ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: На рентген — без остраху за здоров’я!

    03 мая 2024 пятница
    29 переглядів

    Cучасну медицину неможливо уявити без методів променевої діагностики, що базуються на використанні рентгенівського випромінювання. Це і звичайні флюорографічні апарати і високотехнологічні комп’ютерні томографи та ангіографи. Близько 80% всіх діагнозів виставляється за допомогою методів променевої діагностики, а це, без перебільшення, сотні тисяч врятованих життів. Разом з тим безумовна необхідність використання рентгенівського випромінювання має і зворотну негативну сторону – шкідливий вплив на здоров’я людини.

    Останнім часом все більше уваги в усіх країнах приділяється питанням радіаційної безпеки при проведенні радіологічних процедур. Для України це питання в медичній практиці набуває ще більшої ваги в зв’язку з аварією на Чорнобильській АЕС.

    Найбільш простим та ефективним методом захисту від іонізуючого випромінювання пацієнтів та персоналу є використання засобів індивідуального захисту, тобто спеціального одягу, виготовленого з матеріалів, що затримують рентгенівські промені. Використання таких засобів захисту при проведенні радіологічних процедур є обов’язковим. З 1998 року в Україні діє Закон „Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання». Згідно з цим Законом, порушення вимог радіаційної безпеки, в тому числі і не використання засобів захисту від іонізуючого випромінювання, тягне за собою цивільно-правову, адміністративну та кримінальну відповідальність.

    В нашій області останнім часом склалася досить критична ситуація з цього питання. За останні 10-15 років в Закарпатті майже не проводилася закупівля нових засобів захисту від іонізуючого випромінювання через їх значну вартість , а наявні засоби захисту в більшості випадків не придатні до використання.

    Ця ситуація на сьогоднішній день значною мірою виправлена завдяки централізованій закупівлі сучасних засобів захисту від іонізуючого випромінювання для всіх рентген-кабінетів області. Ці засоби захисту вартістю 238 тис. грн були передані медичним закладам області минулого тижня. Загалом закуплено 14 найменувань засобів захисту всіх ділянок тіла, що не підлягають опроміненню. Серед них: окуляри захисні, призначені для захисту очей; шапочки, призначені для захисту ділянки голови; комір захисний, призначений для захисту щитовидібної залози і ділянки шиї; фартухи захисні, призначені для захисту тіла спереду від горла до гомілок; фартухи для захисту гонад і кісток тазу, статевих органів; жилети захисні, призначені для захисту спереду і ззаду органів грудної клітки; захисні пластини (у вигляді наборів різної форми), призначені для захисту окремих ділянок тіла та ін.

    Особливу увагу приділено захисту від рентгенівського опромінення в педіатрії. Закуплені спеціальні засоби захисту ,що дозволяють обстежувати навіть немовлят, захищаючи все тіло дитини. Закуплені засоби захисту є легкими та гнучкими, сертифікованими не тільки в Україні, але і в Європі. Ця закупівля є дуже своєчасною і дозволить забезпечити належний рівень радіаційної безпеки при проведенні радіологічних процедур.

    Тепер наші пацієнти можуть спокійно обстежуватись та лікуватись, не боячись, що їхньому здоров’ю буде нанесена невиправдана шкода від рентгенівського випромінювання.
    Туберкульоз і як з ним боряться на Закарпатті
    За фальшиві ліки — до кримінальної відповідальності!
    Чинні й колишні сільські голови Закарпаття привласнюють державні кошти та гуманітарну допомогу

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору