ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатський замок Довгая врятують ...угорці?!?

    02 июня 2024 воскресенье
    56 переглядів

    У замку графа Довгая, що у селі Довге Закарпатської області, вже понад півстоліття розміщена лікарня для хворих на туберкульоз. Унікальний палац з кожним днем руйнується. Тим часом селянам загрожує зараження сухотами. Врятувати ж історичну пам'ятку (палац — єдина у Європі пам'ятка садибної архітектури XVIII століття) обіцяють угорські нащадки власників замку.Закарпатський старовинний замок приймає не туристів, а пацієнтів. Замість веселих голосів мандрівників у стінах Довжанського палацу – кахикання хворих на туберкульоз. Людей із важкою формою сухот тут лікують понад 50 років. Мешканці села обурені сусідством із туберкульозним відділенням райлікарні. Замок розташований у центрі Довгого, поруч зі школою. Селяни проходять біля нього з острахом – бояться заразитися сухотами, адже важкохворі пацієнти самовільно покидають стіни лікарні.

    Михайло Шкелебей, сільський голова:"Вони мають контакт із місцевим населенням, особливо у центрі. Якщо колись це була закрита зона, був спецодяг у них, їх зразу впізнавали, якщо вони попадали у центр. А зараз вони ходять у своєму одязі і їх не можна розпізнати і відповідно заходять у точки громадського харчування, де є спілкування із людьми, а то є небезпечно".

    Аналогів Довжанського замку немає у всій Європі. Його фундамент заклав ще у XIV столітті угорський граф Ласло Довгаї. Палац слугував йому літньою резиденцією. Тепер унікальна історична пам'ятка руйнується. Врятувати замок від знищення, а селян від зараження сухотами обіцяють угорські нащадки власників замку.

    Василь Кузан, керівник відділу культури і туризму іршавської райдержадміністрації: "Ці люди, нащадки Довгаїв, готові вкладати гроші у реставрацію замку, але з умовою, що там буде туристичний центр. Там може бути музей, готель невеличкий, хай буде на 20 людей".

    Реставруватимуть історичну перлину угорці лише після виселення лікарні. Та поки що перемістити її нікуди, повідомляє "ICTV".
    Єдина у Європі пам‘ятка садибної архітектури 18-го століття, що у Довгому на Іршавщині, уже півстоліття замість туристів приймає хворих на туберкульоз

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору