ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: Щодо ромського населення силові структури чинять геноцид?

    26 июня 2024 среда
    46 переглядів

    Три події, що мали місце на Закарпатті одна за одною, - 28 вересня, 20 і 25 жовтня - змушують зробити висновок: до представників ромської національності у правоохоронців зовсім інше, аніж до представників інших національностей. У місцях компактного проживання угорців, словаків, русинів правоохоронці не дозволили б собі приїхати і масово піднімати людей з ліжок, забирати до місцевих відділів міліції, де принизливо змушують чекати (стоячи!) кілька годин у кутку коридору, звідки по одному ведуть, як на заклання, до кабінетів. Одних прискіпливо допитують про причетність (або непричетність) до злочинів, інших схиляють до співпраці. Когось б'ють, когось "милують". Та обов'язково фотографують або знімають на відеокамеру та беруть відбитки пальців. Всеукраїнська ромська газета "Романі Яг" помістила Заяву голови Всеукраїнської правозахисної ромської асоціації "Чачіпе" Аладара Адама, яку "UA-Reporter.com" пропонує на суд читача:Міністру внутрішніх справ п.Луценку Ю.

    Копія: Європейському центру захисту прав ромів (м. Будапешт)

    Копія: Уповноваженому Верховної Ради з прав людини п.Карпачовій Н.

    Копія: профільному комітету Верховної Ради України п.Удовенку Г.

    Копія: начальнику УМВС України в Закарпатській області п.Рахівському І.

    Шановні панове!

    Від імені ромської громади м.Ужгорода змушений звернутися до Вас із другим у цьому році проханням з'ясувати, чому продовжується насилля щодо ромського населення.

    Вранці 21.01.2005 року в нашу організацію звернулися по допомогу роми, зі слів котрих ми дізналися, що напередодні 20 січня близько 6 години ранку, в ромські помешкання, розташовані на вулицях Пограничній, Тельмана та Гранітній, увірвалися працівники міліції в масках і, застосовуючи грубу фізичну силу, без будь-яких пояснень, примусили ромів сісти в автобус і поїхати з ними в Ужгородський МВ УМВС. На прохання людей пояснити, в чому річ, окремі працівники міліції почали завдавати ромам побої. Внаслідок цих протиправних дій деякі роми отримали тілесні ушкодження, також був пошкоджений їхній одяг та хатні речі.

    Після приїзду до Ужгородського МВ УМВС з ромів почали знімати відбитки пальців, проводити відеозйомку та фотографування. Під час цієї процедури їм нічого не пояснювали, ніяких документів підписувати не давали.

    Відповідно до Закону України "Про міліцію", органам міліції дозволяється "проводити фотографування, звукозапис, кіно- і відеозйомку, дактилоскопію осіб, але тільки таких, які:

    — затримані за підозрою у вчиненні злочину або за бродяжництво;

    — звинувачуються у вчиненні злочину;

    — взяті під варту;

    — піддані адміністративному арешту.

    Отже, є лише 4 підстави для проведення дактилоскопії. Причому кожна з них має своє процесуальне оформлення (постанова слідчого, протокол тощо). Ті ж підстави передбачені у п.1.5. інструкції " Про порядок функціонування дактилоскопічного обліку експертної служби МВС України", затвердженої наказом МВС України від 11.03.2001 року. Але жодного з ромів не "затримали за підозрою у скоєнні злочину", "не взяли під варту", "не звинуватили у скоєнні злочину". Тому дії працівників міліції були незаконними щодо ромської меншини, і жодна "оперативна потреба" не може їх виправдати.

    Подібні факти сталися і в ніч з 28 на 29 вересня цього року, коли ромів з вулиці Тельмана м.Ужгорода у кількості 34 осіб було зі застосуванням грубої фізичної сили піднято з ліжка о 6 годині ранку і на службових автомобілях по черзі відвезено у міський відділ міліції. Прикро й те, що з кожного рома було витребувано від 10 до 15 гривень, які правоохоронці вимагали на відшкодування витрат на бензин. Ці гроші, які роми мали при собі, платили безпосередньо у відділі міліції або за них заплатив староста табору.

    Подібний кричущий випадок стався у ніч з 19 на 20 жовтня ц.р. у селі Велика Добронь Ужгородського району, коли 3 працівники міліції влаштували побиття ромів цього табору, від яких ми й отримали заяви на захист їхньої честі й гідності.

    Останній подібний випадок стався в ніч з 25 на 26 жовтня цього року знову-таки стосовно ромів мікрорайонів Радванка та вул.Пирогова (Ужгород), коли співробітники органів внутрішніх справ, озброєні автоматами, вривалися у помешкання, де живуть роми, витягували їх із ліжок і, підганяючи автоматами, примушували сідати в "уазики", які їх відвозили й поверталися за новими людьми.

    Свого часу ми зверталися зі заявою до начальника УМВС України в Закарпатській області п-ка міліції І.І. Порошковського про недопустимість подібних дій відносно ромів у Закарпатській області. Матеріали про факти зловживань правоохоронців щодо ромів були опубліковані у всеукраїнському двотижневику - газеті "Романі Яг" від 27 січня 2005 року та 26 жовтня 2005 р. Крім того, був проведений круглий стіл за участі заст. начальника УМВС у Закарпатській області Михайла Туряниці, начальника управління карного розшуку УМВС в Закарпатській області Володимира Шелепця та координатора програми "Захист прав ромів в Україні і забезпечення доступу до правосуддя" Іштвана Феньвеші з Європейського Центру захисту прав ромів (ERRC), м.Будапешт, на якому була прийнята резолюція з пропозиціями щодо поліпшення ситуації стосовно ромів. За цей час кілька разів змінювалося керівництво в УМВС у Закарпатській області, і після кожного призначення "відпрацювання" у таборах тривали.

    Враховуючи вищевикладене, переконливо прошу Вашого термінового втручання в цю ситуацію, з метою запобігання порушень прав громадян ромської національності, а також для з'ясування причин так званого "відпрацювання" ромських таборів працівниками міліції.

    З повагою,

    Голова Всеукраїнської правозахисної організації "Чачіпе" Аладар Адам, 26.10.2005 р.

    Пряма зсилка тут — "Романі Яг"
    На Закарпатті ромських дітей позбавляють права вчитись!
    Ромська молодь Закарпаття — проти наркоманії
    Медицина і роми Закарпаття: становище, проблеми і перспективи
    Закарпатське Берегово стане столицею "циганського графства"?

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Duzhe shkoda i soromno, scho u nas ne vsi lyudy rivni!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ну и правильно! Вот Чехия,Словакия,Венгрия имеют ужасные проблемы с ромами,которые не хотят работать и только требуют увеличения социальных пособий.А Европа тоже лояльностью к *черными* доигралась.Посмотрите что сейчас творится во Франции...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ЦЫГАН НАДО ЩЕМИТЬ ПОТОМУШТО ОНИ ОБНАГЛЕЛИ