступника директора з питань маркетингу та продажу послуг Закарпатської філії ВАТ “Укртелеком” Наталія Тарахонич, більше десяти цікавих та корисних пропозицій від зв’язківців. Наприклад, абонент може замовити дзвінок-нагадування чи будильник від оператора, спілкуватися з двома співрозмовниками одночасно (конференц-зв’язок), тимчасово забороняти вхідні дзвінки, встановлювати пароль на вихідні виклики та інші. Вартість однієї послуги не перевищує 1,87 грн., а при замовленні двох і більше послуг діє знижка 65%.

    У 2004 році Закарпатська філія ВАТ „Укртелеком” ввела в дію рекордну кількість нових номерів — понад 18 тисяч (позаторік — 14, 700 номерів). „Таких темпів розвитку телефонізації область досі не демонструвала, — стверджує Олексій Крупкін. — Завдяки новому будівництву вдалося забезпечити зв’язок для пільгових категорій населення (минулоріч встановлено понад 1950 телефонів за пільговими умовами)”.

    Попри досягнення зв’язківців Закарпаття усе ж досі займає останнє місце в країні за показником щільності телефонів на 100 жителів. Директор закарпатського “Укртелекому” пояснює це так: „Закарпаття — єдина в Україні область, де сільське населення за кількістю перевищує мешканців міст. Якщо розглядати окремо телефонізацію міста і села, то Закарпаття виглядає не так вже й погано. До того ж, область межує з 4 країнами і свого часу зв’язок тут не розвивали принципово, щоб унеможливити будь-які контакти. А сьогодні услід за світовими тенденціями українське суспільство мобілізується. Проводові технології втрачають своє значення і стають все менш потрібними. У всьому світі попит на стаціонарні телефони спадає. Не є винятком і Україна, де у минулому році кількість придбаних „мобілок” перевищила кількість стаціонарних телефонних апаратів (13 і 9 мільйонів відповідно). У Закарпатті ситуація аналогічна”. До речі, „Укртелеком” подав документи для отримання ліцензії на впровадження мобільного зв’язку, а наразі Закарпатська філія планує перехід до радіотехнологій (безпроводовий зв’язок) у Хустському та Рахівському районах. Цього року „Укртелеком” розвиватиме новітні технології ADSL, що забезпечить швидкісну передачу даних. Йдеться не тільки про Інтернет, а й, наприклад, про інтерактивне телебачення. У Закарпатті послугою матимуть змогу скористатися понад 800 абонентів.

    Журналісти цікавилися також механізмами сплат за позачергове встановлення телефонного зв’язку. За таку послугу, наприклад, потрібно сплатити додатково 560 грн. Про це розповіла Наталія Бєляєва, директор фінансової компанії „Акцепт”, яка має ліцензію на проведення таких фінансових операцій по Україні. Зокрема, якщо громадянин не бажає чекати телефону у загальній черзі, то за законодавством має право придбати через фінансову фірму опціон — цінний папір, що надає право на позачергове встановлення телефону. Закарпатці можуть зробити це за посередництвом компанії „Акцепт”. Закон України про телекомунікації передбачає залучення коштів на розвиток мереж зв’язку саме таким чином. Компанія „Акцепт” розташована у Донецьку, але працює для Чернігівської, Сумської, Волинської та Закарпатської областей. Шляхом продажу опціонів до Закарпатської філії „Укртелекому” минулого року залучено 1966,9 тис. грн.

    Прибуток від звичайної діяльності Закарпатської філії „Укртелекому” за 2004 рік склав 7608,3 тис. грн., рентабельність — 13,2 %. На розвиток телекомунікаційних мереж області протягом 2004 року філією направлено 46,3 млн. грн. капітальних інвестицій, що на 47 % більше капвкладень 2003 року. У 2004 році суттєво збільшилися доходи від надання нових послуг — порівняно з минулим роком вони зросли у 2 рази і склали 1,6 млн. грн. Цього року на встановлення телефону чекають 34 тисячі закарпатців.

    Серед новинок минулого року — встановлення в Ужгороді 16 монетно-карткових таксофонів, які навіть „вміють” видавати здачу. Усього в області 696 таксофонів, усі вони підключені до системи контролю, що виявляє зловживання. Так, правоохоронці затримали групу вправних у техніці мукачівців, що підробляли телефонні картки.

    А найбільші суми боргують „Укртелекому” бюджетні установи (1314 тис. грн.), зокрема, прокуратура, МВС та СБУ. Закон забороняє відключення зв’язку таким установам, чим вони й користуються. Наразі юридичною службою філії подано до суду 20 позовних заяв на бюджетні організації. Загальний обсяг дебіторської заборгованості за зв’язок у Закарпатті станом на 1 січня 2005 року склав 9823,0 тис. грн.

    У 2005 році "Укртелеком" планує телефонізувати 15 тисяч закарпатців
    Через насичення ринку мобільною телефонізацією стара система зв’зку починає відмирати
    Ужгород оказался в сетях WellCOM
    З початку року на Закарпатті встановлено понад 11 тисяч нових телефонних апаратів

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору