ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Уроки історії: цікаві факти про минуле банків в Ужгороді (ФОТО)

    26 квітня 2024 п'ятниця
    166 переглядів
    Ужгород. Цікаві факти про минуле банків часів Підкарпатської Русі

    Про це повідомляється на сторінці КОМІНВЕСТБАНКУ у Фейсбуці.

    Оповіді про активний розвиток банківської сфери в Ужгороді сягають часів існування Підкарпатської Русі. Деталі цієї цікавої теми розкриває журналістка Tanya Literati в одному з розділів популярного проекту "Втрачений Ужгород".

    Як розповідає автор, то був дійсно період, коли край активно розвивався, тож банків в Ужгороді діяло мало не стільки ж, як зараз. У їх переліку, що поданий у "Адресарі Чехословацької республіки" на 1930-й рік представлені назви і адреси дев'ятьох банківських установ, і це на містечко з усього лише 20-тисячним населенням.

    На той час для потреб філіалу головного "Народного банку Чехословенска" ще не була зведена будівля у Малому Галагові (нині будівля відділення Нацбанку на площі Пушкіна), тож він розміщувався на площі Корятовича, 23. Переїхала установа у нову масивну будівлю на тодішній Тиршовій площі десь на початку 30-х.

    Філія "Словенского банка" в Ужгороді працювала в будівлі готелю "Берчені" на тодішній площі Корятовича,1.

    А на Маломостецькій вулиці (нині це початок вулиці Волошина до так званого "хреста") діяв "Дунайський банк", який угорською називали просто "Дунабанк".
    А в красивій кутовій будівлі на розі площі Петефі з Православною набережною (нині її фасад ремонтують) працювала філія "Аграрного банку". Це був перший чехословацький банк, відкритий на теренах Підкарпатської Русі. Він розпочав роботу у лютому 1920 року, а через три роки переїхав до власного будинку на куті тодішньої площі Масарика і набережної Палацького. Керівником відділення станом на 1936 рік був Станіслав Рівола.

    Однак найбільш знаним у Підкарпатській Русі тих часів був, безперечно, "Подкарпатський банк". Він став справжньою міжвоєнною сенсацією, розвивався стрімко і успішно, а заснували його і працювали у ньому люди, іменами яких нині названі вулиці Ужгорода та інших закарпатських міст: Волошин, Грабар, Бращайко, Гренджа-Донський, Бабота, Шандор та інші.

     

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору