ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

За фальшиві ліки — до кримінальної відповідальності!

    17 мая 2024 пятница
    27 переглядів

    З 9 серпня розпочато публічне обговорення проекту Закону України „Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за фальсифікацію лікарських засобів".

    Необхідність прийняття законопроекту викликана тим, що виробництво і розповсюдження фальсифікованих лікарських засобів створює загрозу для життя та здоров'я населення, наносить значні фінансові збитки державі і вітчизняним виробникам фармацевтичної продукції. На сьогодні на фармацевтичному ринку України спостерігається стійка тенденція до зростання кількості фальсифікованих лікарських засобів. Так, за 2005 рік і перший квартал 2006 року було виявлено 111 серій 40 найменувань фальсифікованих лікарських засобів. Однією з головних причин цієї тенденції – відсутність юридичної, зокрема кримінальної, відповідальності за фальсифікацію лікарських засобів.

    Законопроектом пропонується доповнити Кримінальний кодекс України двома новими статтями, якими передбачається встановлення кримінальної відповідальності за виготовлення, зберігання, збут або транспортування фальсифікованих лікарських засобів, а також спонукання певної особи (осіб) до вживання завідомо фальсифікованих лікарських засобів.

    Запропоновані законопроектом види і розміри покарань за відповідні злочини та їх посилення у випадку рецидивів мають на меті, зробити економічно невигідними виробництво та збут фальсифікованих лікарських засобів і спонукати винних до відмови від подальшої злочинної діяльності. Наприклад, у Франції виробництво та імпорт фальсифікованих лікарських засобів карається позбавленням волі на строк 4 роки або штрафом у розмірі €400 000, а організація незаконної мережі збуту - позбавленням волі на строк 5 років або штрафом у розмірі €500 000.



    Проект



    ЗАКОН УКРАЇНИ



    Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за фальсифікацію лікарських засобів



    Верховна Рада України постановляє:



    I. Доповнити розділ ІІ Особливої частини Кримінального кодексу України (2341-14) (Відомості Верховної Ради України, 2001 р., № 25-26, ст. 131) статтями 1381 і 1382 такого змісту:

    "Стаття 1381. Виготовлення, зберігання, збут або транспортування фальсифікованих лікарських засобів.

    1. Виготовлення, зберігання, збут або транспортування фальсифікованих лікарських засобів з метою їх розповсюдження та/або отримання прибутку, якщо це не причинило негативних наслідків для здоров'я людини -

    карається штрафом від п'ятисот до тисячі п'ятидесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією фальсифікованих лікарських засобів, сировини, транспортних засобів, приміщень та обладнання для їх виготовлення.

    2. Виготовлення фальсифікованих лікарських засобів шляхом використання приміщень та обладнання, що спеціально пристосоване для цієї мети та забезпечує масове виробництво фальсифікованих лікарських засобів, або вчинене особою, яка раніше була засуджена за цією статтею, або вчинене групою осіб - карається штрафом від тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років, з конфіскацією фальсифікованих лікарських засобів та сировини і обладнання для їх виготовлення.

    3. Виготовлення і(або) збут фальсифікованих лікарських засобів, якщо їх застосування призвело до тілесних ушкоджень середньої тяжкості та тяжких тілесних ушкоджень людини, - карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з вилученням та знищенням фальсифікованих лікарських засобів та конфіскацією сировини і обладнання для їх виготовлення.



    Примітка.

    Під фальсифікованими лікарськими засобами слід розуміти лікарські засоби, виготовлені з умисним порушенням його складу або неправомірно відтворені лікарські засоби з неправомірним використанням знаку для товарів чи товарної назви лікарського засобу, а так само підроблення маркування іншого виробника і(або) даних про державну реєстрацію лікарських засобів в Україні та інших державах.



    Стаття 1382. Спонукання певної особи (осіб) до вживання фальсифікованих лікарських засобів

    1. Умисне спонукання певної особи (осіб) до вживання завідомо фальсифікованих лікарських засобів, що не призвело до тяжких наслідків для здоров'я - карається штрафом від п'ятидесяти до трьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до десяти місяців або обмеженням волі на строк до шести місяців

    2. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яка раніше була засуджена за цією статтею, або вчинені за попередньою змовою групою осіб, що причинило особі (особам) тілесні ушкодження середньої тяжкості - караються штрафом від двохсот до п'ятисот неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років або позбавленням волі на строк до трьох років.

    3. Дії, передбачені частинами першою і другою цієї статті, якщо вони призвели до тяжких тілесних ушкоджень, - караються позбавленням волі на строк від двох до п'яти років."



    II. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування.



    Президент України В.ЮЩЕНКО

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору