ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатці кажуть, що вигідніше продавати мариновані та сушені гриби, ніж свіжі

    03 мая 2024 пятница
    51 переглядів

    Таку велику кількість білих грибів, а вони не вмістилися на двох кухонних столах родини Галамбів та Малошів з села Баранинці Ужгородського району Закарпаття, члени останньої назбирали за кілька годин поблизу села Смерекова, що на Великоберезнянщині. Гриби зсипали у багажник автомобіля, а коли приїхали додому, ще довго не могли натішитися щедрими дарами природи.
    — Не пам'ятаю, — хвалиться господиня Юлія Галамба, — коли востаннє стільки грибів назбирували.

    ...У селі Тур'я-Поляна Перечинського району на грибах заробляють майже всі: і дорослі, й діти. Якщо нині перекупники за гриби платили по 6 гривень, то за осінні, кажуть досвідчені грибарі, даватимуть щонайменше 15—18 гривень.

    Роботу в Перечині знайти важко, доїжджати за 55 кілометрів до Ужгорода теж не близько. Тому багато селян перебиваються сезонними підробітками: малина, яфини...

    — Триста з лишком селян працюють в Ужгороді на «Ядзакі», «Гроклін-Карпатах», «Єврокарі», «Ено», — розповів "Новинам Закарпаття" сільський голова Ольга Плакош. - Довозять їх туди спеціальними автобусами. Благо, що хоч безплатно. Близько трьох сотень людей - офіційно безробітні, чотириста пенсіонерів є в селі та близько двох сотень дітей.

    У селі є чотири заготівельні пункти. Перекупники, що приїжджають за грибами з Ужгорода, платять жінкам-заготівельницям по ЗО копійок з кілограма. Звісно, гроші невеликі, але за сезон щось таки можна й заробити.

    — Я вже дванадцятий рік ніде не працюю, — бідкається одна із закупниць Віра Терпак. - А в сезони щось трохи заробляю. Уся Тур'я-По-ляна на гриби ходить. Цього року найбільше здавали діти.

    Сільський голова Ольга Плакош розповіла, що перекупники вимагають, щоб гриби обов'язково були з корінням. А це, звичайно, погано, коли грибниці виривають із землі. Про чищені гриби ніхто й чути не хоче. Мотивують перекупники це тим, що вивозять гриби за кордон, а в корінні зберігається волога.

    Щоправда, є в селі й хитріші люди, котрі не хочуть здавати ці дари лісу перекупникам дешево. Селяни маринують та сушать зібрані гриби, а відтак, з настанням перших холодів, рушають до сусіднього, Свалявського, району, де в санаторіях продають свій крам, значно дорожче.

    Скільки ж заробляють селяни на грибах? Віра Терпак каже, що по-різному.

    — Хто шиковніший, — розповідає закупниця, — може мати в сезон й до двісті гривень в день. Але то не всі однаково мають.

    — Живе у селі Василь Лета, — розповідає сільський голова Ольга Омелянівна. — Він за день мав по двісті гривень. Щоправда, гроші то нелегкі, бо в ліс треба йти за п'ять кілометрів. Та нехай і заро

    бить родина до тисячі гривень за тиждень, поки є гриби, — то невеликі гроші, за них рік не проживеш. А так у сезон на грибах заробляє чи не все село.

    Куди саме вивозять гриби, селяни не знають. Одні кажуть, що до Берегова на переробний завод, інші - що за кордон, до Італії. Ще кілька років тому всі гриби активно вивозили за кордон, навіть і до Штатів. Бо на Закарпатті, розповідали перекупники, невигідно залишати. Мовляв, місцеві люди перероблених грибів не купують. Цього року гриби почали приймати й місцеві переробні підприємства.
    На Закарпаття повертається грибна "злива"
    Літо... Є небезпека захворіти на гострі кишкові інфекції!
    Закарпатців та гостей гірського краю закликають до обачливості при вживанні грибів

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору